Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
36.5k vizualizari

Înţeleg, pe baza a ceea ce am citit pe net, că principala diferenţă este că placa integrată nu are propria memorie, deci foloseşte memoria RAM.

Dacă dacă vreau să-mi cumpăr un computer cu 8 Giga de RAM mai îmi pun această problemă? Nu e suficient RAM pentru a nu mai da banii pe o placă video dedicată?

Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut

      Principala diferenta dintre cele doua placi este puterea de calcul si amplasarea astfel: placa video integrata( GPU fara RAM) se afla printre circuitele placii de baza, placa video dedicata este o placa separata( GPU plus RAM propriu) care poate fi scoasa, inlocuita cu alta placa compatibila.( la unele modele de laptop poate fi confundata cu una integrata).Avantajul unei placi video integrate ar fi costul redus si faptul ca nu necesita instalare.Dezavantajul este ca nu poate fi inlocuita si performante scazute fata de o placa video dedicata.

      La alegerea unui calculator avem in vedere prima data bugetul si dupa aceea ce facem cu el.Astfel cu un buget mic vom avea un calculator cu o placa video integrata care este suficienta pt a rula filme HD, muzica,internet,retele socializare,unele jocuri mai vechi fara resurse mari etc.Daca vrem sa facem mai mult: montaje video, foto,prelucrari grafice 3D,jocuri mai noi etc atunci avem nevoie de o placa video dedicata.Deci o placa video integrata fiind echipata cu un GPU cu performante reduse va folosi din RAM-ul calculatorului, care chiar daca e de 8 GB va folosi foarte putin si nu va ajunge niciodata la puterea de calcul al unei placi dedicate care are propriul RAM, iar cind cerinta de putere de calcul creste si aceasta se poate folosi de cit este necesar din RAM-ul calculatorului.

       La o placa video dedicata trebuie avut in vedere o serie de criterii in alegerea acesteia: interfata,modelul,sistemul de racire,frecventa etc, toate acestea pot asigura o buna stabilitate a sistemului.
Experimentat (1.6k puncte)
0 0
o descriere excelenta.
0 0
Mersi.
Daca am un laptop cu placa grafica integrata, pot pune una dedicata? Sigur, cea integrata ramane acolo, dar ma intreb daca cea dedicata nu preia controlul.
0 0
Da daca exista slotul placii video si este liber nu vad nici o problema, dar trebuie avut in vedere setarile ce trebuiesc facute si noile drivere de pe site-ul producatorului.
1 plus 0 minusuri
pe langa cantitatea de "memorie" mai sunt si alti parametrii dupa care te ghidezi. De exemplu viteza de procesare a datelor. Acum fa diferenta intre viteza de citire-scriere a memoriei ram si a procesorului unei placi grafice (GPU) cu memorie dedicata si iti raspunzi singur la intrebare. Poti sa ai 64gb de memorie ram si tot nu o sa intreaca in prestatii o buna placa video dedicata.

  Memoria dedicata a unei placi grafice are viteze superioare de procesare casi memoria ram a calculatorului de aici si randamentul mult mai bun.
Junior (661 puncte)
0 0
Deci s-ar cunoaşte, eventual, la jocuri ori filme foarte mari.
0 0
Fără nici un dubiu. Sunt aplicațiile unde ai cea mai mare nevoie de grafica.
...