Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari
Mi-a venit in minte intrebarea asta dupa cateva nopti pierdute. Desi nu aveam alarma sau alte surse de zgomot, nu am dormit foarte mult, dar am depasit semnificativ ora normala de trezire. Ce determina organismul sa se trezeasca din somn daca in jurul lui nu sunt stimuli?
Junior (477 puncte) in categoria Corpul uman

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Raspunsul la aceasta intrebare pare sa fie cel intuit de toata lumea - avem un ceas intern, in cele din urma acordat prin succesiunea perioadelor de lumina si intuneric !

 

Perioadele de intuneric fac ca celulele sensibile la lumina din ochii nostri sa comande productia de melatonina a glandei pineale, melatonina care perturba transmiterea semnalelor electrice cerebrale caracteristice perioadei de veghe - fapt care ne face sa devenim confuzi, lenti si somnolenti, trimitandu-ne la somn. Mai exact, ar fi "sabotat" talamusul, poarta de intrare a semnalelor in creier.

 

Un studiu recent a gasit dovezi ca perioada de somn nocturna isi are originea in comportamentul stramosilor nostri acvatici (se stie, Viata a aparut in mediul acvatic). Chiar si rudelele noastre departate reprezentate printr-o specie de vierme marin au la o extremitate celule sensibile la lumina care comanda productia de melatonina. Secretia acestuia paralizeaza cilii pe care viermele ii foloseste pentru a se deplasa, astfel incat acesta se afunda in zone mai adanci (printre altele, si mai aparate de pradatori). La primele raze ale soarelui, productia de melatonina inceteaza si cilii se pun din nou in miscare, aducand viermele spre suprafata in zona de hranire cu alge.

 

Pentru a scurt-circuita acest mecanism in cazul in care nu mai apare lumina salvatoare (sau alti stimuli), organismul are si un ceas intern care comanda sistarea productiei de melatonina si revenirea la starea de veghe, dupa cum au confirmat si viermii marini studiati.

 

http://www.nytimes.com/2014/10/02/science/the-evolution-of-sleep-700-million-years-of-melatonin.html

Senior (8.7k puncte)
1 plus 0 minusuri
Păi depinde ce numeşti tu stimuli! Pentru că dacă zgomotul există şi poate fi un considerat stimul, la fel poate fi considerată şi lipsa lui! Faptul că e foarte linişte poate fi un stimul la fel de bun ca şi altul.

Dar cred că e vorba mai degrabă de stimuli interiori, mintea oricum nu doarme, are o stare diferită, dar sigur nu doarme, ea poate trezi conştientul, iar apoi şti şi tu ce urmează. De ce ne trezim cred că e clar, starea normală a corpului şi minţii este cea conştientă, activă, nu cea de somn, care e o stare particulară. Întrebarea mai potrivită este "de ce dormim", iar odată cu răspunsul la întrebarea asta vor veni şi multe răspunsuri legate de momenturl trezirii....

Sper că nu ai nimic împotrivă, o sa preiau ideea ta, pentru acea întrebare.
Experimentat (3.1k puncte)
De ce este necesar să dormim şi noi dar şi alte animale?
0 plusuri 2 minusuri
corpul uman este o masinarie foarte conplexa

ca sa adormi corpul emite niste substante

ca sa te trezesti emite in circuit alte substante

scuze ca nu stiu cum se numesc
Junior (632 puncte)
...