Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
663 vizualizari
Asa-numitele "medicamente naturiste" au un mare succes in Romania gratie unei "calitati" foarte apreciate: sunt naturale, nu sintetice, asadar nu ar avea efecte secundare. Traim intr-o epoca medicalizata usor paradoxala: vrem un medicament pt orice neplacere fizica ori mentala, dar preferam altceva decat ne ofera medicina. Cum ne asigura producatorii de produse naturiste ca pastilele lor sunt eficiente si fara efecte adverse? Care sunt regulile de testare in cazul acestor produse? Exista asrfel de teste? Care sunt reglementarile Ministerului Sanatatii privind siguranta acestor produse? Exista? Sunt aceste produse naturiste incadrabile intr-o clasa separata?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Nu stiu exact in detaliu ce hartii au nevoie astfel de produse pentru a putea fi vandute, dar e ceva similar alimentelor, adica o simpla procedura de acceptare si un simplu acord ca n-ar fi toxice.

Nu exista pentru ele teste ca in cazul medicamentelor, nu se cer teste clinice, nu e nevoie de o perioada de evaluare. De asta si sunt ata de multe si se fac bani frumosi cu ele, sunt foarte usor de aruncat pe piata si nu implica cheltuieli importante cu cercetarea. Mentiunea de pe ele ca "nu se cunosc efecte adverse" inseamna literar ca nu se cunosc pentru ca nu a studiat nimeni problema, nu ca nu au. Si tigarile, alcoolul, drogurile si o serie de otravuri sunt "din plante", dar omul neinformat are impresia ca orice planta e buna, chiar daca e cucuta.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Am dat peste site-ul Uniunii Europene unde se discută despre o directivă din 2004, intrată în vigoare în 2011, privitoare la înregistrarea medicamentelor naturiste: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-11-71_en.htm.

Ce spune această directivă? Că procedura impusă prin directivă "permite înregistrarea produselor tradiţionale pe bază de ierburi fără a fi necesare efectuarea de teste de siguranţă ori teste clinice" (procedure allows the registration of traditional herbal medicinal products without requiring safety tests and clinical trials).

Mai iată două linkuri interesante:
- http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002L0046:RO:HTML (legislaţia europeană privind suplimentele alimentare)
- http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:404:0009:01:RO:HTML (privind menţiunile de sănătate pe produsele alimentare)

Desigur, nu mi-e clar dacă România are norme separate ori respectă strict prevederile europene. Noi am intrat în UE ulterior apariţiei unor documente deja aprobate pe probleme medicale.
...