Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.7k vizualizari
Dacă ar fi să te gândeşti la o pondere între cele două tipuri de motivaţii, intrinsecă, respectiv extrinsecă, cum ar arată procentual această pondere? Cât la sută simţi că eşti motivat intrinsec şi cât extrinsec?
Junior (925 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Chiar si intr-o tara saraca, atat timp cat banii asigura un trai decent, motivatia intrinseca predomina.

Cel mai important factor intrinsec care poate motiva este, probabil, munca. Asta pentru ca apare fenomenul de disonanta cognitiva. Daca pui un individ sa faca o munca tampita pentru bani (sa zicem, sa bata cuie cu capul 24 de ore), la final nu va spune nimanui ca a fost o experienta oribila, pentru ca pare idiot. Si cu timpul, se va minti singur ca nu a fost o experienta rea, ci una ok sau chiar frumoasa, unica, ce probabil merita repetata. Cu timpul isi va crede minciuna, va crede ca a fost extraordinar. Daca munca pe care o presteaza individul are un scop si o utilitate este foarte bine. Daca munca aceea este si o pasiune personala in anumite cercuri e fabulos. Daca acea munca este una onorabila, ofera sentimentul de integrare dar si de afirmare in acelasi timp, iar persoana care o presteaza simte ca e adevarata fata de ea insasi e perfect.  

Banii sunt cel mai puternic factor motivational in opinia mea, dar nu detin uun procent majoritar. Oricum, aceeasi suma de bani nu motiveaza la fel, banii luati impulsioneaza angajatul mai tare decat banii primiti.

Dar banii pot reprezenta mai mult decat un factor financiar, ei pot oferi un statut, influenta, putere, sau o certificare a unei realizari personale, pot da un sentiment de "misiune indeplinita". Deci nu cred ca se poate face o distinctie clara.
Novice (339 puncte)
0 0

Interesantă expunerea şi apreciez efortul depus pentru prezentare, dar întrebarea era despre ponderea motivaţiei intrinseci, respectiv extrinseci în cazul celor care citesc întrebarea şi vor să răspundă.

Să înţeleg că nu poţi să stabileşti un procent pentru cele două tipuri de motivaţie, în ceea ce te priveşte? Eu spre exemplu sunt foarte motivat intrinsec şi foarte puţin spre deloc extrinsec, ceea ce procentual ar însemna 90-95% intrinsec şi doar 5-10% extrinsec. Personal cred că o motivaţie extrinsecă dominantă nu ofera suficientă satisfacţie ci doar motive de instatisfacţie, de stres şi frustrare pentru o activitate pe care nu o suporţi dar eşti nevoit să o prestezi. După cum ai spus apare fenomenul de disonanţă cognitivă ce am senzaţia că îi bântuie pe majoritatea oamenilor ce prestează o anumită activitate. Cred şi susţin că este foarte important ca omul să fie motivat intrinsec, să aibă plăcere şi pasiune pentru ceea ce face, astfel creşte randamentul şi scade uzura morală. Spre exemplu un medic bun, este atât de bun datorită pasiuneii lui pentru medicină şi nu din cauza banilor pe care îi câştigă. Ştiinţa în principiu cere pasiune, iar curiozitatea mea era să văd cum variază această pondere între intrinsec şi extrinsec în ceea ce îi priveşte pe simpli pasionaţi de ştiinţă sau chiar mai mici sau mai mari oameni de ştiinţă ce ajung în acest loc al întrebărilor şi al răspunsurlor.

0 0
Imi permit sa fiu rezervat in ceea ce priveste pasiunea. Consider ca eficienta nu este data decat intr-o masura mica de pasiune in general, factorul financiar si mai ales, scopul si utilitatea sunt mai importante. Uneori si statutul. Desigur, sunt mici exceptii.
1 plus 0 minusuri
Pentru mine, 80-85% este motivatie intrinseca imi place sa vad ca am facut o treaba buna mai ales daca provocarea este majora.Motivatia extrinseca, in special banii, are si ea o pondere mai ales in asigurarea unui confort fizic si psihic.Nu cred ca cineva poate face o treaba buna daca nu a mancat de trei zile, asta cazand oarecum in extrema dar daca nu exista "pasiune" in ceea ce faci nu va iesi decat, cel mult, o treaba de calitate medie.
Junior (820 puncte)
0 0

Mulţumesc de răspuns! Într-adevăr nu poate nimeni să fie motivat doar intrinsec, evident avem nevoi fiziologice ce se cer satisfăcute, deci e nevoie şi de ceva motivaţie extrinsecă. Ceea ce am vrut să spun şi cred ca s-a înţeles, este că motivaţia intrinsecă trebuie sa fie dominantă ca să existe performanţă în munca prestată şi evident satisfacţii persoanale pentru un bun echilibru psihic. Mă bucur să aud de un astfel de procent 80-85% de motivaţie intrinsecă, ceea ce mă face să cred că eşti printre prea puţinele cazuri fericite de munca lor.

...