Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
420 vizualizari
Avem o platformă care se rotește în jurul unei axe verticale, ca un pick-up. Pe ea punem un vas cu apă și pornim motorul.

Întrebarea 1: ce formă va avea suprafața apei după ce va ajunge la echilibru?

Întrebarea 2: ce ar putea duce la abateri de la forma teoretică?
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
1. Depinde daca vasul este concentric cu platforma. Daca ar fi, cred ca forma suprafetei apei ar fi concava,fiind impinsa spre extremitati de catre forta centrifuga.  Dar presimt ca raspunsul nu e atat de simplu.

2. Nu retin numele fenomenului,dar manifestarea ar fi data de "aderenta" apei la marginea vasului,creandu-se astfel o "buza"  care ar deforma forma simpla concava
Junior (538 puncte)
0 0

Mulțumesc pentru încercarea de răspuns.

1. Poate părea curios, dar nu contează dacă vasul e concentric cu platforma. Vasul poate avea formă de inimioară sau orice formă oricît de neregulată și poate fi pus departe de centrul platformei, iar suprafața apei va avea aceeași formă concavă. Și anume ce formă concavă? Pentru că și concavitatea poate fi de multe feluri: sferică, elispoidală etc. sau o formă fără nume, dată de o formulă matematică.

2. Îmi cer scuze, inițial pusesem întrebarea 2 sub forma „ce fenomene ar putea duce la abateri”. Am șters fenomene, pentru că poate duce în eroare, adică ar putea limita răspunsurile la ceva ce lumea recunoaște drept fenomen fizic distinct. Întrebarea se referă totuși la orice fel de lucru care poate strica forma teoretică, de exemplu o axă de rotație care nu e exact verticală. Dar aveți dreptate, tensiunea superficială (așa se numește aderența de care vorbiți) este unul din acele lucruri care strică forma.

0 0
1. Sector de paraboloid de rotatie.
0 0
Da, este o parte dintr-un paraboloid de rotație. Demonstrați.
...