Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
566 vizualizari
Intr-o celula din corpul uman energia obtinuta din ciclul Krebs este eliberata treptat pentru ca daca ar fi eliberata spontan celula ar fi distrusa. Credeti ca o eliberare brusca de energie in urma proceselor metabolice ar putea cauza combustie spontana?
Novice (110 puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Energia se elibereaza treptat deoarece  exista un feedback negativ intre nivelul energetic existent in celula si activitatea energogena a mitocondriilor. Enzimele implicate in producerea energiei sunt inhibate/inactivate in prezenta unei cantitati suficiente de energie.  Nu stiu daca tine si de permeabilitatea membranei mitocondriale pentru substrat, dar in parte depinde de numarul de mitocondrii per celula.

Ce s-ar intampla cu o celula ce ar avea mare surplus de ATP? Buna intrebare. In mod normal este reglat genetic si de catre comunicarea intercelulara si tisulara cat ATP produce o celula, dar daca am introduce mult ATP intr-o celula?

acum imi dau cu presupusul.

Cancerul apare in situatii opuse, in conditii grele, hipoxie, agresiune constanta asupra celulei, inflamatie de lunga durata, celule epuizate.

Daca o celula ar avea surplus de ATP ce ar face cu el?

Ar folosi cineva acel ATP? Produs intermediari/inruditi ai ATP-ului sunt mediatori secundari care transmit diverse mesaje de la membrana in interiorul celulei. Daca ar creste ATP-ul, ar creste si acestia. (AMP ciclic, desi obtinerea acestuia este declansata de catre adenilat ciclaza care nu cred ca se activeaza spontan). Poate s-ar activa in unele conditii.   

Legaturile macroergice, ATP-ul reprezinta o sursa de energie pentru ca este moneda universala de schimb a celulei in diverse reactii. Legatura macroergica are niste proprietati mai speciale, in momentul cand se rupe, e ca si cum da un impuls altor molecule sa-si modifice conformatia. Exista un situs de legare pentru ATP in moleculele ce il utilizeaza, astfel ca odata saturate acele situsuri, ATP-ul ramas liber se poate converti spontan urmand legea echilibrului reactiei reversibile intre reactivi si produsi de reactie.

ATP elibereaza energie pentru cine stie cum sa provoace aceasta, astfel combustia iese din discutie.
Junior (519 puncte)
...