Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari

De curand, in direct la TVR, a fost cantat un colind considerat a avea un mesaj antisemit, de catre corul de colindatori "Dor transilvan".

Iata un fragment:  “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum” - citez Revista 22.

"Jidov" = evreu (DEX)

Mai multe asociatii si grupuri de dialog social s-au sesizat cu privire la acest colind vechi de 100 de ani.

Cui apartine greseala  difuzarii colindului? Care este parerea voastra referitoare la aceasta situatie?

Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse
0 0
Habar nu aveam ca exista asa ceva in folclorul nostru. La fel, nu stiam ca idei similare celor "implementate" la Auschwitz bantuiau prin Europa, in folclor, de asa multa vreme (daca este exacta vechimea mentionata de autorul intrebarii, cat si interpretarea pe care eu o dau versurilor). Oare si in cultura populara de prin alte parti ale Europei sa existe asemenea texte antisemite vechi?

Si da, ca si Adi, cred ca e de proportii nu doar gafa punctuala, cat mai ales propagarea ei pana la difuzarea pe televiziune.
0 0
Păi la interpretare nu cred că e loc de întors. E în mod explicit un blestem la adresa evreilor, pe motiv că nu se închină la Isus (nostimada e că Isus era el însuși evreu, sau „jidov” în terminologia colindului), iar pedeapsa pentru a avea o altă religie este băgarea în horn și transformarea în fum. Mai clar de atît nu se poate.

Observ în treacăt că, iarăși, învățăturile religiei duc la conflict. Iată că pretenția religiei de a fi izvor de morală (și încă singurul!) e o minciună.
0 0
Salut !

Eu cred ca problema este mai profunda decat o parelnica eroare a catorva zeci-sute de perechi de ochi (aia care au ales colindul, cei care au cantat, cei care l-au propus televiziunii si cei care l-au pus pe post). Care este probabilitatea totala sa greseasca succesiv atatia indivizi ? Produsul probabilitatilor individuale - deci foarte mica. Pur si simplu li s-a parut acceptabil sa reproduca si difuzeze un colind antisemit !

In realitate, asta dezvaluie un fapt : o buna parte dintre romani sunt (ca si alti europeni) antisemiti ! Asta trebuie sa analizam, radacinile cauzelor pentru care romanii sunt antisemiti.
0 0
Nu cred că lucrurile sînt atît de negre totuși. Da, mulți români or fi antisemiți, dar mulți sigur nu sînt. Ca să vă parafrazez calculul, care este probabilitatea ca din 10 români (să presupunem că numai atîția oameni au fost implicați și ar fi putut împiedica gafa) toți 10 să fie niște antisemiți din ăia fără jenă, fără scrupule, fără teama că-și vor pierde locul de muncă din cauza asta? Eu cred că foarte mică.

Mai degrabă din faptul că pe lanțul slăbiciunilor nu s-a prins nimeni de mesajul antisemit deduc că în televiziune, în centrele culturale, în consiliile județene și în domeniul folcloric treaba se face cu multă incompetență și delăsare. E o bubă mare a întregii societăți românești lipsa de respect pentru lucrul bine făcut și prea puțina importanță care i se acordă valorii și competenței. Și lucrurile nu par să meargă spre bine. Iar efectele sînt dezastruoase, de exemplu în învățămînt, medicină, politică etc. Gafa asta cu colindul antisemit este doar una din consecințele mărunte.
1 0

Recunosc ca si eu cred ca e mai mult o doza de "merge si-asa" decat de antisemitism, dar in capul lor n-a sunat niciun clopotel de alarma, in constiinta multor europeni zace prejudecata ca "evreii sunt de vina" pentru toate cele rele.

 

Si nu atat pentru ca "l-au rastignit pe Isus" (de fapt, romanii l-au rastignit, dar cum crestinismul a devenit religia Imperiului Roman, chestia asta s-a incercat a fi rastalmacita si edulcorata), cat pentru faptul ca "s-au imbogatit pe spinarea poporului" si "sunt cei care, de fapt, conduc lumea".

 

Deseori am vazut comentarii antisemite pe forumuri, chiar si pe aici erau la un moment dat vreo doi care gandeau asa.

0 0
Am gasit un sondaj Soros din 2011, citat de agentia Associated Press. Rezultate:

- 75% nu ar vrea ca vecin un homosexual;

- 66% nu ar vrea ca vecin un bolnav de SIDA;

- 66% nu ar vrea ca vecin un tigan/rom;

- 42% nu ar vrea ca vecin un musulman;

- 34% nu ar vrea ca vecin un evreu;

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Difuzarea unui asemenea colind mi se pare inacceptabilă. Nu are importanță că e vechi (dacă e) sau că face parte din folclorul nostru (dacă face). Are importanță că este profund antisemit, că instigă la ură și la crime de tip Auschwitz. Ca urmare locul colindului nu e în emisiuni sărbătorești, ci în discuții critice despre antisemitismul românilor.

Greșeala încă nu e clar cui îi aparține. Societatea Română de Televiziune spune că responsabilitatea alegerii acestui colind spre difuzare îi aparține Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, centru aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj. Colindul a fost interpretat de ansamblul Dor Transilvan, condus de Tiberiu Groza; ansamblul și dirijorul cu certitudine poartă cel puțin o parte din vină.

Uluitor este că pe tot traseul de la alegerea colindului de către membrii ansamblului și pînă la difuzarea lui în direct la televiziune nu s-a găsit nici măcar un singur om care să observe că ceva nu e în regulă. O gafă monumentală.
Expert (12.9k puncte)
1 0

Se pare că numitul Tiberiu Groza este de fapt directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, potrivit Mediafax (alte știri spuneau că el conduce ansamblul). Iar partea cu adevărat de groază e declarația acestui Tiberiu Groza:

„Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an.”

Cum nu există colinde antisemite? Dar colindul ăsta care îndeamnă la arderea evreilor în sobe ce naiba o fi?! Tiberiu Groza face pesemne parte din acea jumătate de români care știu să citească dar nu pricep ce au citit (vezi testele PISA).

...