Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
625 vizualizari
Ce se întâmplă la nivel cutanat (şi nu numai) când apare acest fenomen? În cazul meu şi probabil al tuturor oamenilor nu e vorba neapărat de o reacţie la frig, ci poate fi şi una de natură emoţoinală...

Ce anume se întâmplă în acele momente în organism?
Senior (8.1k puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Este o reactie arhaica a corpului mostenita de la stramaosii nostrii no umani. La animale in caz de pericol starea de excitare nervoasa si de furie incordeaza micii muschi care exista la radacina firului de par, blana sau parul de umfla, animalul pare mai mare impresionand adversarul si trasmite mesajul ca este suparat.

La oameni s-a sofisticat si pe langa reactia similara la o sperietura " se facut parul maciuca"  , reactioneaza si la stari emotionale pozitive intense: o melodie indragita, un sarut etc.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Aceeasi explicatie, cea de reactie arhaica se aplica si pentru "pielea de gaina" ca raspuns al frig. Cand corpul stramosilor era acoperit cu mult mai mult par, "zburlirea" parului ducea la blocarea unei mase mai mari de aer in straturile de par si astfel la cresterea izolatiei termice.
0 0
de ce apare aceasi reactie la indivizii decedati prin inec? mentionez ca am vazut doar 2, deci nu e ceva general valabil. dar in cazul lor, care ar fi cauza?
0 0
@adi sas, pielea de gaina se produce la emotii intense sau la frig. Presupun ca adrenalina este la maxim in fata unui pericol grav.
0 0
erau deja morti, inclusiv rigor mortis.
...