Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
660 vizualizari
Novice (134 puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Întrebarea este de fapt cum apar basmele și legendele. În principiu este posibil ca un singur om (unul creativ) să facă o poveste de la cap la coadă, pornind de la o idee existentă sau creînd el una nouă. Dar cel mai probabil poveștile populare de azi s-au născut prin evoluție continuă, de la istorioare foarte mici (glume, proverbe, zicători, amintiri) care trecînd în mod repetat de la părinți la copii au luat forme mai complexe. Fiecare povestitor a adăugat ceva, a simplificat ceva, a încercat să transmită morala poveștii într-un mod mai clar sau mai artistic. Istoria poveștilor se poate ramifica, astfel ajungem astăzi să avem nenumărate variante ale aceleiași povești în diferite locuri. Și invers, poveștile se pot combina.

Ca să răspund la întrebare, e suficientă o singură generație pentru a crea un basm sau o legendă, deși probabil în general povestea trece prin mai multe generații de povestitori. Oricum e nevoie de cîteva generații bune pentru răspîndirea ei și intrarea ei în conștiința unei colectivități. Trebuie atins stadiul în care povestitorul să poată spune „A rămas vorbă din bătrîni cum că...” sau „Ziceau moșii și strămoșii că...”.

Ca terminologie, basmul este narațiunea unor întîmplări (de obicei imaginare) legate frecvent de lupta dintre bine și rău, iar legenda este tot o narațiune, dar prin care se încearcă explicarea, pe căi de obicei fantastice, a unor obiecte, fenomene, însușiri etc. reale. Dar delimitarea dintre basm și legendă este neclară. Există povești care sînt și legende, de exemplu Ursul păcălit de vulpe: „Și de atunci a rămas ursul fără coadă.”. Și invers, legendele Olimpului sînt de fapt în același timp și basme.

Dar azi există basme și legende scrise de scriitori, care creează narațiuni originale, din propria lor imaginație. Atunci basmul sau legenda se naște într-o clipă, clipa în care i-a venit scriitorului ideea sau clipa în care a apărut cartea în librării. Cînd eram copil citeam multe povești și pe lîngă poveștile populare (românești sau din alte țări) cuprinse în cărțile din seria „Povești nemuritoare” îmi plăceau foarte mult și poveștile moderne, de exemplu cele scrise de Vladimir Colin și Călin Gruia.
 

Expert (12.9k puncte)
0 0
basmul "tinerete fara batranete si viata fara de moarte" a fost cred ca o poveste reala..transmisa pe cale orala din generatie in generatie pana in ziua de astazi.. povestea are un iz de adevar..acela ca fat frumos..a calatorit cu viteza luminii, a ajuns intr.un loc unde timpul practic ingheta..iar la intoarcere...pe unde el practic venise..si unde erau paduri ..acum erau sate..iar cand a ajuns la palatul de unde plecase...acesta era in ruine..trecuse niste sute de ani! o poveste reala poate ajunge basm dupa o perioada de timp daca intruneste anumite elemente. povestea noastra desi are un adevar..oamenii din acea perioada nu aveau cuvintele necesare sa ne explice cum a mers el cu viteza luminii si consecintele acestui fapt..probabil pentru perioada aia..era ceva inovator sa spui ca timpul sta in loc..pentru noi in 2014..expresia  timpul a stat in loc..e ceva atat de banal incat nu vezi cine stie ce mare lucru!
0 0
Asta cu viteza luminii e o interpretare nouă. Pe vremea cînd a fost creat basmul oamenii nu doar că nu aveau cuvintele necesare, dar nu aveau nici noțiunea unei dependențe între timp și viteză. O asemenea dependență nu face parte din experiența noastră de zi cu zi și pentru cei mai mulți oameni rămîne o chestiune de pură teorie, fără efecte practice. Eu unul, deși lucrez în laborator cu viteza luminii, nu am niciodată de-a face cu efectele relativiste asupra timpului.

Dar ne-am îndepărtat de întrebare. Era vorba de cît timp durează pînă cînd o narațiune ajunge basm sau legendă.
0 0
pai cat timp dureaza pana ajunge?  de ce trebuie sa treaca acest timp? e necesar sa treaca un timp,dar de ce? e cumva doar la trecerea timpului? nu cumva trebuie sa se petreaca niste schimbari in timpul scurs pentru ca o poveste sa ajunga basm? sa se petreaca ceva..dar  ce? e falsa chestia cu timpul..pe noi practic ne intereseaza sa se produca niste schimbari..care evident ele necesita timp..dar in esenta nu timpul in sine schimba o poveste in basm..daca de pilda eu fac o poveste azi ..ea nu va mai ajunge niciodata basm..pentru ca avem camere video..telefoane cu care putem imortaliza momentul...practic de azi inainte..orice poveste va ramane poveste..nu se va mai putea  transforma in basm..indiferent de timp!
0 0
Am impresia că nu mi-ați citit răspunsul. Am spus acolo ce schimbări se produc, am spus deja că de fapt nu timpul contează ci procesul, am spus și despre basmele care se fac azi.
0 0
"daca de pilda eu fac o poveste azi ..ea nu va mai ajunge niciodata basm"  , dar poate ajunge o legenda urbana :) .
0 0
Amice, Dan B., daca tot ai interpretat basmul, lasa-ne sa-l interpretam si noi.

Basmul se refera la un individ dintr-o epoca straveche care cu ajutorul unor aliens (calul rapciugos  transformat in unul cu aripi)  ii este copiata constiinta si trece intr-o lume virtuala "un taram al fericirii"  care "nu cunostea scurgerea timpului".

Incercarea de a se intoarce la condita sa umana, iese prost, pt. ca nu poate sa se mai adapteze, unui corp fizic si unei epoci necunoscute lui.
...