Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
1.0k vizualizari
Cum interactioneaza gravitonii dintr-o gaura neagra cu particulele din afara orizontului de eveniment pentru a le atrage in interior daca nici macar lumina nu reuseste sa fuga de acolo?

Daca fizica actuala ar fi corecta atunci o data cu formarea unei gauri negre aceasta ar inceta sa mai interactioneze cu mediul exterior, deci practic ea ar deveni inexistenta.

Deci as vrea sa stiu si eu daca atunci cand ma apropii de o gaura neagra gravitonii cum ies de acolo cu viteza mai mare decat viteza luminii si imi trag nadragii in gaura neagra.
Novice (239 puncte) in categoria Fizica
0 0
E smecheri gravitonii astia, string tot in gaurile negre si apoi ei stiu ce fac cu ce strang...
1 0
orizontul evenimentelor e zona din apropierea gaurii negre in care gravitatia e atat de puternica incat nu lase sa scape nici macar razele de lumina. Asta nu inseamna ca in afara orizontului atractia gravitationala este 0 :))
0 0
Dupa fizica actuala gravitonii ar fi generati de masa din sistemul referential  studiat. In afara orizontului de eveniment gaura neagra nu mai are  masa deci nici alti gravitoni care pot fi emisi. Asta inseamna ca o data formata o gaura neagra ar trebui sa se autoanihileaze cea ce nu se intampla. Deci insasi existenta gaurilor negre ne demonstreaza clar ca gravitonii nu exista, si gravitatia fara un vector nu este o forta. Deci gravitatia este cu totul altceva.

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Pai, din cate am citit eu, inca nu se stie daca gravitatia are origine cuantica.

Adica gravitonii astia inca nu au fost descoperiti, sunt doar presupusi deocamdata. Se cerceteaza puternic in directia asta.

Einstein zicea ca gravitatia nu e o fortza si ca nu e transportata de particule de schimb (gravitoni adica), asa cum sunt celelalte 3 forte fundamentaliste. El zicea ca gravitatiunea e o deformare spatio-temporala in jurul corpurilor care au masa.

Asa ca ... nu stiu cum ar putea iesi gravitonii aia de acolo.

Exista totusi niste cai de a scapa din gaura neagra, cum ar fi radiatia hawking care duce la "evaporarea" gaurilor negre.

Tinand cont de eforturile care se fac de mai bine de 100 de ani pentru a obtine o teorie unificata care sa descrie universul micro si macro, este evident ca mai sunt zone ale fizicii neacoperite inca. Acolo mai sunt descoperiri de facut, lucruri despre care nu avem decat banuieli, sau nici macar atat.

Greu de zis, mai e multe pe care nu le stie oamenii de stiinta. :-)
Novice (134 puncte)
0 0

De obicei, in limba romana vorbita curent se spune "e multe pentru ca e mai putine de 50, altfel se foloseste sunt".

0 0
Stiu ca asa este, a fost un fel de exprimare glumeata. Asta e motivul pt care am pus la sfarsit semnul :-).
0 0

"Einstein zicea ca gravitatia nu e o forță si ca nu e transportata de particule de schimb (gravitoni adica), asa cum sunt celelalte 3 forte fundamentaliste. El zicea ca gravitatiunea e o deformare spatio-temporala in jurul corpurilor care au masa."

Daca gravitatia e o deformare spatio-temporala... nu te-ai intrebat CUM apare aceasta deformare? :)

0 0
Pai sigur ca m-am intrebat. Si nu numai eu (in conditia mea de neprofesionist in ale fizicii) mi-am pus intrebarea asta... Cred ca mai sunt si vreo cateva zeci de mii de cercetatori care se tot intreaba, de pe la grecii antici incoace: Ce o fi gravitatia asta ?

Chestiunea este ca nimeni, deocamdata, nu stie cum apare gravitatia in univers. O putem constata doar, ii observam "capriciile" si le punem sub forma de legi si formule si... cam atat. Mai departe sunt doar presupuneri.

Au fost facute numeroase experimente si observatii pana acum, iar ele par sa confirme teoria lui Einstein, cea cu deformarea spatiului. Mai ales de cand a inceput explorarea spatiului cu sonde trimise prin tot sistemul solar, ba chiar si dincolo de el de curand...

Si ar fi toata lumea fericita si linistita daca nu ar mai fi inca destule intrebari...
0 0
pai asta incerc sa-ti explic, tocmai de asta e nevoie de gravitoni :)
0 0
Stiu ca gravitonii, daca ar fi confirmati, ar rezolva unele probleme tare "suparatoare" pentru fizicieni. Dar ar da alte batai de cap, cel putin tot atat de serioase.

Gravitonii ar fi particule, iar particulele interectioneaza cu alte particule. Pai cum ar putea interactiona cu spatiul, in asa fel incat sa-l curbeze si sa mai afecteze si scurgerea timpului ??? Asta e o intrebare pe care mi-o pun mie...

Hai sa-mi mai pun o intrebare: gravitatia, din cate stim pana acum, afecteaza numai corpurile, particulele care au masa, pt ca in formula ei intra masa (din cate imi amintesc). Pai fotonii cica nu au masa (ce or fi mancand saracii :-)), ei fiind energie de fapt, atunci de ce se curbeaza lumina ? Sau poate ca gravitonii interactioneaza cu orice fel de particula... Dar acum nu prea mai stim ce e lumina. E unda sau particula ? Pana de curand ziceau ca e si una si alta. Acum unii spun ca nu e nici una nici alta, este exact ce vrem noi sa vedem...

Mai zicea cineva ca spatiul ar fi discontinuu, ca ar fi facut din niste unitati extrem de mici (cu adevarat extreme), dar separate totusi. Asa cum sunt pixelii, dar tridimensionali sau chiar cu mai multe dimensiuni. Poate ca gravitonii afecteaza pixelii astia.

Of, iar nu dorm in noaptea asta...  :-)
1 0

@Costin. Fotonii nu sunt energie ci au energie, între alte proprietăți. Energia nu e un sistem fizic ci o proprietate a acestuia, oricare ar fi el, utilă în studierea respectivului sistem pentru că se conservă.

Cum ar suna afirmația: planetele sunt moment unghiular?

0 0

"Pai fotonii cica nu au masa (ce or fi mancand saracii :-)), ei fiind energie de fapt, atunci de ce se curbeaza lumina ? Sau poate ca gravitonii interactioneaza cu orice fel de particula... Dar acum nu prea mai stim ce e lumina. E unda sau particula ? Pana de curand ziceau ca e si una si alta. Acum unii spun ca nu e nici una nici alta, este exact ce vrem noi sa vedem..."

Gravitonii interactioneaza cu continuumul spatio-temporal, il curbeaza, iar fotonii pur si simplu urmeaza traiectoria curbata prin spatiu.

0 0
Asta mu-a plăcut.
...