Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
951 vizualizari
Probabil ca ati vazut cu totii filmul "O minte sclipitoare". In cazul meu a fost si ocazia cu care am auzit in premiera despre John Nash si teoriile sale cu aplicabilitate in economie.

Exista in film scena care incearca sa aduca in cotidian ideile lui John Nash, atunci cand protagonistul si colegii sai se orienteaza cu totii catre aceeasi fata ori, altfel, catre mai multe dintre fetele singure din barul unde se peterce acea bucata de film. Cu grade diferite de succes, desigur, in functie de varianta adoptata.

Dar as fi curios sa aflu despre aplicatiile teoriilor sale in domenii cum ar fi economia, biologia si inteligenta artificiala, despre care Wikpedia scrie ca au avut de castigat de pe urma contributiilor matematice ale lui John Nash.
Senior (8.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Echilibrul Nash, sau cum i se mai spune, echilibrul jocului, ar fi una dintre teorii. Sincer, o intelegi daca ai trecut pe la scoala, dar e cam aiurea de explicat, iti trebuie ceva talent si eu nu sunt bun la asta. in cateva cuvinte, daca mai multi jucatori participa la un joc si fiecare dintre ei adopta cea mai buna strategie si in acelasi timp cunoaste perfect srategia celuilalt, nici unnul dintre ei nu poate influenta rezultatul jocului in favoarea sa, adica se mentine un echilibru. In acelasi timp, nu se obtine cel mai bun rezultat pentru toti jucatorii impreuna ci cel mai bun rezultat pentru fiecare in parte. Aplicand asta in economie, se contrazice afirmatia sustinuta de foarte multi de secole cum ca intr-un schimb de marfuri de exemplu, sau atunci cand cineva cumpara/vinde, intotdeauna unul va castiga si celalalt va pierde. Aceasta teorie demonstreaza ca fiecare parte din acel negot iese in castig indiferent ca vinde/cumpara sau face troc cu marfuri, pentru ca aplica cea mai buna strategie si in acelasi timp cunoaste strategia celuilalt.

EDIT: fara sa fiu cunoscator intr-ale macroeconomiei consider ca este un principiu de baza al acesteia, care tine practic economia mondiala in picioare in forma pe care o stim.

Novice (327 puncte)
...