Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
6.2k vizualizari
Din cauza unei alimentatii incorecte (si nu numai) in peretii arterelor se formeaza depuneri de colesterol (placi ateromatoase).Exista medicamente care pot dizolva aceste depuneri si in ce masura au eficienta?                                                                     

PS. Nu ma refer la colesterolul aflat in fluxul sanguin.
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Vad ca n-a aparut niciun medic sa ne lamureasca - iata ce stiu eu de la cardiologul lui taica-meu si de pe net :
 
Colesterol este o grasime esentiala pentru fiziologia umana, fiind utilizat ca precursor in generarea membranelor celulare (25%), a bilei, hormonilor sexuali, a celulelor nervoase, etc. O mare parte este sintetizat direct de diverse tesuturi (ficat, intestin, piele, maduva, peretele vascular, glande sexuale si suprarenale), iar o parte provine din alimentele de origine animala. Un nivel excesiv de scazut al colesterolului este asociat cu tulburarile de memorie.
 
Colesterolul provenit din alimentatie (aprox. 30% din total) este transportat din intestine in ficat, unde se transforma in LDL (i se ataseaza o proteina pentru a deveni solubil) si apoi intra fluxul sangvin. Excesul este transportat inapoi de catre HDL pentru a fi eliminat din organism. Din acest motiv, este de urmarit raportul dintre HDL si LDL, colesterolul total si trigliceridele.
 
- excesul de LDL este asociat cu riscul de depunere a unor placi ateromatoase. Acestea nu contin numai colesterol (oxidat, intarit) ci si calcifieri, etc. Procesul de crestere a acestor placi este natural, se intampla mai mult sau mai putin la toate persoanele, numai ca viteza/grosimea depunerilor depinde de factori genetici, starea de sanatate, varsta si de regimul de viata/alimentatie.
 
- rezultatul este formarea unor placi dure si rezistente, care din pacate nu mai pot fi dizolvate, eu unul  n-am auzit de medicamente "reglementate" care sa faca acest lucru in mod eficient, singura cale ramanand preventia - respectiv reducerea nivelului de LDL ("colesterol rau"). In cazurile cu probleme serioase, nu este suficient regimul alimentar, se administreaza si medicamente care inhiba sinteza colesterolului din ficat (statine, etc).
 
Intrebarea lui Radu este justificata, exista pe piata diverse produse-minune care se lauda ca dizolva placile ateromatoase, dar nimic dovedit stiintific.
De mentionat ca pericolul unor accidente circulatorii nu este legat exclusiv de nivelul de colesterol din sange - aceste este doar unul din factorii de risc, deci este necesar sa tinem sub control toate celelalte aspecte specifice unui regim de viata sanatos.
Senior (8.7k puncte)
1 plus 0 minusuri
Usturoiul și anghinarea, sînt două plante cu efecte în acest sens. Tratamentul trebuie complectat cu regim alimentar fără margarină, grăsimi, ulei de rapiță în cantități mici (trei grame pe zi) și fără lapte și produse lactate. La regimul alimentar mai trebuie adăugat exercițiul fizic. O sugestie: regimul alimentar al călugărilor e cît se poate de potrivit.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Nelu nu ma indoiesc de proprietatile curative ale plantelor mentionate de tine asociate cu un regim alimentar dar intrebarea era alta, curata sau nu placile ateromatoase pt ca eu nu am gasit raspunsul pana acum.
    Cu toate ca nu are legatura cu Medicina pentru comparatie, una e sa folosim anticalcar pt reducerea diverselor substante din apa si alta sa indepartam depunerile solide care se formeaza pe traseul apei.
0 0
Calugarii nu sunt cunoscuti pt. excese alimentare, dar in nici un caz nu au intre primele lor prioritati alimentatia sanatoasa, procentul de calugari vegetarieni nu este semnificativ,  in acest sens am putea da exemplu pe cei din localitatea america Loma Linda unde o secta religioasa are un numar important de membrii in acest oras, ei sunt extrem de atenti cu alimentatia. Orasul este unul dintre cele mai longeve din lume alaturi de insula  Okinawa, sau satul Ovodda en Cerdeña, ultimele doua au o un factor genetic , dar prima este formata din emigranti.
0 0
Se mai poate folosi și suc de lămîie care dizolvă depunerile de calciu.
Despre capsulele STERO-SMILIN puteti sa-mi spuneti ceva?
...