Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
339 vizualizari
Daca cineva are o noua teorie care poate sa rezolve anumite probleme de fizica si nu este un fizician recunoscut, unde poate sa o prezinte pentru a fi evaluata de catre fizicieni?
Novice (239 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Încearcă aici, pe Scientia.ro. Oricum, pentru a o publica în reviste renumite trebuie să treci de editori, iar drepturile de autor sunt sau nu recunoscute ca prim autor.  Dacă nu cauți faimă...
Junior (714 puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Evaluarea teoriilor se face de către cei care se pricep la domeniul respectiv. De obicei autorul noii teorii încearcă s-o publice sub forma unui articol într-o revistă de profil. Cu cît are mai multă încredere că teoria lui e valoroasă, cu atît țintește la o revistă mai prestigioasă, cum sînt Science și Nature, unde e extrem de greu să publici ceva.

Ca să publici un articol într-o revistă de fizică nu e nevoie să fii un fizician recunoscut și nici măcar cunoscut în cercuri înguste. În principiu oricine poate publica, inclusiv studenții care abia acum încep să cunoască domeniul. Singura condiție este ca teoria (sau în general ideea) să fie suficient de bună pentru a-i convinge pe revizori că merită publicarea.

Dacă nu ești fizician deloc și nici nu lucrezi sau studiezi în mediul academic (învățămînt sau cercetare), atunci e greu, pentru că foarte probabil teoria ta e proastă. Sigur, e posibil ca în mod excepțional să ai cunoștințe suficient de avansate de fizică pentru a putea contribui la progresul domeniului. Dar cel puțin statistic lucrurile stau net în defavoarea amatorilor. Cel mai adesea editorul revistei depistează el singur că teoria îi aparține unui nepriceput și nici n-o mai trimite la experți. Iar dacă totuși o trimite e foarte probabil ca experții să depisteze ei nepriceperea autorului.

Pentru publicare, teoria trebuie să aibă următoarele calități: să fie argumentată solid, să fie originală și să se potrivească cu profilul revistei. Revizorii asta verifică.

Dacă dumneavoastră sînteți autorul teoriei, presupun că nu lucrați în mediul academic, pentru că altfel ați fi știut deja bine cum trebuie procedat. În acest caz vă sfătuiesc să găsiți un fizician care înțelege subdomeniul din care face parte teoria și să-i cereți părerea. Va trebui să-l abordați cu grijă, pentru că fizicienii sînt mereu victima a tot felul de ciudați care se cred mari inventatori sau descoperitori cînd ei de fapt nu înțeleg nici lucrurile cele mai elementare.
Expert (12.9k puncte)
...