Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Daca nu este posibil , de ce?
Novice (302 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Exista tratamente experimentale de laborator cu celule stem  pentru regenerarea dintilor cariati.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Descrierea vindecarii oaselor este aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Bone_healing

Osul este invelit de o membrana (periost) care este o sursa de celule noi pentru a reface matricea organica a osului. Pe matricea organica se depun sarurile de calciu, care dau duritate osului. Surse de celule noi sunt si capilarele sau maduva osoasa. In cazul dintelui sau a maselei, nu avem nici o membrana la suprafata dintelui (care sa genereze celule pentru refacerea matricii organice), iar despre capilare... tesutul osos al dintilor este slab vascularizat. Pulpa dintilor este bogat vascularizata (si este probabil o sursa de celule noi), dar cand caria ajunge la pulpa nu se intampla fenomenul de vindecare a tesutului osos, ci se inflameaza pulpa si dintele este in pericol de infectie.

Procesul de vindecare osoasa este un proces de lunga durata, iar infectarea pulpei dintelui este un proces mult mai rapid, de aceea dintele se infecteaza (nu se vindeca).

Dar am vazut paste de dinti pe care scrie ca refac dintii cariati... deci s-ar putea sa nu am dreptate in totalitate - sau este doar reclama... nu stiu.

Junior (714 puncte)
...