Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
720 vizualizari
Armstrong a murit la o varsta respectabila iar ultimul om a fost pe Luna acum 40 de ani. Daca ne uitam la ce se credea in epoca, trebuia ca in anii 2000 sa se ajunga minim pe Marte si cu nu stiu cate baze construite. Cu exceptia unui robotel si a catorva sonde trimise, s-a ramas cu Luna...

Asadar, facand un exercitiu de imaginatie, cum va fi peste alti 40 de ani in jurul lui 2050?
Novice (138 puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Servus !

Pentru un "exercitiu de imaginatie" reusit, trebuie sa dam dovada de realism !smiley

 

Priviti Omenirea ! Ce vedem ? Vedem cohorte de indivizi, din ce in ce mai multi, care doresc un singur lucru: un nivel de trai crescator (televizoroi, telefonas, masinuta, berica si papica + un program de lucru cat mai scurt  - in rest are grija Dumnezeu ! Si e din ce in ce mai greu sa sustii acest nivel de trai (populatie in crestere, resurse in descrestere, re-repartizarea resurselor intre populatiile lumii, etc )

 

Ei bine, indivizii astia isi voteaza democratic reprezentantii care le promit o viata cat mai confortabila (si uneori chiar reusesc) ! In aceste conditii, fondurile alocate explorarii spatiale vor fi mici - este motivul pentru care programele spatiale americane si rusesti au incetinit (si o sa ramana asa). Vremea cand au aruncat cu sutele de miliarde din ratiuni de concurenta a trecut. Acum trebuie sa privim spre chinezi si indieni, astia au ceva de demonstrat si au resursele necesare.

 

Sansa schimbarii prioritatilor ar fi un curent de opinie favorabil produs de un eveniment exceptional (ori vreo amenintare spatiala, ori vreun mesaj "de departe", ori stapanirea facila a fuziunii care sa ieftineasca resursele, etc)

 

Predictiile mele:

 

- Mai multe Statii spatiale circumterestre;

 

- Telescoape spatiale perfectionate (extraordinari "ochi" spre Univers, inclusiv in depistarea a zeci-sute de planete de tip terestru)

 

- Mai multi roboti (unealta favorita de explorare) Luna, Marte, spre sfarsitul intervalului si Europa.

 

- Baze (experimentale, restranse) pe Luna si Marte (spre sfarsitul intervalului sau chiar dincolo de el)

 

Spre deosebire de ce vedem prin filme, o sa ramanem mult timp deficitari la capitolul propulsie rapida.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Bine-bine, depistam zeci-sute de planete...si cu ce ne ajuta asta?! Tot la propulsie rapida ajungem, care e sublima dar lipseste cum zicea Caragiale. Ne-am invatat cu confort si energie si speram la cucerirea cosmosului. N-o sa se intample. Poate, cine stie, sa trimitem o misiune pe Marte - asa, sa ne aflam in treaba - mult mai ieftin si sigur am incepe constructia unui oras in ocean.
0 0
Asa-i, e corect, stelele vor ramane prea departe ! Dar trebuie sa privim in ochi viitorul, generatiile noastre au datoria sa-si ofere contributia la succesul speciei pe termen lung, la continuarea "misiunii" Viului. De ce ? Pur si simplu ca sa urmam legile naturii ...
0 0
Si eu cred ca mari schimbari nu se vor produce. Poate doar ambitia unor noi veniti cum e avantul chinez sau excursii "de agrement" in jurul planetei platite cu sume exorbitante.

In lipsa unui venit comercial, "safari" pe Luna sau Marte nu se justifica

Cred ca se va merge in spatiu pentru o mai buna captare a aenergiei solare, nu de alta dar e din ce in ce mai mare nevoie
0 0
Sunt de acord ca nu se vor face mari pasi in directia asta, atata timp cat nu va exista un motiv serios: pana acum era razboiul (vezi aselenizarea care a fost un raspuns al americanilor la lansarea Sputnik de catre rusi, Sputnik ce fusese proiectat ca racheta balistica in fapt). Cred ca "mobilul" unor investitii serioase in directia explorarii spatiale in urmatorul secol va fi cel economic: si despre asta vorbeste si Neil deGrasse Tyson referindu-se la asteroizi ce contin cantitati impresionante de platina (astfel incat s-ar justifica financiar o investitie privata), ma gandesc apoi la acel lift spatial ce ar putea fi construit ce ar reduce costurile cam de 100 ori si mai e un mobil la care ma gandesc ce ar putea parea ciudat dar nu il exclud : industria de entertainment : chiar si proiectul   Mars One o sa fie finantat de pe urma programului de pregatire al apirantilor ce va fi televizat : un fel de Big Brother cu 1000 de oameni ce dureaza cativa ani, pana raman vreo 20.
...