Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
925 vizualizari
Stiu ca intr-un recipient etans se produce sunet foarte puternic, mai multe nu.Dar cum ajuta asta la pomparea caldurii in afara frigiderului?
Novice (302 puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Bun...si ce are sunetul foarte puternic cu frigiderul sau cu pomparea caldurii?!

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Din ce am citit diferenta apare la compresor, care nu va mai functiona pe principii mecanice, ci pe principii acustice (ori termoacustice). Ca refrigerant inteleg ca se va folosi aer in loc de ce se practica in prezent, deci un plus dvpdv ecologic. Si am citit si ca procedeul bazat de compresie cu unde sonore consuma mai putina energie.

Articolele pe care le-am accesat rapid, fara sa aprofundez, vorbesc despre simple teste, deci pana la productia de dispozitive comerciale mai e ceva vreme (ori mai era in 2010).

http://www.light-science.com/sowave.html

http://www.wired.com/business/2010/03/can-sound-waves-reduce-power-consumption/

http://io9.com/5624610/sound-waves-could-someday-cool-down-your-refrigerator
Senior (8.1k puncte)
0 0
Intre timp  mai m-am documentat si eu, si cred ca am realizat cum functioneaza, si as vrea sa explic cu cuvintele mele acest lucru.Undele sonore sant de fapt valuri de dislocare a aerului, deci o variatie a presiuni, o alternanta intre presiune si depresiune.Daca ne gandim bine asta face si compresorul,comprimarea incalzeste ,decomprimarea raceste.Mai departe prin actiunea gravitatiei, moleculele calde se ridica, iar cele reci coboara.Deci nu mai trebuie decat un circuit sus, care sa preia caldura si s-o disipeze, si un circuit jos care sa raceasca frigiderul.Multumesc pentru raspunsuri, si voi alege unul, asa cum spune regulamentul.
0 plusuri 1 minus
Din fizica stim ca( virgula) caldura este data de starea de agitatie a particulelor dintr-un material (in esenta). Cu alte cuvinte, cu cat starea de agitatie a particulelor e mai mare, cu atat temperatura e mai mare. Zero absolut se poate obtine (teoretic) cand inceteaza orice miscare a particulelor din material. Producerea unui sunet (de o anumita frecventa) in masa unui material duce la crearea unei rezonante/antirezonante a particulelor, fapt ce le incetineste/acceleraza miscarea. Pentru alte aspecte cauta si tu informatii despre teoria sonicitatii a savantului roman Gogu Constantinescu.
Novice (157 puncte)
...