Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
3.4k vizualizari
Novice (275 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Se poate proceda în mai multe feluri. Rezultatul poate avea diferite grade de precizie, iar unele metode sînt mai distructive decît altele. Vă dau aici o metodă simplă.

Legați cartoful cu o ață și țineți-l suspendat. Centrul de masă se află undeva în prelungirea aței. Notați cît mai precis, de exemplu cu un marker sau cu înțepături de ac, pe unde intră în cartof și pe unde iese prelungirea aței. Zicem că asta e dreapta AB.

Repetați operația legînd cartoful altfel, de exemplu pe o direcție oarecum perpendiculară pe cea dinainte. Notați din nou pe unde intră și pe unde iese prelungirea aței. Obțineți dreapta CD.

Centrul de masă se află la intersecția dreptelor AB și CD.

Centrul de greutate coincide cu centrul de masă dacă cartoful se află într-un cîmp gravitațional uniform.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Cele două drepte se află în spațiu, nu într-un plan, foarte probabil nu se vor intersecta.
0 0
Greșiți. Ambele drepte trec prin centrul de masă. Abaterea de la coplanaritate, dacă există, e  numai aparentă și vine din erori experimentale.
0 plusuri 0 minusuri
Suspendați cartoful cu o ață și centrul de greutate va fi pe o axă în prelungirea aței, iar ața e întrun plan ce împarte cartoful în două. Fără a schimba planul respectiv, agățați cartoful dintr-un  alt punct de pe conturul cartofului, în același plan fiind cele două drepte verticale prin cartof, se vor intersecta intr-un punct
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Din infinitatea de plane care trec prin prima dreaptă, pe care îl alegeți? Răspunsul dumneavoastră nu diferă cu nimic de al meu, ci doar introduce o precauție care de fapt nu se poate lua și mai e și inutilă.
0 0
Ai dreptate, am gîndit mai profund azi.
...