Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
527 vizualizari
Cred ca e clar despre ce e vorba. Una este sa retin 10 imagini, prezentate, sa zicem, intr-un sir de slide-uri, alta este sa retin 10 cuvinte ori 10 cifre, mai ales daca mi se cere sa precizez si ordinea in care au aparut.

Intrebarea e: de ce asa? Ce-i gresit cu noi de nu retinem si cifrele ori cuvintele la fel de usor?
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Știu pe cineva care reține mai ușor băieții oamenilor decît fetele.

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Este unul din efectele evoluției. Omul, ca orice animal, este adaptat la mediul în care au trăit strămoșii lui. Dacă strămoșii noștri ar fi avut contact mai mult cu numere și cuvinte și mai puțin cu imagini, sunete, mirosuri, senzații tactile sau termice, dureri etc., atunci cu siguranță creierul ar fi evoluat spre o variantă care să fie mai adaptată acelei realități în care importante sînt numerele și cuvintele.

Întrebarea se poate pune la fel de ușor în legătură cu tot ce este simț, percepție, gîndire și memorie: de ce detectăm rapid mirosul de fructe stricate sau de materii fecale, dar sîntem total insensibili la CO2, O2, CH4 etc., deși moleculele acestea sînt mai simple și mai ușor detectabile cu mijloace tehnice? De ce detectăm instantaneu dacă cineva zîmbește sau e trist, dar durează așa de mult pînă numărăm petalele florii-soarelui? De ce recunoaștem rapid vocea mamei, dar nu simțim ce frecvență are tonul de la telefon? Și așa mai departe.

Avem tendința, mai ales în prezent, de a considera că creierul e un fel de calculator care funcționează măcar în principiu la fel ca un calculator electronic. Dar procesele din creier sînt cu totul altele, informația este abordată cu totul altfel, prelucrată altfel, memorată altfel etc.

Nu sîntem greșiți, ci doar adaptați la o lume care între timp s-a schimbat.
Expert (12.9k puncte)
0 0
As mai adauga doar ca o imagine se constitue intr-o forma de informatie pe care creierul o acceseaza direct, si nu este intai "tradusa" printr-un mecanism complex precum cel al limbajului, mecanism dezvoltat mult mai tarziu in evolutia noastra si indirect prelucrat la nivelul creierului.

Un sunet este o cale directa, insa un anume sunet (pronuntarea unei litere, cifre sau cuvant.. ca sa nu zic de fraze complexe) presupune o pre-procesare inaintea analizarii efective ca si informatie.
Ca sa fie mai explicit, va invit sa constatati diferenta intre un dispozitiv IT care face totul la nivel hardware (adica implementat la nivelul masinii reale) si un altul care poate si el face asta, insa la nivel software (adica implementat prin rutine adiacente, virtuale). Totul e mai lent, mai greoi in cazul al 2-lea!
1 plus 0 minusuri
O cauza ar fi ca limbajul si scrisul a aparut mult mai tirziu, pe scara evolutiei umane. O alta cauzaar fi ca memoria vizuala este de capacitate mult mai mare, fiind ca o imagine contine o cantitate de informatie ( BIT) mult mai mare ca un cintec, o poezie,etc
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Ma gandesc ca fetele oamenilor sunt mai usor de retinut pentru ca transmit stari, emotii, situatii la care ne raportam. Avem tendinta de a eticheta ca: urat, frumos, vesel, trist, desigur, intr-un registru subiectiv.

Nu cred ca gresim pentru ca retinem mai usor chipurile oamenilor decat cifre sau cuvinte, dimpotriva, ne raportam la propria apartenenta, la umanitate.
Novice (120 puncte)
...