Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari

Teoria Inteligenţelor formulată în 1985 de către Horward Gardner, porneşte de la ideea existenţei unor inteligenţe diferite şi autonome ce conduc la modalităţi diverse de cunoaştere, înţelegere şi învăţare. Gardner consideră că inteligenţa nu este o însuşire pusă în lumină prin forţe standard, ci capacitatea de a rezolva probleme şi a realiza produse în situaţii concrete de viaţă. Astfel, capacitatea cognitivă a omului este descrisă printr-un set de abilităţi, deprinderi mentale, talente pe care Gardner le numeşte ,,inteligenţe”. Toţi indivizii normali posedă fiecare din aceste inteligenţe într-o anumită măsură. Ceea ce-i diferenţiază este gradul lor de dezvoltare şi natura unică a combinării lor. Gardner subliniază ideea că o inteligenţă trebuie să fie probată de existenţa unei zone de reprezentare pe creier şi prin existenţa unui sistem propriu de expresie. Pe această bază el a izolat 8 tipuri de inteligenţe: lingvistică, logico-matematică, spaţial- vizuală, muzical-ritmică, corporal-kinestezică, naturalistă, interpersonală, intrapersonală, existenţială.

Fiind vorba de abilităţi şi deprinderi, înseamnă că inteligenţa nu este dependentă doare de bagajul cu care ne naştem (talentele deci). Iar asta înseamnă că noi de fapt putem să devenim mai "inteligenţi" pe măsură ce ne dezvoltăm acele abilităţi şi deprinderi, sau putem să rămânem cu bagajul iniţial.

Ce credeţi că contează mai mult în a fi "inteligenţi": talentele iniţiale sau abilităţile şi deprinderile mentale pe care le dobândim în timp?

Experimentat (3.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

5 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

O întrebare la care încă nu există un răspuns standardizat urmată de multe alte întrebări, şi ele dificil de rezolvat. Voi expune doar părerea mea ce coincide cu cea a lui Gardner, cu specificaţia suplimentară că inteligenţa în sine nu este o calitate bine delimitată sau cert măsurabilă. O simplă indispoziţie de moment schimbă valorile testărilor, aşa că...

Ce înseamnă "dobândite în timp"? E clar că devenim inteligenţi şi nu ne naştem aşa. Deşi o anumită zestre genetică (un cromozom suplimentar generează sindrom Dawn, gena SRGAP2 este în duplicat la om faţă de cimpanzeu etc.) predispune la o anumită poziţionare, fiecare etapă intrauterină poate modifica într-un sens sau altul această zestre, inclusiv apariţia sau dezvoltarea creierului. Apoi aceste dinamici continuă inclusiv după naştere, limbajul fiind definitoriu. Toată viaţa continuă exerciţiul specific antrenării inteligenţelor, deşi de la un anumit moment apar distrugeri ireversible.

Ca să nu mai vorbim de restul vieţuitoarelor ce au propriile lor inteligenţe, poate lipsite de conştiinţa de tip uman dar capabile de a rezolva problemele specifice mediului lor la niveluri mult superioare capacităţilor umane (liliecii sau delfinii, în ceea ce înseamnă ecolocaţie - inteligenţă "spaţial vizuală" sau "muzical ritmică", de exemplu).

În ultimă înstanţă inteligenţa este o consecinţă şi nu un scop în sine. Aici trebuie să penalizăm sugestiile unora, mai ales în ceea ce priveşte inteligenţa existenţială (spirituală): http://profudereligie.blogspot.ro/2012/06/inteligenta-spirituala.html

Junior (1.3k puncte)
0 0
Salut Profule!
Îţi citisem articolul şi la momentul realizării lui, dar intrebarea mea a pornit de la un alt articol de aici de pe scientia.ro, legat de formele de inteligenţă.

Interesantă părerea ta, deci când vorbim de inteligenţă trebuie să înţelegem că este un efect al unui proces evolutiv natural continuu, momentul naşterii este doar un instantaneu surprins din acest proces, care în plus, nu este specific doar oamenilor, este prezent şi la celelalte animale într-o altă măsură.

Sună bine ce spui, la mine în cap cel puţin.
0 0
Intrebare pentru profu: daca un mascul, fie om fie orice alt animal, face diferite lucruri/fapte/gesturi pentru a impresiona/bucura/ajuta o femela, presupune faptul ca masculul si-a folosit inteligenta?
0 0
Da. Este vorba de segmentul emoţional-social, conform definiţiilor lui Gardner. Niveluri de inteligenţă sunt evidenţiate şi la plante şi animale, deşi nu au un creier uman. Conştientizarea acestei inteligenţe este altceva...
3 plusuri 0 minusuri
Pentru a da un rezultat cat mai bun, intr-un timp cat mai scurt, ideal ar fi  sa avem telentul pe care sa ni le exersam de-a lungul vietii, insa, chiar daca nu suntem inzestrati nativ, daca e sa ne luam dupa Laszlo Polger, in cca 10 ani putem sa avensam de la stadiul de novice la cel de expert/specialist/performer in orice domeniu, pentru asta fiind nevoie de multa munca*  + o motivatie intrinseaca puternica!

*Munca ce trebuie depusa pentru a performa, este invers proportionala cu nivelul talentului de care dispui  ( din nastere)
Novice (111 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Parerea mea este ca inteligenta este in mare parte genetica, exista studii care au demonstrat ca  gemenii separati si crescuti in familii diferite primind o educatie diferita aveau IQ aproape identic.

Tema este politizata si majoritatea institutiilor de cercetare se feresc ca de necuratul sa publice ceva care nu este corect politic chiar daca este stiintific adevarat.  Daca cineva declara ca inteligenta este genetica se pot trage concluzii deloc placute.

Copii au un IQ asemanator cu al parintilor, in general ceva mai mare, iar fratii au un IQ asemanator.

Se stie ca persoanale inalte au un iQ in medie mai ridicat, nu pt. ca au studiat sau au facut ceva bun, dar au toate organele mai lungi, deci si creierul putin mai inalt cu mai multi cm cubi.

Femeile de medie au un IQ cu 2 puncte mai mic decat media barbatilor, au si un creier ceva mai mic ca volum.

A nu se confunda cunostintele cu inteligenta, pt. ca sunt doua lucruri diferite.

Persoanele inteligente sunt mai simetrice in general, asta nu inseamna ca nu vom gasi si urati inteligenti.

Se stie ca soldatii britanici cu un IQ mai mare au murit in razboi in nr. mai mare decat cei cu un Iq mai modest (probabil aveau simtul datoriei mai dezvoltat sau cei cu un IQ mai mic aveau instinctul de supravietuire mai bun)

indivizii care nu dorm noaptea si se scoala greu dimineata au un IQ usor mai ridicat

stangacii sunt mai inteligenti decat dreptacii , dar sunt mai violenti si au o speranta de viata ceva mai mica.

indivizii cu o calitate a spermei slaba sunt ceva mai inteligenti, la fel si cei cu instrumentul mai modest , probabil este o calitate compensatoare.

indivizii cu o barbie proeminenta sunt mai inteligenti.

cei care danseaza bine sunt mai inteligenti decat cei care nu se misca coordonat.
Experimentat (3.3k puncte)
0 1
Ar fi bine să ne dai şi nişte surse pentru afirmaţiile acestea!
0 0
Multe afirmaţii "tari". Dacă jumate din ce spune Marco e adevărat, putem spune că asistăm la o revoluţie a cunoaşterii. Dar am dubii... Practic fiecare afirmaţi are nevoie şi de dovezi, iar eu nu ştiu care sunt alea. Dar poate ni le spune Marco.
0 0
adica, insinuati ca vb. prostioare :) ?

yo, credeam ca sunt in general cunoscute si de voi, sau cel putin in parte.

nu le-am luat acum de pe net, ca sa le gasesc pe toate grup, pur si simplu le stiam de multi ani, dar nu sunt inventate. candva m-a interesat mult tema asta.
0 0
Eu nu mă iau după orice chestie spusă pe net, am nevoie să văd cum s-a ajuns la corelaţiile de care vorbeai tu. Procesul prin care este făcută corelarea este esenţial, pentru că de multe ori s-a întâmplat ca aparenţele chiar să indice o anumită corelaţie, ca apoi să se dovedească o realitate diferită total.
0 0
Sunt de acord cu cele spuse de tine, numai ca m-ar costa multa timp sa caut sursele originale, mai ales ca sunt citite cu ani in urma.

Politica se conduce dupa: ideologii, parerea elitei politice cele scrise de presa sau a poporului, nu este pur stiintifica.

Toti stim curentul politicii corecte si agresivitatea verbala si politica  sustinatorilor ei, mai toate centrele de cercetare se sustin din fonduri de stat, chiar daca ajung la o concluzie adevarata, dar daca ranesc sensibilitati nu se publica. La fel centrele de studii sociologice nu publica statistici despre minoritari sau despre emigranti de unde sa reiasa ceva negativ, se cosmetizeaza, poate ca este mai intelept asa, dar, curis este ca si fascismul sau comunismul aveau stiinta de partea lor, inca odata istoria se repeta.

se stie ca din anii 30- 40 pana in prezent  IQ-ul populatiei occidentale a crescut cu 15 puncte. Oamenii de stiinta modifica dificultatea testelor asfel incat media populatiei sa fie de 100IQ. Nu se stie de ce a crescut media inteligentei, probabil: educatia, un mediu mai stimulat, alimentatia abundenta.

Mamiferele cu cat au o dezvoltare mai lunga in copilarie cu atata sunt mai inteligente, la primate trec din copilarie direct la maturitate, deasemenea exista o diferenta intre timpul de gestatie la primate si oameni, la oameni mai lunga,  nivelul de testosteron mai scazut, masa cerebrala.

Fara a intra in detalii, exista diferente intre oameni si primate,  dar si mici diferente intre oameni, pe rase, (negrii, albi, extremul orient) sau om-femeie. ma refer la timp de gestatie, varsta de maturizare sexuala, nivel de testosterona, masa cerebrala.  Cei mai inteligenti sunt pamanteni de medie sunt cei din extremul orient, au cel mai mare IQ,  cea mai mare  masa cerebrala in raport cu greutatea corpului, intarzie cel mai mult timp in gestatie, au adolescenta cea mai lunga, si au cel mai mic nivel de testosteron. urmeaza la mica distanta albii...

Pigmeii au un IQ de 65, cel mai mic de pe glob, copii lor se maturizeaza deosebit de repede, in europa 75-85 IQ este limita normalitatii.
4 plusuri 0 minusuri

Ca să răspund strict la întrebarea de final: cred că ambele componente sunt importante, atât bagajul genetic, intelingenţa cu care te naşti, cât şi ceea ce faci după, pentru a dezvolta această inteligenţă.

Mai cred că esenţiale, din perspectiva succesului în viaţă, sunt şi alte "ingrediente", ca:
- puterea de muncă, energia de care dispui pentru a începe şi termina diverse proiecte;
- personalitatea; dat fiind că de regulă ne desfăşurăm activitatea într-un context social, o personalitate extremă va anula în bună parte calităţi native.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Personalitatea are clar şi o parte nativă, anumite trăsături le predomină pe altele încă de la naştere, dar şi ea poate fi educată de mediul social, de evenimentele şi contextele pe care le putem "vedea". Puterea de muncă o văd ca o trăsătură de personalitate, rezultă din atitudinea faţă de muncă, iar atitudinea se poate educa şi ea.
Dar totuşi, care e factorul decisiv, bagajul iniţial, sau cel acumulat după?
1 0
Cred că esenţial este bagajul genetic, căci fără suficiente "resurse" congenitale nu ai pe ce să clădeşti restul. Dar - un om cu o inteligenţă medie poate avea rezultate excepţionale dacă, de exemplu, creşte într-un mediu de excelenţă şi are o putere de muncă deosebită.
0 0
Eu cred că avem cu toţii suficient bagaj genetic, ce ne lipseşte însă este acea educaţie care să dezvolte bagajul iniţial la un nivel mediu măcar, iar unde abilităţile şi personalitatea sunt potrivite, să apară performanţa de top. Însă educaţia o face societatea şi mediul unde creşte şi se dezvoltă (sau nu) un individ.
Atâta vreme cât în cam toate societăţile există atât de multe derapaje (chiar dovedite) de la raţional, de la valori universale, de la cunoaştere, de foarte multe ori indivizi cu un bagaj poate mai bun ca al altora, nu au nici cea mai mică şansă să răzbească spre performanţă.
0 plusuri 3 minusuri
In fenomenul de inteligenta avem implicatiile:

-perceptia informatiilor pe frecventele electromagnetice, care se face separat.

Fiecare organ de simt este specializat pe o anume portiune a spectrului electromagnetic...

Undele electromagnetice sunt independente intre ele, si pot ocupa acelasi spatiu tridimensional daca au frecvente diferite...

Astfel ca organele noastre de simt sunt la randul lor independente.

La nivelul creerului nostru informatiile vin individualizate pe nivele de frecvente, independente intre ele.  Creerul are capacitatea de a citi si reactiona la toate informatiile individuale si a le interpreta unitar, prin exercitiu, experienta, evolutie...

Capacitatea creerului de a coordona informatiile individualizate pe spectrul electromagnetic, va produce un organism adaptat la mediu. Cand intervine limbajul, deja avem de a face cu inteligenta.
Novice (176 puncte)
0 1
Numarul de voturi negative demonstreaza necunoasterea legilor spectrului electromagnetic, spectru ce coordoneaza si alcatuieste intreaga natura!
Toate particulele din Univers se pot transforma in unde, ceea ce demonstreaza ca legile spectrului electromagnetic sunt aplicabile si in inteligenta. Dar pentru asta este nevoie cu adevarat de o minte sclipitoare.
0 0
Vad ca fiecare idee personala lansata este dusa in deriva de membrii acestui site. Asta inseamna ca este un site exclusivist, care din pacate se multumeste doar sa etaleze ce au mai invatat prin scoala unul sau altul. Despre cercetarea stiintifica activa nu se vorbeste si scrie, semn ca nu se stie cum functioneaza.
Transformarea in eveniment de presa a stiintei nu aduce nimanui nici un beneficiu real.
...