Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
462 vizualizari
Ma gindesc ca la noi, la romani, padurile au fost privatizate. Bag sama ca motivul a fost ca, acestea trebuie prasite si deratizate; nu defrisate! Stie cineva un alt motiv pentru care au fost privatizate?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
nelule tu ori ai 5 ani ori nu ai ce face !
0 0
Te rog fii mai explicit! Eu nu ma supar...
0 0
Adet, stii ca este mai simplu sa-l intrebi pe altul! Decat sa citesti 10-20 de articole (sau pagini pe internet), mai bine intrebi pe cineva care stie (sau care are timp sa se documenteze). Poate pe vremea aceea (scuze, nu stiu cand este nascut Nelu) nu se cunostea efectul defrisarilor asupra incalzirii climatice (poate nici nu exista conceptul) astfel incat nu era abordat subiectul prin cartea de geografie. Cultura generala (apropo de categoria intrebarii) este subiectiva...

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Haideti sa nu lasam intrebarea fara raspuns:

- privind "privatizarile" - de fapt este vorba de restaurarea dreptului de proprietate ! Nu stiai ca manastirile aveau zeci de mii de kilometrii patrati de padure ? Sau grofii maghiari ? Sau diversi alti boieri ? Apoi Obstile satesti - la fel, sunt proprietare pe diversi munti, etc, etc. Pai n-am vrut noi CAPITALISM ?

- "De jure", proprietarii padurilor trebuie sa respecte legile sivice, trebuie sa intretina padurea, sa reimpadureasca, sa taie numai cu aprobarea Ocolului Silvic local, etc, etc.  Dar cate legi se respecta in Romania ?

Acum, padurile au mai multe roluri, si sunt convins ca le stii si tu:

- plaman natural, absorb CO2, praf si alte substante nocive eliberand oxigen. Acest fapt are inclusiv un rol termoregulator, tinand sub control efectul se sera;

- frunzisul padurii scade albedo-ul zonei, aparand un efect de racorire..

- o padure joaca rol de amortizor atat pentru miscarile violente de aer cat si pentru precipitatiile catastrofale. Nu este o intamplare ca viscoleste numai la ses, acolo au taiat demult padurile..

- fixeaza solul/pantele, oprind eroziunile - cu consecintele de rigoare in biotop, etc;

 

 

Senior (8.7k puncte)
0 0
AM impresia ca stramosii unora au gasit pe aici un teren selenar, pe care l-au impadurit si l-au lasat urmasilor lor. Nuuu???
0 0
Salut Nelu !
Am observat ca sunt pe aici cativa tineri care nu agreeaza deloc dpdv economic starea de lucruri pe aceasta planeta :-) ! De ce este concentrata bogatia planetei in mainile catorva oameni ?

Povestea e veche, incepe in zorii civilizatiei, odata cu asa numita "diviziune a muncii". In momentul acela oamenii n-au mai fost egali, unii castigau mai mult iar altii mai putin, si s-a cazut de acord ca este firesc sa fie asa. Aceasta stare de lucruri s-a perpetuat pana in zilele noastre in singurul model de organizare economica care a avut succes - "economia de piata". Aici, unul din drepturile fundamentale constitutionale este DREPTUL LA PROPRIETATE, proprietate care este transmisibila. Asa s-a ajuns sa poti detine in proprietate insule, munti, paduri - ba chiar si alti oameni, pana de curand !

Ahaaa, nu va convine situatia ? Exista mijloace democratice: se cheama VOT. Daca strangem destule voturi, putem lua padurile inapoi de la ciocoi :-) !
0 0
Din pacate votul are o mare doza de fraiereala, mai ales unde prostia e ... mai prezenta.
...