Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 3 minusuri
15.3k vizualizari
În ţara dumneavoastră aud peste tot de nemţi.

Am înţeles că sunt, de fapt,  germani. De unde provine acest termen, pentru că în lumea civilizată nu l-am cunoscut?
Senior (5.0k puncte) in categoria Limba Romana
0 1

Asta in limbajul internautilor se numeste trolling...

Stii ca vei atrage oprobiul public, si o faci cu tot dinadinsul...

 

Totusi, de unde delimitarea de Romania, cand folositi un username neaos? 

2 2
Sunt romăncă revenită recent în patria noastră dragă.

Încerc să mă re-adaptez, Am pus o întrebare şi nu aştept eăspuns decît de la persoane care au ceva de spus.  

Trolling, oprobiu? Mai învaţă şi mâţa mea cuvinte noi. Ţie ţi-a luat ceva timp, nu?

Ce importanţă are usename-ul?  Dacă era PAlllen eram din Redmond V...
0 0
Cei care au ceva de spus (ori nu) pot consulta DEX-ul (onlne ori print) si inteleg destul de repede o etimologie ori alta...
5 0

este de origine slava  ( nĕmĩcĩ.) = asa numeau slavii popoarele germanice si inca ii mai numesc , rusii le spun:  немецкий ,  pronuntat este - nimieschi

3 0
Atunci nu putem decat sa va uram "Bine ati veni in necivilizatie!"
4 0

Deci în ţara "dumneanoastră", necivilizată, vorbim de "nemţi", iar în ţara domniei voastre, civilizată, nu? Asta deşi ţara dumneavoastră e tot ţara "dumneanoastră"?

Şi ziceţi că v-aţi întors la noi din lumea civilizată şi, încercând să vă adaptaţi, vreţi să ne scăpaţi de "nemţi"? Noi nu şi nu, să ştiţi! Eu nu am plecat din ţara "dumneanoastră" şi-i ştiu bine pe români. Nu vor renunţa în veci la ce-i al lor...

Altfel, "întrebarea" mi-a plăcut mult; dar mai ales textul ce-o însoţeşte. Chestia cu "ţara dumneavoastră" m-a uns pe suflet şi mi-a trecut şi durerea de după accidentul aviatic.

0 2
Un răspuns simplu şi concis este dat mai jos de d-ul A.P.

întrebarea trebuia să o pun mai degrabă la categoria Istorie sub forma " În ce context din istoria glorioasă a ţării, permanent cotropită, supusă şi tributară  a apărut termenul de neamţ?" .

Scuze pentru cei care au fost deranjaţi de exprimare în patriotismul sau pseudo+patriotismul lor . Oare ce au făcut ei pentru România, au inventat o istorie măreaţă şi au edificat socialismul?
0 0

Wiki ne ajuta si de data asta, iata aici interesante precizari privind etimologia cuvintelor numindu-i pe germani :

http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsch_(etymology)#Deutsch

 

Din alta sursa, am inteles ca neamt vine din slavele "nemoi; nemetz" = cel mut. Coroborat cu informatiile de mai sus, rezulta ca acest cuvant (ca si "deutsch") desemna limba popoarelor germanice care nu vorbeau latina/slava (de-asta erau "mute").

 

Deutsch = piuda (sec.4-6, in limba ostrogotilor), diotdiut (sec.8-12), diet (sec.12-16, expresie populara). Adjectivul corespunzator s-a format prin adaugarea sufixelor -isk, -isc, -utsch: piudiskdiutisctiu(t)sch (înseamna pagânnelatindin popor). Cea mai veche însemnare pastrata din anul 786: theodiscus (denumirea initiala a limbii locale populare nelatine).

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
"Neamţ" si "german" sunt sinonime (folosite cam la fel de frecvent).Cuvântul "neamţ" e de origine slava si inseamna "mut".Cuvantul "german" (ca si cuvantul "grec") e de origine latina .
Novice (290 puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Nemţii mai sunt denumiti şi altfel decat prin cuvintele derivate din latina (germanus) sau slava. Va propun alte denumiri din lumea civilizata. Duits (olandeza), tyska (suedeza),  saska (finlandeza), allemand (franceza), aleman (spaniola), deutsch (germana), tedesco (italiana), német (maghiara), tyske (norvegiana).

 

Si atunci ma intreb:

 

1. Nu cumva ati gresit site-ul? Incercati pe www.vreau-s-o-fac-pe-a-interesanta.ro.

 

2. Incercati si cu intrebari: "De ce le spunem finlandezilor finlandezi, desi ei insisi isi zic <suomi>?"
Junior (984 puncte)
1 0

Mai adaug nemec in slovaca si vokietijos lituaniana, tari civilizate si ele ca doar sunt membre NATO si UE.

1 2
Vă acord o perioadă de graţie să realizaţi site-ul respectiv. Pentru dumneavoastră, rezonabil mi se par 20 de ani pentru că nu aţi înţeles că nu mă interesa cum se spune la germani în China.
1 0
Daca ati fi lasat-o asa, as fi considerat ca a fost o scapare de-a dumneavoastra. Scapare care ar fi fost uitata in cateva zile de toata lumea. Continuand, chiar ma faceti sa am indoieli in ceea ce va priveste.

 

1. Va rog sa imi aratati unde am scris eu "China", sau orice alta tara din afara Europei. V-am dat exemple de limbi vorbite in Europa. Refuz sa cred ca nu stiti sa cititi.

2. Nu imi este clar ce intelegeti prin "tari civilizate". Termen subiectiv. Asa ca am luat un index statistic (Human Developing Index). Limbile pe care vi le-am dat exemplu se vorbesc in tari aflate intre primele 25 din lume sau primele 15 din Europa (mai putin Ungaria aflata pe 36 respectiv 26) dupa acest index.  De altfel, intre primele 20 de tari din Europa, nemtii sunt numiti "germans" doar in doua cazuri (Irlanda si UK). Probabil ca ati stat o perioada intr-una din cele doua sau chiar peste ocean. Si mai inseamna ca nu ati calatorit deloc in Europa continentala. Sau, daca ati calatorit, nu ati folosit decat engleza pentru comunicarea cu localnicii.
1 1
1. Nu mă interesa decât originea şi istoria cuvântului "neamţ"  în România. China, exemplu întâmplător,  era pusă ca să pricepeţi acest lucru. Tot respectul meu pentru cunoştinţele dumeavoastră şi pentru timpul alocat  aflării şi însuşirii lor ( poate nu le uitaţi mâine).
2. No comment în afară de remarca că ceva talent de detectiv posedaţi.
0 0

Pentru a afla originea cuvantului "neamt" era suficient sa consultati DEX-ul. Varianta tiparita sau cea online (www.dexonline.ro). Mult mai simplu si fara valuri.  In locul dumneavoastra as fi intrebat simplu "care este originea cuvantului <neamt>?". Ati fi primit imediat un raspuns la obiect.  

Insa, nu. De ce sa nu facem spectacol? Citez:

"În ţara dumneavoastră aud peste tot de nemţi." Din cate am inteles ulterior, este si tara dumneavoastra. Oare unde ati copilarit? Sunt si eu curios daca exista vreo zona a Romaniei unde nu se foloseste cuvantul "neamţ". Chiar si ungurii folosesc ceva asemanator.

"Am înţeles că sunt, de fapt,  germani." Cuuum?! Abia acum la maturitate ati auzit cuvantul asta? Incredibil. Spuneti-mi, va rog, ca aveti 12 ani. 

"De unde provine acest termen, pentru că în lumea civilizată nu l-am cunoscut?" Despre lumea civilizata deja am discutat. Daca ati inteles, bine. Daca nu, am rabdare sa va explic din nou: Doar in limbile engleza, italiana si romana se foloseste derivatul din latina (germanus). Noi si italienii mai folosim si alte cuvinte (noi "neamţ", italienii "tedesco"). Evident, discutam doar despre tari sau limbi vorbite in Europa, sau provenite din Europa. Mai departe depinde ce intelegeti dumneavoastra prin "lume civilizata". Nu m-ar mira sa dati un raspuns stupefiant.

 

0 1

Româncă prin naţionalitate, cetăţenie multiplă prin hazardul vieţii, crescută într-o comunitate română cu rădăcini saxone. Sigur că-mi scapă anumite lucruri care pot deranja sufletele autohtone delicate, dar cred că mă descurc onorabil pentru o persoană care are mai mult de 12 ani  ...trăiţi în străinătate. Stupefiant este faptul că, astfel, îmi cer scuze pentru faptul că v-am irosit atâta timp pe care-l puteaţi folosi la ceva mai util: gătit, aspirator, etc....

0 2

Ma ofer sa va reimprospatez Dna Gheorghita cunostintele dvs de limba  si de aceea vreau sa fac o punte cu lucruri cunoscute de dvs:

repetati fara oprire (pentru a retine): Baiatul lui nenea Nae facea baie-ntr-o copaie (observati ortografia, nu se scrie legat) si se scarpina la ...Coana Mita biciclista a cazut si si-a rupt ... pitpalac intr-un (nu se scrie legat) copac mie-mi vine sa ma ...calul meu mananc-ovaz, mie-mi vine sa ma ...Baiatul lui nenea Nae si repetati fara oprire :) va ajuta si in trebuirle casnice (-> casnic probabil a dat si cuvantul cazne in romana si cine stie in ... swahilli?, bine de investigat, incercati un altu suiectu aici la voi la tara asta:)

reptetati, repetati si iar repetati, ca sa va civilizati :)

Din textul dat identificati reptetia sugestiva cu valoare literara, apoi subliniati substantivele si verbele. Ati (se scrie legat, nu a-ti) gasit vreun dativ posesiv... cautati bine si sa-mi spuneti doara daca ati gasit!

Danishboy2002 care se citeste denishboidouamiidoi nu denishboitusauzandtu, ca n-are rima 

0 0
Esti incredibil de pestrit pe dinauntru, iarta-ma ca-ti spun asta. Stiu ca au trecut 2 ani juma' de cand ai dat acest raspuns, dar nu m-am putut abtine. Ma uit la toate comentariile si ma dau cu capul de birou cand vad a cata rautate duhneste marea majoritate a raspunsurilor....
...