Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
540 vizualizari
In cateva articole in limba romana am citit despre faptul ca temperatura coroanei solare este de peste 1 milion de grade, in timp ce stratul extern al Soarelui ar avea vreo 5-6000 de grade. Care este metoda fizica de determinare a temperaturii straturilor solare?
Junior (714 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Una din metode (nu stiu daca e singura) e analiza spectrala a luminii emise de coroana (vizibila in timpul eclipselor de soare sau cu ajutorul unui dispozitiv numit "coronograf").

Ca exemplu de informatii obtinute din spectrul luminii, observarea spectrelor unor ioni care exista numai la temperaturi foarte inalte permite o estimare a temperaturii.
Junior (872 puncte)
0 0
Ceva mi se pare ca lipseste aici: de ce in timpul eclipselor se poate masura temperatura coroanei, iar intr-o zi obisnuita nu se poate masura? Nu sunt tot aceiasi ioni si in timpul eclipselor, si in zilele obisnuite?
0 0
Pentru acelasi motiv pentru care coroana nu se vede in timpul zilei, daca nu este eclipsa. Ea este totusi acolo dar nu o vedem cu ochiul (sau telescopul) "liber" (in nici un caz nu ne uitam direct la soare cu ochiul liber, e doar o figura de stil).:)

Sau pentru care stelele nu se vad in timpul zilei. Ele sant sus pe cer si ziua, nu?

Lumina de la coroana ajunge pe pamant si in zilele obisnuite dar este pur si simplu "inecata" in fondul produs de lumina produsa de fotosfera, cea care da "stralucirea" soarelui si care are un spectru diferit de cel al coroanei.

E doar o chestiune de raportul semnal/zgomot pana la urma.

Totusi nu am spus ca nu se poate masura in zile obisnuite ci doar ca eclipsa e una din oportunitati, care necesita mai putine instrumente (cu unul).

Dar se poate observa si in zile obisnuite atasand la telescop instrumentele potrivite  (coronograf).
0 0
Pe wikipedia am vazut ca in coroana solara exista Fier XIV care ar arata temperatura de 1 milion de grade. Probabil se ajunge la astfel de temperaturi inalte, mult mai inalte decat fotosfera de exemplu - care este situata mai in interior, datorita probabil faptului ca fotosfera este transparenta la unele radiatii care se opresc in coroana solara si o incalzesc pana la temperatura gasita. Sau fotosfera emite numai spectrul de 5000 de grade din cauza ca atmosfera Soarelui poate blocheaza restul radiatiei - tot problema de transparenta.
1 0
Asta e cu totul alta problema (de ce are temperatura respectiva, fata de cum s-a masurat temperatura).

Si e o problema inca nerezolvata complet. Exista diferite teorii dar nu cred ca exista una definitiva inca. Campurile magnetice sant implicate in unele procese din coroana. Unde de soc au fost propuse ca o alta cauza a incalzirii. Incalzirea nu e rezultatul unui singur proces, probabil.
...