Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
853 vizualizari
Toţi cunoaştem expresiile:"Este ger de crapă pietrele." sau "Este frig de ţi se lipesc nările.".

Dar oare poate fi demonstrată acurateţea acestor expresii idiomatice bazate pe simple observaţii neavizate prin noţiuni fizice (parametri de stare, respectiv condiţiile meteorologice corespunzătoare) ?
Novice (112 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
De ce zici ca neavizate? Stiinta a aparut ca observatie a naturii. Toate observatiile sunt "neavizate" pana le explici. Nu sunt simple "observatii" ci mai degraba observatii intuitive.

 Pietrele (ca nu toate) crapa din cauza umiditatii ridicate in structura rocii, temperatura scazuta cristalizand si formand tensiuni in material. La fel pietrele se evapora prin incalzire excesiva, se transforma in praf prin eroziune...etc. Cel mai usor observi fenomenul la lemnele taiate unde duritatea creste odata cu temperatura scazuta si scaderea umiditatii.

 Cat priveste lipirea narilor, vaporii de aer cald expirati se transforma in cristale de gheata care se lipesc ad-literam creand o crusta de gheata la nas. Apare o senzatie de discomfort  descrisa ca "lipirea narilor".

 Daca lumea nu-si bate capul sa le explice prin notiuni chimice-fizice..etc, nu inseamna ca sunt neavizate. Informatia de care au ei nevoie se rezuma strict la observatie si atat.
Novice (159 puncte)
...