Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
518 vizualizari

Astăzi cei mai mulţi, la orice indiciu de afecţiune, citim pe Internet pentru a ne lămuri. Nu ştim cine ne spune ce ne spune, dar luăm, adeseori, ca literă de lege ce a zis cineva pe Internet. Mulţi îşi cumpără medicamente în fucţie de ce se recomandă pe Internet.

Pe de-o parte, pare că e informare, iar disponibilitatea informaţiilor în mediul virtual ar fi o chestiune extraordinară. Dar este asta informare?

Site-urile medicale existente s-au ridicat pe această idee: oamenii vor căuta sfaturi medicale, iar ele le oferă. Mai mult, punând câte o femeie îmbrăcată în halat alb pe prima pagină, dau impresia de profesionalism. Dar nu devin ele un pericol pentru cei care se "doftoricesc" pe baza a ceea ce înţeleg ei din ce citesc?

După constatările mele, site-urile medicale sunt pline de aberaţii şi informaţii pseudo-ştiinţifice.

PS. Am zis "cyberhondrii", pornind de la cyber (în legătură cu Internetul) şi de la ipohondru. Am văzut că mai e folosit pe net de câteva ori, deci... propun să-l băgăm în dicţionar :)

Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Salut
        Da este total nepotrivit dupa parerea mea sa luam medicamente dupa cum credem de cuviinta.Ceea ce ii face bine unei persoane poate sa ii faca rau alteia.Nu toti raspundem la fel la un anumit tip de medicament,doar un medic poate decide ce tratament sa luam asta in urma unor investigatii.Mai grav e ca unele persoane fara o pregatire chiar recomanda anumite medicamente(,,va fac eu comanda pe net ca mie mi-au facut bine,,)si se pot agrava problemele.Da, sunt multe persoane care se incadreaza in termenul descris de dvs.
0 0
Fiul meu, in varsta de cinci ani sufera de o afectiune musculara care se cheama miopatie congenitala de central core. (gasesti info pe net, sic!!!)
  I-a fost descoperita la varsta de doi ani dupa zeci de teste si cercetari in mai multe spitale excelente dintr-o tara occidentala si astfel am luat masuri, la indicatia medicului bine inteles, pentru a redresa efectele si a le ameliora. Acum, vorbind pe net cu o gramada de oameni, am dat de o familie din Romania care avea aceeasi problema cu fiul lor cam de aceeasi varsta cu al meu, fara ca acestuia sa i se puna un diagnostic (tehnica din Romania...ma rog, nu despre asta este vorba). Doar pentru faptul ca am vorbit si i-am explicat ce se intampla, acea familie a vorbit cu medicul copilului, acestuia i s-a facut o biopsie musculara in strainatate si teste pe mostra de tesut si i s-a putut pune un diagnostic, acelasi de altfel, ca si al fiului meu.
  Ceea ce vreau sa spun, este ca de multe ori doar vorbind cu alte persoane care trec prin experiente similare ajuta enorm de mult la descoperirea unor afectiuni,. sau boli, care in alte conditii, ar ramane ascunse producand in unele cazuri daune ireparabile. Sunt impotriva automedicatiei, dar sfaturile pertinente nu au cum sa dauneze nimanui.
  PS: cuvintele de recunostiinta primite din partea acelei familii si faptul ca sti ca ai ajutat la diagnosticarea si tratarea unui copil fac cat toti banii din lume. Salut!
2 0
Internetul, ca mijloc de comunicare, sigur, nu poate fi decât benefic. Uşurinţa de a găsi persoane cu interese similare şi de a comunica cu acestea, printre altele, face din Internet cea mai impresionată invenţie a speciei umane.
Eu încercam să spun altceva, şi anume că mulţi renunţă la medic, doftoricindu-se singuri, pe baza a cred ei că au şi a ce cred ei că se potriveşte presupusei lor afecţiuni.

1 Raspuns

1 plus 1 minus
Păi se poate bine mersi să te întreții medical folosind internetul, de ce nu? Contează doar cât de bine înțelegi ceea ce citești și abilitatea ta de a compara informațiile. La urma urmei, nu poți lua de bun ce zice un singur site. Părerea mea e că una din cele mai importante caracteristici ale internetului este cea de comparare foarte rapidă a informațiilor legate de un anumit subiect. Dacă vezi un site spunând că produsul X dăunează, iar alte 3 site-uri spun exact lucrul opus, atunci e clar care din ele are dreptate. Și ca un sfat personal, eu nu v-aș recomanda să vă puneți sănătatea în mâinile doctorilor din România, decât în cazuri excepționale.
Experimentat (3.5k puncte)
1 0
Nu cred că numărul site-urilor decide adevărul. Şi nu cred că un om fără nicio cultură medicală înţelege prea mult din ce se scrie pe net şi poate discerne între informaţie medicală de valoare şi prostie crasă.
Pe de altă parte, simptomatologia, aşa cum este ea înţeleasă de fiecare persoană, s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu afecţiunea de care suferă. Dacă identificarea precisă a afecţiunilor ar fi o sarcină simplă, medicina ar fi şi ea mult mai simplă.
Mai mult, mii de oameni mor anual (după statisticile din SUA, că în România nu există) pentru că iau medicamentaţie  greşită. Dacă doctorii greşesc, care e probabilitatea ca fiind propriul doctor să iei medicamente aiurea? Destul de mare, cred.
...