Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
14.5k vizualizari
Dacă da, cum aţi face asta faţă în faţă cu un elev de gimnaziu de clasa a 5-a?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Rezistența e relativ simplu de explicat unui elev de gimnaziu, mai ales dacă e isteț. Dar ca să-i poți explica ce e impedanța trebuie să-i vorbești mai întîi despre curentul alternativ și legătura lui cu condensatoarele și bobinele. Va trebui să înțeleagă că un condensator, care în curent continuu e o întrerupere a circuitului, în alternativ conduce curentul. Invers cu bobina: dacă în c.c. ea reprezintă un scurtcircuit, în c.a. nu mai conduce la fel de bine curentul.

Ar fi foarte util să ai la îndemînă o sursă de curent alternativ (cu frecvență reglabilă), un osciloscop și cîteva condensatoare, bobine și rezistoare. Astfel i-ai putea arăta că la un rezistor curentul e în fază cu tensiunea, dar că la condensatoare și bobine nu. Dacă nu ai, îi explici teoretic ce s-ar vedea pe ecranul osciloscopului. Ca să-i explici și de ce, va trebui să-i mai ții cîteva lecții despre sarcini electrice, cîmp electric, cîmp magnetic, inducție etc.

Indiferent dacă mergi pe cale experimentală sau teoretică, la final i-ai cere să definească o mărime care să exprime în ce măsură se opune un condensator sau o bobină trecerii curentului, adică să extindă definiția rezistenței la curentul alternativ.

Aceea e impedanța.

Ca să înțeleagă și mai în detaliu și să fie în stare să calculeze efectiv impedanța unui condensator dat la o frecvență dată, de exemplu, atunci trebuie să intri în formule și în folosirea numerelor complexe pentru a reprezenta fazori. Cred că există destul de mulți elevi de clasa a cincea capabili să înțeleagă și asta.
Expert (12.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Rezistența (rezistivitatea) e o caracteristică a materialului din care e făcut conductorul de curent, adică cît de greu se deplasează electronii prin conductorul respectiv.   Impedanța se referă la componente electrice, electronice: bobina și condensatorul, separat sau în diverse combinații,  tranzistori (componente active) și se referă la comportamentul acestor componente în curent alternativ.
Experimentat (3.3k puncte)
...