Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
5.5k vizualizari
Nu mă refer, limitativ, la "cei şapte ani de acasă" ori la cultura generală. Las întrebarea deschisă... la ce doreşte fiecare să spună, pe baza înţelegerii sintagmei amintite.
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Doar o manifestare externa superficiala impusa intre indivizi, o formalitate bazata pe temeri. Sunt un om educat doar sa pastrez aparenta, in fapt scopul meu in definitiv e intr-o forma amorfa.

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
1. Să ai o bună educaţie de copil, acei 7 ani

2. Să fi instruit la un nivel general larg, în sensul de a avea o cultură generală ce să-ţi permită abordarea oricărui subiect, de la un nivel decent, echivalent cu liceul (măcar).

3. Să ai o specializare, să fi un profesionist bun în măcar un domeniu, dacă nu chiar două sau trei, adică o cunoaştere la un nivel detaliat, cumulat cu o experienţă serioasă în câteva domenii cât de cât diferite.

4. Să ai abilităţi bune de comunicare şi de socializare, care să-ţi permită să dezvolţi relaţii sociale valoroase (bazate pe valori sociale).

5. Să ai o moralitate corelată foarte bine cu valorile societăţii în care te manifeşti ca individ, dar şi raportat la valorile universal acceptate.

6. Orice abilitate care ajută indirect, colateral, la cele de mai sus... :)
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
7. Sa scrii cu doi ,,i" cand este cazul(,,sa fii" nu "sa fi" - chiar nu te zgarie la urechi?)
2 plusuri 0 minusuri
1. Sa ai cunostiinte. + 2. Un comportament care nu deranjeaza.

Cand e vorba de copii -"cei 7 ani de acasa" -cunostiinte despre ce e bine si ce e rau+2

Cand e vorba de o persoana matura  - invatatura + cei 7 ani de-acasa+2

Arhisuficient pentru a fi numit " o persoana educata " intr-un cerc restrans de snobi.

Nu am intalnit persoana "educata" sa nu fie si "rece" traind dupa un tipar, de aceea insuficient pentru mine. Prefer sa am mai multa acceptanta fata de o eventuala greseala a unei fiinte umane in schimbul unei relatii mai "sincere".
Novice (148 puncte)
1 plus 0 minusuri

Este un concept general, depinde in ce context se foloseste. Orice  act de cunoastere are la baza comparatia si acest concept nu face exceptie. Intr-un catun pt. cei adunati la carciuma apreciaza ca persoane educate sunt: preotul, invatatorul, si cutare dulgher care este abonat la ziar si mai face si sculpturi in timpul liber. Nu are rost sa ridici mult stacheta.

Daca, comparam cetateni instruiti din mici orase de provincie, cu membrii  National Academy of Sciences din USA, diferenta este destul de mare incat ai nevoie de sa specifici diferentele, pt. ca numirea a celor doua grupuri ca "persoane educate" s-ar putea sa nu fie precisa si corecta.

Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 2 minusuri
Pai cum adica ce inseamna astazi? presupun ca inseamna ce a inseamnat odata...nu? de ce pui problema timpului de azi? s-a intamplat ceva anume sau care-i problema?
Novice (243 puncte)
0 0
In mod normal educatia inseamna educatie dar daca privim cu atentie lumea s-a schimbat enorm si evident ca s-a schimbat mult si modul in care percepem viata si regulile ei. De exemplu : acum 20-30 de ani a fi educat reprezenta sa zicem sa vi dintr-o familie cu o conduita buna si sa respecti cu strictete anumite reguli,odata ce regulile societatii s-a schimbat normal ca in viziunea omului din prezent ,educatia din trecut este total pe dinafara. In trecut parintii isi educau fetele sa devina bune gospodine si sa se casatoreasca de mici,acum parintii isi educa fetele sa mearga la facultate si sa se casatoreasca mai tarziu. Evident ca asta nu e regula fundamentala dar am dat un exemplu sa se inteleaga de ce educatia nu mai e ce-a fost odata. Daca stam sa ne gandim logic a fi educat inseamna ca ai sapte ani de acasa si ca te conformezi societatii. Societatea,regimul politic si situatia actuala din Romania nu mai corespund cu ce era acum 20-25 de ani si evident ca educatia nu mai e la fel. Intrebarea care ma pune pe mine pe ganduri este..mai exista educatie in ziua de astazi?  Si daca da,in ce proportii?
1 0
multumesc pentru efort dar m-am dat nestiitor ca sa vad ce zic altii....ca sa-ti pui o intrebare de genul inseamna ca sunt probleme la nivel social si sunt intr-adevar. in societate sunt probleme mari legate de aceasta tema si vor fi si mai mari, din ce in ce mai mari, dar multi nu vad asta ca ne indreptam catre prapastie, ca de fapt omul e in decadere, nu in evolutie.
...