Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
544 vizualizari
Mă uit pe Digisport 1 şi îl aud pe Ciprian Marica spunând realizatorilor emisiunii că el consideră că jucătorii de la Pandurii pot face o figură frumoasă în grupele Europa League. Analizând puţin expresia, mi se pare că sună destul de impropriu. E drept, se vrea o figură de stil. Ştiţi cumva care e originea ei?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

A face figură bună etc. înseamnă „a avea o prestanță bună”, „a se prezenta bine”, a face o impresie bună”. În loc de bună putem folosi alte adjective cu care calificăm impresia făcută, între care și frumoasă.

Cum e vorba de o expresie fixă, nu o putem considera ca fiind proprie sau improprie. E așa cum e.

Expresia vine din franceză, faire bonne figure, deși în franceză există ceva mai multe variante decît în română. Dintre ele probabil prima apărută a fost faire figure, care în română ar fi dat a face figură (dar n-am auzit-o niciodată) și care înseamnă „a se face remarcat”, „a juca un rol important”, „a avea prestanță”. Prin adăugarea unui adjectiv s-a putut nuanța sensul.

Nu sînt foarte sigur, dar cred că putem presupune că expresia a apărut în franceză. Oricum, la bază e cuvîntul figure, pe care franceza l-a luat din latina clasică, unde figura înseamnă „formă, aspect, manieră de a face ceva”. Înrudite ceva mai pe departe cu figura mai sînt și cuvinte ca fentă, efigie, ficțiune etc.

Expert (12.9k puncte)
...