Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
603 vizualizari
Daca ar disparea omenirea intreaga intr-un timp foarte scurt, ce animal ar evolua pana la nivelul sau? Asa cum, dupa ce au disparut dinozaurii, s-au dezvoltat mamiferele, ce animale ar avea cele mai mari sanse sa inlocuiasca omul? Bineinteles in situatia ca acesta nu ar supravietui sub nici o forma.
Junior (1.5k puncte) in categoria Biologie

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri

Salut Dragos !

Intrebarea este interesanta, am mai intalnit-o prin SF -uri..

- Pe termen lung, orice este posibil, ca doar stramosul nostru al mamiferelor era soricelul din casele dinozaurilor ! In orice caz, cred ca ar trebui sa fie tot mamifer terestru (cu homeotermie), sa aiba membre eventual cu degete opozabile - ca sa poata sa foloseasca unelte si apoi sa construiasca. O alta cheie sunt sistemele de semnalizare, eventual un limbaj.

- Pe termen scurt, cred ca nu putem sa ne uitam decat la verii nostri, primatele superioare, care fata de alte animale inteligente au trasaturile care ne-au asigurat noua succesul: creier mare, maini si picioare, degete opozabile, un limbaj primitiv, etc

- Dintre acestea, din pacate, gorilele si urangutanii sunt pe cale de disparitie. Mai multi sunt cimpanzeii si mai ales macacii -ai vazut ce obraznici sunt macacii astia, cum le cauta turistilor prin genti, prin masini ?!

PS: O problema tangentiala la cea pe care ai ridicat-o tu, este cazul unei posibile creaturi extraterestre. Se presupune ca, in mare, ar trebui sa fie destul de asemanatoare cu omul - cu exceptia dimensiunilor - care variaza functie de gravitatia planetei-mama. Adica tot cu cateva membre inferioare + superioare (ceva tentacule eventual), cu un cap si mai multi ochi situati in varful capului, creier in cap (doar daca nu e prostanac :-)

Senior (8.7k puncte)
0 0
Ma gandeam sa uitam de primate. Doar omul sa fi fost singurul care putea face pasii ca sa ajunga azi cine e? Daca el, de exemplu, a intrerupt calea evolutiva a altui animal.
0 0
Deci fara primate..cam greu, trebuie imaginatie nu gluma ! Cum ziceam, cred ca ar trebui sa fie terestru, caci apa ar eroda prea repede eventualele constructii, iar zborul ar tine ocupate potentialele maini. Numai daca n-ar fi ceva gen ingeri, bipezi cu aripi in spate.

Fiintele terestre ar trebui sa fie musai bipede (sa nu umble in 4 labe), ca sa aiba 2 membre libere... cu exceptia cazului in care ar face rost de o pereche de membre in plus.

Daca te referi la o creatura existenta, ar trebui sa urmarim arborele vietii, sa vedem care ar fi fost potentialii concurenti...
0 0
Postul lui Demostene de mai jos m-a facut sa ma gandesc la o civilizatie grozava: una COLECTIVA  - cum este a FURNICILOR ! Furnicile, ca si albinele, folosesc diviziunea muncii, construiesc, cultiva - si sunt SUPERIOARE OAMENILOR, avand un individualism scazut, pus in slujba coloniei. Deci votez FURNICILE !
0 0
Eu as vota albinele pentru ca au un atu fata de furnici: zboara.
0 0
Si matcile furnicilor zboara ! Dar evolutia a ales alta solutie, a exploata resursele subterane. Intr-adevar, albinele sunt avantajate, dar sunt si mai expuse unor factori de risc ! Apicultorii se confrunta des cu moartea stupului !
Furnicile sunt stapanele regatului subpamantean, acolo doar o inundatie masiva le poate atinge. In plus, am senzatia ca furnicile au o civilizatie mai avansata - au mai multe tipuri de "functionari" si cultiva ciuperci - ceea ce albinele nu fac...
2 plusuri 0 minusuri
Un cataclism care ar termina specia umana ar duce inevitabil si la extintinctia primatelor si probabil a oricaror animale pe care le cunoastem acum.

Probabil ca alte creaturi ar avea sansa de a evolua. Si nu atat sansa cat capacitatea de a se adapta la noile conditii, oricare ar fi ele. Eu as merge mai mult pe ideea unei fiinte colective, sau a unei constiinte colective. Ceva gen bacterii sau creaturi multicelulare simple, care sa dezvolte o constiinta colectiva, bazata initial pe instinctul de supravietuire si apoi pe oricare alt comportament care sa duca la evolutie. Asta nu inseamna nici pe departe ca evolutia va avea aceeasi turnanta ca si cea pe care o cunoastem din cazul nostru.

Iar mediul de dezvoltare va fi probabil oceanul...

E doar parerea mea :)
Novice (233 puncte)
0 0
sunt de acord cu fiintele colective, deci speciile la kr ma gandesc, pe langa hymenoptere, ar fi lacusta calatoare, spongierii si caracatitele
...