Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
688 vizualizari

De ce se spune că totul se mişcă în Univers, în spaţiu-timp, cu viteza luminii? Şi eu mă mişc cu viteza luminii? Cum e posibil?

(25 puncte) in categoria Fizica
0 0
Nu totul se misca cu viteza luminii, asta doar se spune...
Noi ne miscam cu viteza gandului.

3 Raspunsuri

1 plus 5 minusuri
Salut prieteni.

Legile fizicii spun ca doar fotonii si undele se misca in univers cu viteza luminii deoarece nu au MASA.Orice corp sau materie care are masa nu poate atinge sau depasi viteza luminii.PA
Junior (435 puncte)
0 0
Ceea ce spui tu e valabil pentru miscarea in spatiu. In spatiu-timp, continuumul cvadridimensional din teoria relativitatii, lucrurile stau putin altfel...
0 0
Timpul Nu EXISTA, e doar o iluzie a oamenilor formata din incapacitatea noastra de a vedea lucrurile asa cum sunt...
Mai avem si impresia ca universul e marginit de timp...
Timpul e doar un concept, nu are la baza nimic real ci doar iluzii.
3 plusuri 1 minus
Toti observatorii mobili sau stationari dau aceeasi valoare c luminii. Invers, lumina se misca cu aceeasi viteza c fata de orice observator mobil sau stationar. Daca eu stau pe loc, ma misc fata de lumina cu c, pentru ca orice observator intermediar intre mine si lumina face acelasi lucru.... adica se misca cu c fata de lumina si invers.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Am citit recent o idee destul de interesanta: orice corp se deplaseaza in timp cu viteza c, insa miscarea sa in spatiu scade din viteza sa de 'deplasare 'in cadrul dimensiunii timpului. Astfel, daca eu ma misc in spatiu cu viteza de 10 km/s, atunci deplasarea mea in timp va avea o valoare mai scazuta decat c, mai exact 299.990 (c-10kms/s).
Deci cu cat avem viteze mai mari, cu atat mai incet ne vom 'deplasa' in timp. De aici si ideea ca odata ce un obiect atinge viteza c, timpul se opreste, valoarea vitezei sale de deplasare in timp fiind c-c=0.
3 plusuri 0 minusuri

Explicatia mea este in linia celei oferite de claudius93.

Prin spatiu-timp, constructul matematic in 4 dimensiuni care descrie lumea la nivel macroscopic pe care l-a introdus Einstein in teoria relativitatii generalizate, totul se misca cu aceeasi viteza, care este viteza luminii, c.

Ca sa intelegem si matematic asta (altfel nici nu cred ca putem sa intelegem fenomenul, pentru ca ne e imposibil sa ne reprezentam mental o lume in 4 dimensiuni), ar trebui, ma gandesc, sa stim ecuatiile respective. Nu e cazul meu, care doar am citit ceva materiale de popularizare pe tema asta.

Ideea e, deci, ca, per ansamblu, in spatiu-timp orice se misca cu viteza c. Un obiect stationar in spatiu inainteaza cu c prin timp, iar o entitate care marsaluieste cu c prin cele 3 dimensiuni spatiale (de pilda fotonii) "ingheata" in timp. Toate celelalte cazuri sunt undeva la mijloc, dar nu imi e clar cum se face "distributia" lui c pe coordonatele spatiale, respectiv temporala. Banuiesc ca totul se deduce destul de simplu, odata ecuatiile respective descifrate...

O carte foarte reusita de popularizare a teoriilor lui Einstein este aparuta recent, in 2011, si poarta si semnatura celebrului fizician Brian Cox. Titlul cartii, inca netradusa in romana, este "Why does E=mc2?". Eu de pe acolo am inceput sa mai inteleg una alta...

Senior (8.1k puncte)
...