Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
748 vizualizari
Toata lumea stie ca daca imprimam unei lumanari o miscare, flacara acesteia ramane in urma. Ce se intampla, insa, daca flacara este inchisa intr-o incinta si ii imprimam o miscare accelerata? Un amanunt putin important dar necesar: Cumva facem ca flacara sa nu se stinga, adica alimentam cu aer incinta fara a crea curenti.
Junior (984 puncte) in categoria Fizica
0 0

Ce înțelegeți prin faptul că imprimăm unei lumânări o mișcare?

O accelerăm?

Iar întrebarea se referă la comportamentul flăcării pe durata accelerării sau, eventual, după atingerea unei viteze păstrate uniformă? Mișcarea este rectilinie?

0 0

Fac copy-paste la intrebare: "Ce se intampla, insa, daca flacara este inchisa intr-o incinta si ii imprimam o miscare accelerata?". Adaug: miscarea sa fie rectilinie. intrebarea se refera doar la perioada accelerarii. 

0 0

Scuze, nu am înregistrat  accelerată din a doua frază.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

     Voi porni de la Principiul Echivalenței, care stă la baza Teoriei Relativității Generalizate.

El afirmă că accelerarea unui corp într-o zonă de gravitație nulă, cu o accelerație a, este echivalentă cu prezența unui câmp gravitațional care ar accelera corpul in direcțe opusă, cu o accelerație gravitațională -a.

 

Presupunem că lumânarea s-ar afla într-un balon de sticla suficient de mare ca să conțină destul aer încât să avem  timp pentru a face observațiile. Balonul și lumânarea sunt solidare. Cat timp balonul stă nemișcat  flacăra arde în sus, adică în direcția opusă gravitației terestre. Acest lucru se înâmplă deoarece gazele fierbinți din care e formată flacăra sunt mai puțin dense, datorită expansiunii generate de energia mare pe care o au atomii și moleculele care o compun.

 

Accelerarea balonului e totuna cu a crea, conform Principiului Echivalenței, o  gravitație al cărei "jos" îl reprezintă direcția opusă accelerării. Flacăra va reacționa ca și înainte, adică va tinde să se dezvolte spre direcția "sus", doar că noul "sus" apărut se află în direcția accelerării lumânării. Situația este identică, din punct de vedere dinamic, cu situația balonului cu Heliu într-o mașină care accelerează.

Prin acțiunea acestei forțe nou apărute flacăra se va înclina, deci, în direcția accelerării.

 

 

Senior (6.6k puncte)
...