Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
504 vizualizari
Sa presupunem ca povestesc un eveniment care a avut loc acum 5 ani. Nu-mi amintesc numele unei persoane implicate in respectivul eveniment. Ma concentrez incercand sa-mi amintesc numele. Ce se intampla in creierul meu? Cum caut in memorie, dat fiind ca nu am un cap de citire ca un dard disk?  Ce presupune acest act al amintirii?
Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Nu exista inca un model verificat si acceptat despre cum functioneaza exact memoria (umana) si gandirea.

In general se considera ca memoria este de fapt realizarea arcurilor reflexe: neuroni de asociatie care fac legatura intre neuronii senzitivi si cei efectori. Cum se readuce in constienta o amintire... sa zicem ca sunt cumva stimulati neuronii senzitivi corespunzatori amintirii respective.

Formarea amintirilor de lunga durata se considera a fi in legatura cu hipocampusul (http://en.wikipedia.org/wiki/Hippocampus) - lucru descoperit deoarece persoanele care au avut hipocampusul avariat sau operat nu puteau sa dezvolte amintiri de lunga durata (maxim ore sau cateva zile). La link-ul asta se explica mecanismul memorarii: http://en.wikipedia.org/wiki/Memory#Physiology. Repet, nu cunosc teorii acceptate care sa explice ce aduce in constienta inceputul amintirii.

Nu am curajul de a prezenta teorii neverificate, deoarece voi avea ca si oponent pe AdiJapan, care va spune ca "manualele nu prezinta astfel de teorii" :)

Junior (714 puncte)
...