Salut !
- Trecand peste incertitudinile definitiei "constiintei", asa dori in primul rand sa evitam s-o mitizam - constiinta nu este decat una din functiile creierului, iar in ultima instanta este o manifestare rezultata dintr-o anumita structura/organizare a creierului. Daca printr-un miracol medical am reusi sa construim adecvat un creier din bucatele (a la Frankenstein) si i-am "da gaz", negresit constiinta ar "prinde viata", intocmai cum porneste computerul dimineata
! Nimic transcendantal, nimic miraculos - pur si simplu un robot biologic evolutionist. Intocmai cum a faurit Craig Venter prima forma de viata cu ADN artificial: a pus ce trebuia (secventa ADN) unde trebuia (o bacterie din care a scos ADN-ul original) si creatura "a prins viata", incepand sa se divida si sa manifeste caracteristicile asteptate dictate de acel ADN.
- Revenind la intrebarea ta, raspunsul ar trebui nuantat (dupa cum amintea si Claudiu): si alte fiinte complexe au mecanisme de tip constiinta, aceasta nu "s-a aprins" brusc in creierul primei primate in momentul in care a devenit Om ! Nu, procesul evolutiv este neintrerupt, iar diferite niveluri (si tipuri) de constiinta anima toate animalele cu sistem nervos. Desigur, nu are caracteristicile complexe ale constiintei umane, dar serveste plasarii individului (si speciei) in contextul mediului in care evolueaza acesta.
- Referitor la relatia cantitate neuroni/constiinta, este indubitabil ca acest mecanism necesita o structura hardware dezvoltata (si deci relativ multi neuroni - fix 86 de miliarde la om), dar prioritara este structura creierului ! Iar cand vorbim de structura creierului vorbim de: arhitectura zonelor creierului, densitatea si marimea neuronilor, numarul, lungimea si subtirimea axonilor, numarul de sinapse, integrarea cu celulele gliale=materia alba, etc. Similar evolutiei computerelor si procesoarelor, evolutia umana a tins in ultimi zeci de mii sa-si "destepte" creaturile nu prin cresterea in volum si cantitate a creierului, ci prin cresterea complexitatii si structurii creierului. Caci o constiinta avansata a devenit necesara pentru socializare, planificare, comunicare, abstractizare, etc - toti devenind factori ascendenti fata de competitorii biologici.
- Dati-mi voie sa divaghez putin in directia "constiintei artificiale". Va avea vreodata un computer constiinta ? Si, ca sa ma leg si de intrebare, "iluminarea" va depinde de puterea de procesare ? 
Eu cred ca da, desi nu va fi una similara celei umane. Si, va depinde in primul rand de softul pe care-l va programa initial un Om, mai putin de hardware. Exista si pericolul potential de tip Terminator, dar nu hardware ca in film, ci software. Cand Masina va deveni capabila sa se autoprogrameze, animata de scopul urmaririi unor legi de tip asimovian (similar celor biologice: 1. Subzista ! 2. Dezvolta-te !, 3. Inmulteste-te !) - atunci va deveni fiinta, si ca urmare, posibil concurent.
Avem o singura sansa sa evitam concurenta fatala a Masinilor: sa devenim noi insine Masini !