Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
13.2k vizualizari
Se poate folosi panglica milimetrica...
Novice (275 puncte) in categoria Fizica
0 0
Exista un aparat, se numeste radar, care determina si inaltimea, si viteza unui corp aflat in miscare la o anumita inaltime, de obicei un aparat de zbor...

Ar trebui sa ne oferiti cateva detalii in enunt, despre ce anume vreti sa calculati, dar, din experienta intrebarilor dvs. mai vechi, asta nu se va intampla...Oricum, eu astept...
0 0
Salut,

metodele de masurare a vitezei sunt invariante la inaltimea observatorului/masuratorului.

Deci daca suferi de gigantism sau esti liliputan vei masura la fel viteza unui corp.

Sau am inteles eu gresit intrebarea ? :D

 

P.S. Sper sa nu te deranjeze gluma. Are scop constructiv :)
0 0
Ati editat intrebarea, transformand-o radical...

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Nu m-am prins ce rol are panglica milimetrică...

Bănuiesc că te referi la problema simplă în care un corp e lăsat să cadă liber de la o înălțime h.

 


 

Cazul ideal (nu există frecări):

La înălțimea h (chiar înainte de a-i da drumul), corpul are energie potențială maximă și energie cinetică nulă.

Deci Ep=mgh, unde:

m- masa corpului

g- accelerația gravitațională, o constantă (și nu prea) cu valoarea de 9.81 m/s^2

h- înălțimea

 

La momentul imediat anterior contactului cu solul, corpul are viteza maximă (deci energie cinetică maximă) și, deci, energie potențială nulă.

Deci Ec=mv^2/2, unde:

v-viteza corpului

 

Folosind teorema de conservare a energiei (energia nu se pierde, ci doar se transformă), ne rezultă:

Ec=Ep=>gh=v^2/2 => v=sqrt(2gh)

 


 

Cazul real (forțele de frecare sunt diferite de 0):

În acest caz, teorema de conservare a energiei suferă mici modificări.

Ec=Ep-L, unde:

L- lucrul mecanic efectuat de forțele neconservative, care se opun mișcării (un fel de efort efectuat de forțele de frecare pentru a se opune mișcării obiectului)

L=Fxd, unde:

F-forța (de frecare, în acest caz)

d-distanța pe care acționează forța F asupra obiectului. În cazul de față, forța este activă pe durata întregii deplasări a obiectului de la d=h la d=0. Deci h=d.

Dacă vom înlocui în prima formulă, vom obține:

mv^2/2=mgh-Fh

v^2=2gh-2Fh/m

=> v=sqrt[2h(g-F/m)]

 

 

 

 

Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Daca ne uitam la rationamentul de mai sus s-ar putea spune ca doua corpuri care cad de la aceeasi inaltime in acelasi loc de pe Pamant ajung la sol cu aceeasi viteza. Pentru ca viteza nu depinde decat de inaltime si de acceleratia gravitationala. Ori nu este asa. Oricine poate face un experiment cu o piulita si cu o pana pe care le lasa sa cada liber de la aceeasi inaltime. Ajung la sol cu viteze diferite si cu durate de cadere diferite.

Sau alt exemplu: un parasutist  ajunge la sol cu aceesai viteza indiferent de inaltimea de la care sare, cu conditia sa i se fi deschis parasuta la timp.

Claudius93 a omis sa specifice si conditiile in care energia mecanica se conserva. Adica in sisteme izolate si fara frecari. Pe Luna s-ar putea face un astfel de experiment sau intr-o incinta vidata. In conditii obisnuite, nu are dreptate. Energia mecanica nu se conserva, se transforma in caldura.

In concluzie, personal, nu as alege raspunsul lui ca fiind unul corect stiintific. Cel corect stiintific este ca: "Nu putem calcula cu ce viteza ajunge un corp la sol cunoscand numai inaltimea de la care cade. Putem determina experimental care este viteza inainte de impact dar asta nu are mare legatura cu inaltimea de la care porneste acel corp.
0 0
Si chiar crezi ca eu nu stiu asta? In rationamentul de mai sus nu am luat in calcul forta de frecare cu aerul pentru ca am considerat ca nu era cazul. Intr-un mediu vidat, toate corpurile, indiferent de masa lor, vor ajunge la sol cu aceeasi viteza daca sunt lansate de la aceeasi inaltime. Nu o spun eu, o spun legile fizicii.

Ca o mica paranteza, nicaieri in natura energia nu se conserva. Chiar si pe luna exista mici forte de frecare, teorema de conservare a energiei e un caz pur teoretic, iar in cazul practic pur si simplu se scade (din energia totala) lucrul mecanic efectuat de fortele de rezistenta. Daca tu chiar doresti, iti pot face calculul si pentru cazul real, nu e mare lucru. Dar eu consider ca fiind pe un forum de popularizare, nu e necesar sa detaliem asa de mult subiectul. Poate e greseala mea aici

Deci afirmatia ta "Nu putem calcula cu ce viteza ajunge un corp la sol cunoscand numai inaltimea de la care cade. Putem determina experimental care este viteza inainte de impact dar asta nu are mare legatura cu inaltimea de la care porneste acel corp." e falsa.
0 0
Raspunsul meu este fara echivoc. Sunt absolut convins ca stiti legea conservarii energiei mecanice. De altfel am scris: "a omis sa specifice", si nicidecum "nu stie". O fi forum de popularizare, dar dumneavoastra ati oferit o explicatie ca pentru un elev de clasa a VII-a, problema fiind una banala.

Daca tot sunteti dispus la a oferi exemple, chiar doresc un calcul cu ceea ce se intampla in realitate. Valabile in orice conditii.
0 0
Da, aveti dreptate. Am modificat raspunsul initial.
0 plusuri 0 minusuri

N-o putem determina. La aceeași înălțime h poate să stea un cui (pe loc), să zboare un fluture (foarte încet), să treacă un glonț (foarte repede), să se propage un foton (extrem de repede). Deci înălțimea singură nu ne dă destule informații despre viteza corpului aflat la acea înălțime.

Ca urmare, pînă nu aduceți precizări suplimentare problema e nerezolvabilă.


Întrebarea a fost reformulată radical. Răspunsul meu nu mai e valabil.

Expert (12.9k puncte)
...