Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
842 vizualizari
Avand in vedere faptul ca in prezent lumea este ,,plina" de genii iar Eminescu ar fi unul dintre ele. Ar fi un pretendent redutabil la obtinerea acestui premiu in care ar fi inscrisi ceilalti oameni ai culturii mondiale care traiesc in prezent?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Limba Romana
2 0
Putin probabil. Poezia face parte din folclor, care pe langa arta traditionala, mestesuguri, obiceiuri, caracteristici etnice si un complex indefinit de factori culturali nu poate fi apreciata la adevarata ei valoare decat in contextul respectiv. Nu-mi dau seama cum ar suna ''Luceafarul'' sau ''Glossa'' in germana sau swahili (presupun ca rimele nu mai exista sau n-au niciun sens), dar in orice caz...nu e ceva care poate fi preschimbat in euro si exportat. E pur/curat/autentic romanesc. Din punctul meu de vedere, si daca am minimaliza poezia (care reliefeaza culmile geniului eminescian), ramane proza jurnalistica care merita din plin premiul. Unul dintre motivele principale de a fi mandru ca esti roman e acela de a-l putea citi in original pe Eminescu.
0 0
Puteai sa dai acest comentariu ca si raspuns. Imi dai impresia ca iti este jena sa-ti expui punctele de vedere.
0 0
Nu prea dau raspunsuri pentru ca nu ma intereseaza puncte si voturi si alea-alea. Sunt altii mult mai calificati  si educati. Ma intereseaza discutiile/controversele iscate in jurul unor idei. Caut mereu raspunsuri. Uneori ma revolt (apoi regret) ca am comentat prea aspru fundamentalismul, in special habotnicia. Putin important, oricum.

 La multi ani si sa dezbatem sanatosi si in noul an. Sarbatori asa cum va doriti.

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Sincer sa fiu ma indoiesc. Juriul nu este roman iar Eminescu tradus e departe de ceea ce este considerat la noi
Novice (125 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Daca ar trai acum ar scrie cu totul altceva, probabil ar fi si presedinte de partid. Poate ca ar fi unul dintre candidati la Nobel, dar ar trebui sa aiba o viata lunga pentru a fi luat in seama. Un savant indian a luat Nobelul pentru fizica dupa 53 de ani de la publicarea lucrarii, iar Einstein dupa doar 18 ani.
Junior (817 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Eminescu avea un coeficient enorm linvistic verbal, nu stim cum ar fi evoluat in epoca noastra, pt. ca trait in secolul 19 cu avantaje si dezavantaje. Nu stim daca alegea cariera literelor, pe atunci poeziile erau un adevarat sport. Adrian Mutu ar fi fost poate un bun spartan, dar cum s-a nascut in alta epoca este fotbalist.

In epoca lui nu avea mult material de unde sa invete, o carte trebuie sa fi fost mult mai scumpa comparat cu salariile, nu avea radio, tv  sau internet , bibliotecile erau mai modeste, analfabetismul enorm.

Avantaj avea ca in acel moment era loc pentru a deschide noi drumuri, erau setosi de cunoastere si aventura. Pe atunci tara inca avea elita aristocratica care tindea sa duca cultura la un inalt nivel. In ziua de azi, desi avem enorme cantitati de informatie oamenii prefera sa nu invete. In plus avem la nivel de societate idologii simpliste de stanga care satisfac nevoile spirituale ale publicului. (tendinta puternic manifestata in occidentul continentului)
Experimentat (3.3k puncte)
...