Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.8k vizualizari
Am discutat teme religioase cu un "Martor al lui Yehova" (ei cred ca omul a aparut acum 6000 de ani, comform Bibliei), iar cand el m-a intrebat daca exista dovezi contrarii credintei lui, chiar n-am stiut ce sa-i spun. Poate gasesc aici inspiratie.
Junior (394 puncte) in categoria Istorie

5 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Junior (714 puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Nu ştiu cât succes vei avea într-o asemenea dispută dacă te bizui (tu, de bună credinţă) pe dovezi arheologice, câtă vreme "celălalt" e inspirat doar de o credinţă.

 

Eu sper să-ţi fie de folos şi astea:

Rămăşiţele (8 dinţi şi fragmente de os) descoperite în peştera Qesem (la distanţă de 12 km de Tel Aviv, în apropierea aeroportului Ben-Gurion) sunt considerate cele mai vechi dovezi ale existenţei omului (Homo sapiens), fiind datate ca având aproape 400.000 de ani.

http://www.nature.com/nature/journal/v423/n6943/full/nature01718.html

http://www.telegrafonline.ro/1293573600/articol/147553/existenta_unor_noi_hominizi_zguduie_teoria_originii_omului.html

 

Pentru Homo faber, cel care începuse să confecţioneze nu doar unelte, ci şi instrumente muzicale, urcăm pe la 40.-45.000 de ani (peştera Geißenklösterle din Germania).

http://en.wikipedia.org/wiki/Gei%C3%9Fenkl%C3%B6sterle

http://totb.ro/au-fost-descoperite-cele-mai-vechi-instrumente-muzicale-din-lume/

 

Desigur, mai există şi alte dovezi. Contează şi inspiraţia celui care le caută. :)

Novice (343 puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Dovezi exista cu carul, numai ca pt. un om religios dovezile trebuiesc cautate pe intelesul lui.  Cunostintele unui religios sunt minime, contaminate de argumente religioase si pe deasupra sunt si elevi rai, adica nu vor sa invete.

ii poti arata cum arata un craniu de om modern,  si apoi unul de neanderthal.

Trebuie sa-i explici ca dupa cum un om care nu cunoste biblia nu se poate povesti in 5 min, tot asa nici stiinta nu se poate intelege in 10 min.

Istoria ne arata ca omul are mult timp pe pamant, asa la repezeala trebuie sa-i explici cum functioneaza aceasta stiinta.

Epocile in istorie sunt bine definite si bazate pe dovezi fizice, diferentele mari de timp intre ele face ca obiectele gasite intr-o asezare sa ne spuna cine au fost si in ce epoca au trait.

Simplu, daca un om inventeaza o noua tehnica sau mestesug, care are succes, acel lucru il vom gasi mereu din acel moment, nu putem gasi poeziile lui eminescu in cetatea Salmisegetuza, ci numai de la publicatia lor incoace.

In transeele din primul razboi mondial nu pot gasi ingropate zeci de telefoane mobile, la intr-o cetate a lui Stefan cel M. nu se pot gasi un depozit de grenade,  in epoca bronzului nu se poate gasi unelte de fier,  iar intr-o pestera unde a trait omul din paleolitic doar unelte de piatra.

In general credinciosul normal repeta argumentele primite de la elita grupului, ele se bazeaza pe bagatelizarea concluziilor stiintifice, (ca si cand pastorii ar putea da lectii inginerilor de la NASA sau ar face transplant de inima)  si citate luate de la tot felul de indivizi dubiosi care au o diploma a unei universitati obscure, fara nici o descoperire la activ, fireste credinciosilor li se ascunde faptul ca indivizii care au emis acele declaratii sunt zero in lumea stiintei.

Individul credincios in general are un bagaj de conostinte inalt in domeniul bibliei dar in afara lui este slabut.

In interiorul grupurilor religioase crestine circula ideea ca stiinta conspira impotriva lor, ca se bat de la egal la egal cu lumea stiintifica, cand de fapt, stiinta nici nu-i baga in seama. Martorii lui Iehova fac parte din grupul celor mai fundamentalisti care cred luma de 6000 de ani si crearea ei in 6 zile, or acest lucru nu este dezbatut in nici o universitate din lume. Este ca si cand un profesor universitar ar expune evolutia si apoi ca alternativa  legendele olimpului.

Cel mult poti spera sa-i trezesti interesul sa caute dovezi, unica sansa este ca o parte dintre credinciosi sunt sensibili la adevar, tranzitia convingerii are nevoie de 3-5 ani.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Fizica si matematica te ajuta f mult...Galaxia Andromeda ,cea mai apropiata de pamant se afla la 2,5 milioane de ani lumina...faptul ca o vecem pe cer ,chiar cu ochiul liber,dovedeste ca timpul aferent a fost parcurs ...Dar daca crede ca stelele sant doar luminatori ca si becurile de la discoteca lasa-l in plata Domnului ca e prea retardat sa-ti bati capul cu el...
Novice (190 puncte)
1 plus 0 minusuri
Ai putea sa ii ceri tu dovezi ca omul a aparut de 6000 de ani . Afirmatiile pe care le sustine sa fie stiintifice ,asa cum o masina functioneaza pe baza unei stiinte , la fel si credinta lui ar trebui sa se bazeze pe o stiinta ,literatura n-a fost niciodata si nu va fi o stiinta a realitatii .
Novice (181 puncte)
1 0
Temele religioase se discuta pe terenul beletristicii. Pe terenul literaturii stiintifice nu se prea inghesuie credinciosii. Adevarul literar este demonstrabil prin sentinta "asa este scris" si pentru asta nu este nevoie de multa minte. Daca ni se cer dovezi arheologice despre existenta casei caprei cu trei iezi, este suficient sa deschidem cartea lui Creanga si aratam ca scrie acolo.
...