Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
573 vizualizari
Ce credeţi că l-a determinat pe Leonardo da Vinci să fie sceptic (neavând totuşi o poziţie tranşantă) în privinţa faptului că  "lumea se percepe datorită razelor emise de ochiul uman", teorie acceptată în Evul Mediu?
Senior (5.0k puncte) in categoria Diverse
0 0
Sigur teoria emisiei luminii de către ochi mai era încă la modă pe vremea lui da Vinci? Eu credeam că problema fusese deja tranșată cu multe secole înainte. De altfel încă din Antichitate teoria emisiei de către ochi era la concurență cu cea a luminii venite de la obiecte, susținută printre alții de Aristotel.
0 0
La repezeală, deci posibil să mă înşel, dar nu să fiu şi înşelată,  vă dau şi sursa "Biografia unui geniu" - Michael White. Argumente pro şi contra (este la modă această expresie) despre teoria respectivă?

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Cred ca Leonardo da Vinci a crezut ca este ochiul cel responsabil cu emiterea luminii pentru ca pe timpul zilei, cand toata lumea este treaza, vederea functioneaza bine. Cand vine noaptea bateriile corpului se descarca si omul are nevoie de somn, dar si vederea isi slabeste puterea - adica ochii nu mai pot emite prea multa lumina din cauza bateriilor descarcate.

 

Era sceptic in legatura cu teoria asta pentru ca el, lucrand foarte mult si noaptea la lumina lumanarii, si-a dat seama ca bateriile lui sunt mai rezistente dar are nevoie de lumanari (baterii externe) sa vada cum trebuie. Scepticismul venea de la faptul ca el nu-si simtea bateriile obosite, cu toate astea noaptea vedea mai rau. Sigur s-a gandit la o alta teorie care sa explice vederea umana, dar era totusi Biserica Catolica care aproba teoriile strambe sau ardea pe rug teoriile corecte (inclusiv pe cei care le emiteau).
Junior (714 puncte)
...