Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
864 vizualizari
Haideti sa ne amuzam cu o "problemuta" de Sarbatori:

In tinerete, eram un tip cam nehotarat, aveam o iubita blonda care statea in Pipera si una bruneta care statea in Berceni, exact la aceeasi distanta fata de Unirii unde locuiam eu. Pentru ca le placeam fix la fel, le vizitam coborand aleator (fara sa ma uit la ceas) in statia de metrou Unirii si plecam cu primul tren care venea in statie, in conditiile in care trenurile plecau atat intr-un sens cat si in celalalt, dupa un orar fix, la intervale egale, de zece minute.

Dupa ceva vreme, am observat ca imi vizitez mai des iubita blonda. Puteti sa-mi spuneti de ce ?
Senior (8.7k puncte) in categoria Matematica
0 0
Cred ca şansele de a vă întâlni iubitele sunt egale, depinde numai de numărul de coborâri la metrou. Până la urmă se ajunge la egalitate indiferent de variabile, chiar şi dacă orarele trenurilor se intersectează.
0 0
Exprimarea e ambiguă chiar în punctul esențial. La fiecare 10 minute pleca un tren, cînd spre Pipera și cînd spre Berceni? Sau la fiecare 10 minute plecau două trenuri, unul spre Pipera și unul spre Berceni?

Și ce importanță are dacă Unirii se află la aceeași distanță de ambele destinații?
0 0

@Gheorghita - poate parea paradoxal (asta este schepsis-ul problemei smiley!), dar nu, exista motive obiective pentru care merge mai des la blonda decat la bruneta (sau viceversa, depinde de notatii).

 

@ Adi  - Eu am sperat ca se intelege - daca nu, mea culpa. Trenurile circulau cu aceeasi frecventa (respectiv) in/pe fiecare sens, la interval de 10 minute ! Dar intr-adevar, distanta nu este semnificativa, am accentuat numai pentru a sublinia similitudinea aparenta . Nici valoarea frecventei trenurilor (10 minute) nu este semnificativa, ideea este sa fie fixa si identica pentru ambele directii/sensuri.

2 0
Sper ca v-a placut problema, ca si problema lui Puiu cu jucariile, este o demonstratie ca ne putem usor insela privind sansele/riscurile aparitiei unui eveniment (cum este povestea cu "sansele aparitiei Vietii"). Daca eram in Japonia si trenurile aveau program precizat in secunde, o configuratie particulara a orarului facea ca probabilitatea sa merg intr-o anumita directie sa fie colosal mai mare decat cealalta !

PS. Pentru cine intereseaza, in final m-am insurat cu blonda !
0 0

Truth, mi-ai ridicat mingea la fileu... Am simtit nevoia sa marchez:

 

retrag ce i-am spus lui Marco (in link-ul http://www.scientia.ro/qa/18807/demonstratiile-ateiste-implica-si-o-dilema-etica) despre faptul ca sunt de acord cu el ca o maimuta poate scrie biblia apasand haotic pe taste, totul fiind disponibil intr-o perioada mare de timp. Singur ai facut demonstratia ca si fenomenele distribuite cu o anumita pondere vor inclina balanta spre o parte :) (succesiunea este importanta).

0 0

HanSolo, tu pari sa ai deschiderea sa vrei sa intelegi cum stau lucrurile privind argumentul creationist vizand falsa improbabilitate a aparitiei spontane a Vietii (si a ceea ce a mai generat ea ulterior) - dar judeci gresit, te afli in eroare.

De ce nu ridici tu problema intr-o intrebare dedicata (butonul din dreapta sus - "Pune intrebarea AICI)  - avem aici cativa matematicieni care iti vor arata unde gresesti.

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Cu noua precizare răspunsul mi se pare simplu: în fiecare sens trenurile trec la interval de 10 minute, dar nu spune nimeni că decalajul dintre trecerea unui tren spre Pipera și a unuia spre Berceni este de 5 minute.

Poate trenurile trec așa: mai întîi vine unul spre Berceni, apoi aștepți 8 minute și vine unul spre Pipera, apoi peste 2 minute vine iar unul spre Berceni și tot așa. Condiția intervalelor de 10 minute pe sens din problemă se respectă. În exemplul meu probabilitatea ca primul tren care vine să fie spre Pipera e mai mare (de 4 ori mai mare!) decît să fie spre Berceni.

Și cum la Pipera locuiește blonda...
Expert (12.9k puncte)
0 0
Faptul ca sositul in statia de metrou este aleatoriu nu anuleaza ipoteza dvs. de lucru?
1 0

Tocmai pentru că este aleator am spus că „probabilitatea ca primul tren care vine să fie spre...”. (De fapt nu mi-e clar ce numiți ipoteza mea de lucru. Eu n-am presupus nimic în plus față de ce dă problema.)

Lucrurile se petrec așa: în fiecare interval de 10 minute dintre două trenuri spre Berceni, trenul spre Pipera sosește la minutul 8. Asta înseamnă că, ajungînd aleator la stația de metrou, tînărul bi-amorez Truth are 8 șanse din 10 să nimerească în perioada de așteptare a trenului spre Pipera. Avantaj blonda.

0 0
Intr-adevar, m-am grabit cu comentariul. Blonda e in avantaj din cauza mersului trenurilor :)
0 plusuri 3 minusuri
Legea numerelor mari spune ca dupa un numar foarte mare de repetari, probabilitatea se apropie de valoarea asteptata, adica 1/2.
Novice (120 puncte)
0 0
Nu puteți deduce asta din legea numerelor mari.
0 0
Elena, nu este vorba de un calcul la limita, exista un motiv obiectiv pentru care vizitez mai des o fata decat pe cealalta !
0 plusuri 0 minusuri
Nu poate fi decat o explicatie: iti placea, cumva, in subconstient, mai mult blonda, astfel ca atunci cand trenurile veneau in acelasi timp, inconstient il alegeai pe cel catre Pipera :)
Senior (8.1k puncte)
0 0

Gogu, doar nu va rapeam timpul de sarbatori ca sa va relatez despre preferintele mele in materie de femei  !smiley

...