Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
701 vizualizari
De pe un CD e clar, se invarte un motoras care prin alte agregate pune in miscare CD-ul.

De pe hard-disk e clar, se invarte discul din hard.

Cand e vorba de stick-uri sau carduri de memorie se onvarte sau se misca ceva?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Gadgeturi, telefoane

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Dacă spuneți că de pe CD și de pe hard disk e clar, pentru că se învîrtește ceva, înseamnă că de fapt nu vă e tocmai clar.

La discurile de gramofon (cele pur mecanice) și la discurile de picup (cu amplificare electronică și redare în difuzoare), sunetul se produce într-adevăr ca urmare directă a rotirii discului, care face ca mișcarea unui ac să preia vibrațiile înregistrate pe disc și să le transforme în sunet (la gramofon direct, iar la picup prin transformare intermediară în semnal electric).

Dar la CD-uri și la hard diskuri nu mai e la fel, chiar dacă și ele se învîrtesc. Atît în redarea de pe CD-uri cît și de pe hard diskuri, datele numerice se citesc înainte de a fi nevoie de ele și se pun într-un bloc de memorie. Un procesor le ia de acolo, le transformă în date audio digitale propriu-zise (adică le decomprimă dacă sînt comprimate, compensează eventualele erori, uneori aplică filtre digitale) și apoi pune sunetul în formă digitală brută într-o altă memorie tampon, de unde un circuit separat îl ia și convertește din digital în analog, îl amplifică și trimite semnalul electric la difuzoare.

Redarea audio din memorie (la telefonul mobil, MP3 playere etc.) funcționează la fel, numai că datele sînt deja în memorie, nu mai trebuie citite de pe un alt suport. Procesorul face aceiași pași ca mai sus, începînd de la „un procesor le ia de acolo”.

Implementarea concretă a tehnicii de redare poate să difere mult de la un dispozitiv la altul (de exemplu nu toate lectoarele de CD funcționează exact la fel), dar principiul e același.
Expert (12.9k puncte)
0 0
suficient de detaliat comentariul pentru ca un necunoscator sa priceapa despre ce este vorba. Ca si complement la comentariul  tau, memoria flash, ca despre asta este vorba la stick-urile usb sau sd-carduri e bazata pe NAND (http://ro.wikipedia.org/wiki/Poartă_NAND). Sau aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Poartă_logică
Asta ca sa inteleaga cum sunt scrise si citite datele de pe o memorie flash. Nu este nici un mister sau magie, :)
  cam acelasi principiu se foloseste la SSD-uri (solid state drive) tot mai frecvente in ziua de azi si care vor inlocui in viitorul aproiat hard disk-urile traditionale cu platane in miscare. (by the way, eu am unul si randamentul este mult superior fata de un hdd). Salut!
1 plus 0 minusuri
La memoriile de tipul stick-urilor si a cardurilor de memorie nu exista miscare mecanica! Memoriile sunt citite electronic.
Novice (248 puncte)
...