Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
704 vizualizari
Quark ii ia intr-o zi pe AdiJapan, Truth si pe Ciprian Constantin si le zice asa: "Ba baeti, io am palarii, 3 negre si doua albe, va pun fiecaruia pe cap cate un o palarie astfel incat sa nu puteti vedea ce culoare are palaria voastra, doar pe a celorlalti. Nu aveti voie sa vorbiti intre voi nici macar prin semne, decat daca stiti ce culoare are palaria de pe capul vostru."

Totusi, Quark e un smecher si ca sa ii puna in incurcatura, pune fiecaruia cate o palarie neagra.

Dupa ceva timp, AdiJapan rupe tacerea si exclama: " 私 は 黒 の 帽子 を 持って いる"!! (adica "am palarie neagra!")

Cum a judecat AdiJapan?
Novice (339 puncte) in categoria Matematica
0 0
Ah, mai am ceva de specificat. AdiJapan nu a spus "la nimereala", nimeni nu a comunicat cu nimeni pe tot parcursul jocului, nimeni nu si-a vazut reflexia undeva, nimeni nu a putut vedea cele doua palarii ramase si toti 3 participantii la joc sunt indeajuns inzestrati intelectual sa fie capabili de un rationament logic complex.

Si sper ca Google Translate nu ma face de ras acolo
1 0
Mulțumesc pentru laude. Așa este, nu am vorbit la nimereală. Îmi pare bine că istoria va consemna acest lucru. :-)

Google Translate a dat-o pe lîngă, ca de obicei, dar mesajul se înțelege foarte bine.

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Notăm protagoniştii cu A, B, C,  A, de exemplu,  fiind cel care dă răspunsul. Soluţia se bazează pe tăcerea celorlalţi doi. C nu spune nimic, deci A şi B ori au amîndoi pălării negre ori diferite, în niciun caz amîndoi albe. B ştiind raţionamentul lui C, dacă ar vedea că A are pălăria albă ar răspunde fulgerător că are pălărie neagră, nespunînd nimic rezultă că A are pălărie neagră, iar B nu ştie ce are deci nu poate da un răspuns. A fiind o fire mai meticuloasă şi observînd reacţiile celorlalte două personaje şi refăcînd raţionamentul lor dă singurul răspuns posibil "am pălărie neagră". 

Senior (5.0k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Să-i notăm pe cei 4 cu Q, AJ, T și CC.

Situația în care un participant ar ști imediat ce culoare are pălăria lui este aceea în care vede la ceilalți doi pălării albe. Ar ști imediat că pălăria lui e neagră.

Toți știu acest lucru.

AJ interpretează indecizia celorlalți doi și gândește astfel:

Dacă eu (AJ) aș avea pălărie albă, T ar ști, din indecizia lui CC, că pălăria lui nu e albă. T ar gândi astfel: motivul pentru care CC tace este că nu vede două pălării albe ci doar una, cea a lui AJ, deci pălăria mea (a lui T) e neagră. În concluzie, T s-ar pronunța.

Analog, dacă eu (AJ) aș avea pălărie albă, CC ar ști, din indecizia lui T, că are pălărie neagră și s-ar pronunța.

Cum și T și CC tac, rezultă că eu (AJ) nu am pălărie albă, deci pălăria mea e neagră.

 

De fapt, Q nu e șmecher, ci face unul din cele două aranjamente posibile pentru ca problema să aibă soluție. Celălalt aranjament este să introducă cele două pălării albe în joc
Senior (6.6k puncte)
0 0
Felicitari amandurora! Ambele raspunsuri sunt bune. Totusi, raspunsul Gheorghitei, care m-a suparat ca nu a respectat notatia personajelor, chiar daca este mai putin detaliat, este corect si, fiind primul, pe baza lui se pot construi usor alte raspunsuri mai bine explicate. Deci doar in cazul ei pot fi sigur ca este vorba de o rezolvare proprie si chiar daca ar mai trebui coafata un pic (rezolvarea), pe ea o voi puncat acum (Gheorghita)
0 0
Când am început să redactez răspunsul meu nu dăduse nimeni niciun răspuns.

Ar fi o copilărie să dau un răspuns construit pe baza altui răspuns. Vă asigur că și în cazul meu e vorba de o rezolvare proprie.

Oricum, mulțumesc pentru felicitări.
0 0
Nu ma indoiesc de asta, nu am insinuat ca ar fi un raspuns copiat sau inspirat. Dar fiind doua raspunsuri care in esenta sunt la fel, am decsi acum sa-l premiez pe primul dintre ele, care chiar daca nu e detaliat, e multumitor. Daca va exista o data viitoare, o sa incerc sa ma revansez. Acum nu pot pune doua stele la aceeasi intrebare.
0 0

Nu sunt cu nimeni în competiție pentru puncte sau stele. Nu de stea e vorba. 

De revanșat v-ați revanșat deja cănd ați afirmat, în al doilea comentariu, lipsa insinuării că aș fi dat un răspuns copiat sau inspirat din cel anterior. E-n regulă.

...