Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
698 vizualizari
M-am întâlnit astăzi, pe stradă, cu un vechi amic. În mini conversația avută cu el am numărat câteva înjurături. Și nu e doar el, o mulțime de oameni din anturajul meu nu se pot abține să nu scoată măcar o înjurătură în fiecare propoziție. Și nu înțeleg de ce, folosirea lor mi se pare o lipsă de educație. De ce lumea înjură atât de des? E un efect de turmă: dacă celălalt înjură, de ce să n-o fac și eu? Sau a devenit o obișnuință, un reflex conversațional?
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Diverse

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Aş merge pe a doua ta ideea - un reflex, o obişnuinţă. Dar cred că mai sunt ascunse în astfel de comportament şi alte mecanisme subtile psihologice. Când înjuri pari ferm, decis, stăpân pe situaţie. Când te raportezi la cineva care nu participă la discuţie şi-l înjuri în toate felurile - arăţi că-l dispreţuieşti şi că, la limită, nu ţi-e frică de el. Când înjuri în preajma femeilor ori vorbeşti porcos, iar acestea acceptă, se ajunge, brutal, la o intimitate pe care ai atinge-o greu pe cale "normală". Astea sunt "senzaţiile" mele legate de rolul înjurăturii. Cumva, pentru unii, a fi grosolan pare a fi o etalare a laturii lor "tovărăşeşti". Iar când găsesc inşi care-l acceptă, se confirmă defitiv credinţa lor obscură.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Cum de prostiile au tot timpul lipici la public? :)
1 0

Credinţa mea intimă este că nu suntem o specie atât de evoluată pe cât vrem să părem. Dependenţi de "voinţa de putere", căutarea perpetuă a plăcerii şi legea minimului efort, suntem condamnaţi la a fi penibili, în raport cu propriile standarde morale şi propriile standarde de performanţă.

...