Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari

Mă gândesc că un extraterestru însărcinat să raporteze care-i treaba cu specia umană va pleca cu idei greşite despre specia umană, după o vizită incognito pe Pământ...

De unde şi-ar putea lua informaţii corecte despre specia umană:
- de la televizor? Din talk-showurile pline de platitudini, din filmele pline de împuşcături ori telenovele siropoase?
- din presa scrisă?
- din romane?
- din Piaţa Universităţii?

Unde ar putea căuta un călător extraterestru pentru a găsi "esenţa" umanităţii?

Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0

 La aterizare sa meargă la maternitate apoi la părăsirea planetei la cimitir smiley, fiind un extraterestu explorator deștept, va pleca satisfăcut și lămurit .

0 0
Ai uitat să treci la alternative biserica!.. :).. la câte sunt şi ce pretind că oferă, biata făptură ar putea fi convinsă că a găsit răspunsul absolut, ADEVĂRUL adevărat şi, cine ştie, poate ar deveni chiar enoriaş cu acte în regulă....

7 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Salut, dupa cum observi, alegand categoria "psiholigie-filozofie", subconstientul tau cam stie unde trebuie sa se duca acel extraterestru: la cel mai apropiat institut de filosofie si psihologie, sau daca are timp atunci la aceste institute din tarile mai dezvoltate, SUA, China, Elvetia, etc.
Junior (394 puncte)
0 0
Eu ştiu? Habar nu am cum va arăta un raport al unui extraterestru bazat pe cunoştinţele dintr-un centrul de filozofie ori un laborator de psihologie.
2 plusuri 0 minusuri
Salut Quark.

Un extraterestru daca tot a ajuns pe la noi ,are suficienta tehnologie sa ne spioneze fara sa stim,nu are nevoie de nimic din ce tu descrii mai sus.
Experimentat (1.6k puncte)
0 0
Ce înseamnă "să ne spioneze fără să ştim"? "Spionatul" trebuie să se bazeze şi el pe ceva, nu? Ce face, vine lângă fotoliul meu? Se duce lângă Băse? Dacă, aşa cum am presupus, nu va şti nimic despre rasa umană în prealabil, şi va decide se se bazeze pe recepţiile de unde electromagnetice, îşi va face o impresie care nu are nicio legătură cu natura umană.
0 0
Parerea mea,un extraterestru care a consumat o cantitate mare de energie sa ajunga pe planeta noastra,presupun ca are suficienta tehnica incit sa observe imagini pe care noi nu le observam, daca nu vedem caldura degajata de un obiect asta nu inseamna ca nu exista.
0 0
Da, dar asta e altă chestiune.

Întrebarea mea a fost generată de sentimentul că spaţiul public este infestat de aberaţii, iar pentru o fiinţă externă, cred, va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, să discearnă între ce e sigur şi e e aberaţia.

Să zicem că extraterestru va decide să citească pe Internet, în limba română, pentru că aşa vrea el, pentru a vedea nivelul de evoluţie în domeniul medicinei: ce ştiu şi ce cred oamenii. Cantitatea de aberaţii este infiorătoare şi copleşitoare în raport cu informaţia dovedită ştiinţific. Ce va scrie el în raportul imaginar la întoarcerea pe planeta lui? Ce a citit? Reflectă asta nivelul de dezvoltare al omenirii.

Ăsta e doar un exemplu. Pot fi imaginate nenumărate situaţii de acest fel, care să arate cât de dificil ar fi pentru un extraterestru să înţeleagă ceva privitor la om.
1 0
o fiinta suficient de dezvoltata si tehnologizata ar trebui sa aiba capacitatea de a discerne intre adevar si fictiune. Cred ca va cauta informatii relevante pentru specia lui nu pentru a noastra, "arta" noastra in general cred ca este neinteresanta la acest nivel. Daca ma gandesc la mostrele umanitatii trimise de pamanteni in spatiu cu sondele voyager, am convingerea ca un extraterestru va cauta acelasi lucru la specia umana. ADN, reproducere, alimentatie, atmosfera in care traim, rezistenta la conditiile de mediu, limbaj, nivelul de dezvoltare al stiintelor abstracte, (unul din aspectele prin care ne diferentiem de animale), s.a.m.d. Nu Base, nu discutii idioate pe forumuri sau Justin Bieber. Salut!
0 0
Intrebarea este foarte buna din punctul meu de vedere, ca altfel nu aveam un raspuns.

Nu sunt un bun cunoscator in domeniul Universului si al legilor sale dar unui extraterestru chiar si cu o deosebita (extraordinara) pregatire,banuiesc ca-I vine destul de greu sa se deplaseze pina la noi,asta daca nu e un ceeea ce numim robot ori ceva asemanator dar sa mai transmita si date.Oricum parerea mea personala este ca nu suntem singuri in Univers dar distantele fiind atat de mari este practic imposibil sa fim vizitati ori sa vizitam eventuale civilizatii.
0 0
Haideti sa nu ne abatem de la subiect si sa nu il complicam, intrebarea se refera la NATURA UMANA, nu la atmostefa in care traim sau din ce material suntem facuti. Natura umana, dupa parerea mea, se refera la modul in care constientizam noi universul in care traim, modul de adaptare a omului la anumite situatii. Iar aceste lucruri tin de domeniul filosofie si psihologiei. Noi trebuie sa raspundem la intrebari din pun de vedere al celui care intreaba.
0 0
oliver, in cazul acesta raspunsul depinde de o serie destul de lunga de factori externi, care tin de natura "umana?¿" a fiintelor care ne viziteaza, nu crezi? Asta nu depinde de noi ci de modul de perceptie a celorlati. Un robot avansat sau o fiinte superinteligenta va recunoaste oriunde forme geometrice, matematica sau legi fizice, dar poate fi in imposibilitatea de a intelege emotiile umane, pentru ca el insusi este lipsit de emotii. Poate sa nu cunoasca frica, sa nu fi auzit de fobii, sa nu aiba vre-un reper pentru a intelege plansul, rasul sau durerea. Sa ii lipseasca cu desavarsire trasaturi empatice fata de alte fiinte vii sau chiar fata de proprii semeni, atunci va fi incapabil sa inteleaga natura umana. Asta in cazul cel mai extrem. Sau pot fi fiinte care au simturi asemanatoare cu ale noastre, care canta, care dezvolta si apreciaza artele in general, acestea cred  ne vor "citi" destul de usor si repede, pentru ca au puncte de referinta comune.
0 0
Nu te contrazic aici thev1rus, pentru ca trasa turile unui extraterestru pot fi extrem de multe si diferite, dar Quark nu cred cai curios de un raspuns cu toate posibilitatile. El si-a imaginat omuletul gri si simpatic care vrea sa scrie un raport despre natura umana, atata tot. Si e evident ca poate intelege ce este ea ca altfel si-ar fi ales alta tema de raportat.
0 0
@oliver Daca  traduceti o sa inteleg si eu.
0 0
Dar nu stiu care parte este mai cetoasa pentru dv.
1 plus 1 minus
POVESTE. UN INGER{extraterestru}A FOST TRIMIS PE PAMINT SA FACA UN RAPORT DESPRE CE SE INTIMPLA PE PAMINT,SI ACESTA SUNA IN FELUL URMATOR.  VIATA LUPTA IMPOTRIVA VIETII.
Novice (156 puncte)
1 plus 0 minusuri
Avînd în vedere trăsătura definitorie a societății omenești, cred că de la Biserică, Moschee, sau Templu. Prea puțini îșî bat capul cu știința, cu rațiunea.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 1 minus
Quark, iti scriu o mica anecdota care poate raspunde la intrebarea ta:

Un sultan se hotaraste sa lase urmasilor istoria completa a omenirii. Da ordin invatatilor lui sa scrie aceasta istorie completa, iar acestia se conformeaza. Se aduna si isi bat capul vreo 10 ani. Dupa cei 10 ani, invatatii fiind si multi, isi prezinta rezultatul sultanului: vreo 50 de camile incarcate cu istoria scrisa pe hartie subtire. Sultanul, cand vede imensitatea de informatii, le da ordin sa scurteze versiunea, pentru ca un om sa poata sa studieze totul intr-o singura viata. Ei se conformeaza, dupa vreo 5 ani de zile se prezinta cu 5 camile incarcate cu scrierile ce prezinta istoria. Sultanului i se pare tot prea mult si cere o versiune mai scurta. Vine dupa 2 zile un invatat si-i prezinta o hirtiuta cu 3 propozitii: "S-au nascut. Au trait. Au murit".

 

La modul serios, cred ca biblioteca Vaticanului ar fi un punct bun de pornire.
Junior (714 puncte)
1 plus 0 minusuri
Eu cred ca mai degraba ne-ar "asculta" asa cum ascultam si noi spatiul cosmic si, daca ar reusi sa descifreze semnalul, ar vedea tip tv sau asculta tip radio emisiile noastre, de mai putin de o suta de ani, totusi.

Din alt punct de vedere, cum e venirea  in excursie cu navele, etc e destul de improbabil, trebuie multa energie si poate timp si un robotel miniaturizat ar culege destule informatii. Important e ca un robotel ca sa ajunga aici, ar consuma mai putina energie, poate ca mai studiaza si alte planete. E drept, ar fi problema cu transmisia datalor. In cateva mii sau zeci de mii de ani (daca transmite in galaxia noastra) se mai schimba cate ceva.

Chiar si noi trimitem pe Marte sau Luna astfel de roboti pentru ca deocamdata cam atat putem, desi Titan sau Europa par mult mai interesante

Sa nu uita de semnalele tip Voyager cu structura Adn-ului si salutarile copiilor, cam atat s-a considerat a fi suficient. Asadar, dintr-o emisiune tv sa presupunem....ce impresie si-ar face? Destul de mult, mai ales la noutatile pe care le-ar vedea. Noi daca vedem suricatele sau cimpanzeii pe Discovery, ne putem face o parere.
Novice (138 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Cand vorbesti despre om, vorbesti despre om asa cum e el, in general. Despre mase. Cele mai multe informatii despre om le poti lua de la televizor. Masele urmaresc televiziunea, iar televiziunea difuzeaza ce vor masele. Cand deschizi televizorul si-l vezi pe Capatos, vezi Bahmuteanca, vezi show-urile idioate care nu spun nimic, vezi stirile care nu prezinta, per ansamblu, nimic important, poti sa tragi concluziile corecte despre om, despre cum sunt condusi oamenii de alti oameni, despre dezinformare, despre tot. Daca m-as duce pe alta planeta, m-as uita la interesele generale ale maselor, logic, nu?
Junior (533 puncte)
1 0
Asa-i, si sa nu uitam televizarea razboaielor, a conflictelor de strada, etc.

Dracia naibii, inseamna ca extraterestrii si-au facut deja o parere proasta despre noi nici nu e nevoie sa se deplaseze, caci emitem semnal TV de prin anii 50' ...
0 0
Eu nu am emotii din punctul asta de vedere. Daca emitem doar din anii '50, luand in considerare ca doar Calea Lactee are 100.000 ani lumina e putin probabil sa fi interceptat cineva semnalul.

Intrebarea e de ce nu captam noi nimic. Ar fi trist sa fim noi cea mai avansata civilizatie
1 0
Sarkastik, esti prea Sceptik ! :) Avem deja o "bula" de vreo 65 de ani-lumina, sunt o groaza de stele in intervalul asta. Si sunt si planete. Si pe una este unul care asculta  :)) (poate !) In fine, si mie imi pare putin probabil ca un semnal asa slab sa ajunga neperturbat la naiba-n-praznic, dar mai stii ce tehnici avansate au baietii aia ?!

Dar chiar daca ne-ar asculta, nu cred ca merita sa se deplaseze, poate nici sa raspunda ..

Referitor la intrebarea "de ce nu captam nimic" parerea mea este ca este improbabil, deoarece:

- distante prea mari, cu perturbatiile adiacente; pe scurt, un Univers prea mare !

- lipsa motivatiei (la naiba, e oare destept sa ne desconspiram pozitia ?)

- faza istorica a tehnologiei transmisiilor electromagnetice prea scurta, etc.
1 0
Sa stii ca am vrut sa iau name-ul Sceptik dar e cineva pe forum.

Eu cred ca o perturbare in zgomotul de fond al universului nu poate trece neobservata cel putin in galaxia noastra, altele intr-adevar sunt mult prea departe. Dovada: de la Voyager se primeste semnal fara probleme desi a trecut binisor de Pluto.

De ce nu captam nimic? Poate am "ascultat" doar o mica parte din cer...

Pe de alta parte, viata pare un lucru normal in Univers dar viata complexa si mai apoi civilizatiile s-ar putea sa fie destul de rare, nu stim exact care au fost factorii care au influentat-o. Chiar si pe Pamant viata bacteriana a fost preponderenta ca timp pana ceva s-a schimbat si a aparut viata complexa
0 0
Daca ar veni un extraterestru pe pamant nu ar gasi nici o forma de inteligenta si cu asta am incheiat-o.
...