Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
783 vizualizari
Novice (153 puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

 

Intai de toate, sa subliniem cauza (evidenta) a severitatii fenomenului de criza economica: globalizarea economica = constructia tip "carti de joc". Astfel, dezechilibrele economice (inevitabile) aparute pe o piata locala sunt exportate pe piata mondiala. Daca aici nu intalnesc mecanisme moderatoare, in conditii "favorabile" pe piata, ajung sa produca o criza mondiala.

 

Acum, referitor la criza din anii 20-30, trebuie sa mentionam ca nici specialistii nu s-au pus de acord 100% cu cauzele intime ale crizei, fiecare vazand ca fiind critic un alt aspect. Dar exista cateva lucruri clare:

 

- imediat dupa razboi, situatia economica generala era dezastruoasa, din motive evidente: fabrici distruse, muncitori morti pe front, sistemul de transport grav afectat, etc. Incepuse optimist cresterea economica, dar pietele erau slab reglementate, nu existau nici minime mecanisme de protectie si siguranta (credite facile, piata de actiuni nereglementata, fara rezerve minime la bancile nationale, etc). Pe de alta parte, razboiul adusese si un fel de "bonus": lumea era acum mai mica si mai unita (ma rog, prin forta armelor !). O sabie cu doua taisuri, dupa cum se va vedea ...

 

- fata de aceasta situatie generala, exceptie facea marele castigator al razboiului: SUA ! Bantuia un entuziasm nebun, consumul explodase iar toata lumea dorea sa se imbogateasca - calea cea mai rapida fiind investitia la Bursa. Indicele Dow Jones a crescut cu aproape 700 % (imens) pana in 1929 = bula speculativa. In perioada 1920-1929, SUA a produs jumatate din productia industriala a lumii !! Practic, a crescut atat de mult, incat la un moment dat n-au mai avut cui sa vanda !

 

- si a urmat "joia si martea neagra" de pe Wall Street (24 si 29 octombrie 1929): indicele bursier Dow Jones a scazut cu 89% peste noapte, si a continuat sa scada in continuare in urmatorii ani ! Se spune ca trebuia sa eviti sa umbli pe sub cladirile inalte, riscai in orice moment sa-ti cada in cap un birocrat  ! 26 de ani a durat pana ca bursa sa ajunga la nivelul anterior crizei !

 

Ca un castel de carti de joc, banci au falimentat, apoi firmele care luasera credite, apoi salariile au fost micsorate - fapt ce a redus si mai mult cererea.

 

- evident, criza a fost exportata: firmele si bancile americane si-au retras investitiile in strainatate, s-a produs panica  - oamenii retragandu-si banii din banci (atragand devalorizarea lor), au urmat concedieri masive, etc, etc. De remarcat ca au fost mai afectate statele industrializate. Cele agrare ca Romania, n-au fost lovite prea tare.

 

- In SUA, criza a fost stopata odata cu venirea la putere a lui Roosvelt - considerat si azi un "salvator al patriei". El a adus planul de relansare ramas celebru: "The New  Deal". Mai exact, criza a fost depasita prin noi reglementari si prin cheltuieli de stat (este un subiect amplu si interesant, gasiti pe net).

 

In concluzie- iata mecanismul: investitorii doresc cresteri cat mai rapide. Acestea se obtin din domenii speculative, care sunt si cele mai riscante si mai putin reglementate. Daca guvernele mondiale nu se pun de acord asupra unor masuri de siguranta ale pietelor (= cheltuieli nedorite de actorii de pe piata, posibila stagnare economica nedorita la nivel national, etc), atunci raman lacune care pot oricand sa destabilizeze economia mondiala mai mult sau mai putin !

 

Mai este de zis ceva la modul general despre aceasta "stiinta" - economia: ea se bazeaza pe anticiparea comportamentului economic al Omului. Statistic, acesta este previzibil, DAR nu 100% (ca doar oameni suntem smiley !) Oricand ar putea sa apara o perturbatie neprevazuta care sa dezechilibreze brusc raportul cerere/oferta !! Deh, liberalismul economic are riscurile lui ..

Senior (8.7k puncte)
0 0
Care a fost motivul prin care SUA a reusit sa ajunga cea mai mare putere economica mondiala? Neparticiparea in primul razboi mondial decat foarte putin a avut vreun efect pentru aceasta ascensiune?

Practic spargerea acelei bule s-a produs deoarece companiile listate la bursa au ramas cu stocurile inghetate si astfel au scazut si actiunile?

Inca ceva, ce-ar fi trebuit sa se faca ca sa nu se ajunga aici? Practic SUA s-a dezvoltat foarte mult in raport cu celeltalte tari.
0 0

Salut !

 

Pai ai pus doua intrebari:

 

1. Bula speculativa insemna ca pretul actiunilor era cu mult mai mare decat valoarea lor economica reala. Speculatorii cumparau actiuni nu numai pe baza prognozelor economice ci in special din dorinta de a vinde mai scump la "momentul oportun". Numai ca odata ce trendul s-a inversat brusc odata cu prognozele nefaste, toata lumea a trecut de pe 'buy" pe "sell". N-ar fi fost o tragedie, se intampla curent la bursa, dar caderea a fost uriasa tocmai pentru ca preturile erau muuult supraevaluate, plus ca scaderile s-au potentat unele pe altele, in efect de avalansa.

 

Daca iti aduci aminte, un fenomen oarecum similar s-a produs anii trecuti in Romania - bula speculativa a terenurilor si constructiilor. Pretul acestora a crescut vertiginos din cauza mai multor factori (putini obiectivi = crestere economica reala + inflatie prin credite, multi subiectivi = asteptari privind cresterea economica viitoare + dorinte speculative). In momentul cand bula s-a spart, caderea a fost abrupta.

 

2. Cum a ajuns SUA o mare putere mondiala ? Uite o problema interesanta, iti sugerez sa o pui la intrebari, sa vedem mai multe raspunsuri ...

...