Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.8k vizualizari
Sunt particulele subatomice care formează materia o formă de energie? Argumentaţi.
Junior (380 puncte) in categoria Fizica
0 0
Materia este tot o forma de energie comprimata la o vibratie joasa iar ceea ce aparent percepem ca particule total diferite care alcatuiesc lumea materiala nu sunt decat aceleasi particule care doar se comporta diferit iar la energii inalte se comporta asemanator.
Concret daca diseci in profunzime subiectul o sa observi ca nu exista o particula de sine statatoare care sta la baza materiei ci legaturile reprezinta esenta, practic tot ceea ce exista este energie.
0 0
Foarte interesant răspunsul, mulţumesc.

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Tot ce ne inconjoara este energie. Ultima oara cand am verificat, materia era energie in stare de repaus. De aici si faimoasa ecuatie a lui Einstein:E=mc^2, care sugereaza ca daca ai energie poti crea ceva cu masa si viceversa.
Experimentat (3.5k puncte)
2 plusuri 1 minus
Salut !

Aceasta este o problema foarte interesanta, pentru ca are legatura directa cu geneza Universului. Universul s-a nascut dintr-o "eruptie" de energie colosala, cu valori atat de ridicate, incat ne este inaccesibila fizica care descrie comportamentul energiei la asemenea valori ! Intelegerea acelei fizici ar putea echivala cu aflarea cauzei respectivei "eruptii" - adica a Universului insusi.

In orice caz, eruptia punctiforma initiala a inceput sa expandeze spatial, sa se raceasca si sa se "dilueze", permitand "agregarea" partiala a energiei in particule materiale. In fapt, nu exista vreun baraj intre energie si materie, ci o continuitate, numai organele noastre de simt (formate tot din energie agregata) percep in mod direct numai materia, asta a fost destinatia lor.

Se poate face o paralela intre energie/materie si starile de agregare ale apei. La valori ale temperaturii mari, apa exista sub forma de vapori si este in mare parte invizibila pentru organele noastre de simt. Daca temperatura scade, vaporii de apa condeseaza in stare lichida apoi trec in stare solida, si devin accesibili organelor noastre de simt. Asa se intampla si cu energia/materia, iar paralela continua prin faptul ca starile de agregare corespunzatoare sunt reversibile in conditii potrivite !

Ce este interesant, este ca daca valorile energiei nu stim a fi limitate in sus, in jos exista o limita - ZERO ABSOLUT ! De ce este asa ? Pentru ca d-aia ! Astea sunt proprietatile acestui Univers, in altul e posibil sa fie altele - de aici si alte caracteristici ale aceluia !

Demonstratia poate continua mai departe, pana la fiintele vii. Viata este o forma speciala de agregare a materiei posibila numai in conditii speciale (in special de temperatura, o reprezentare a valorilor energiei). Este un caz particular, caci dupa cum demonstreaza fizica, proprietatile energiei/materiei NU sunt liniare, graficele care ilustreaza caracteristicile lor au puncte de inflexiune, etc - de pilda a se vedea comportamentul supraconductorilor in apropiere de zero absolut, diferitele formele de cristalizare ale carbonului pentru conditii diferite, etc.

PS: In aceasta discutie, trebuie respinsa orice forma de ezoterism si in general, paranormal, aceasta este pur si simplu o realitate fizica obiectiva, descrisa de formule matematice !
Senior (8.7k puncte)
0 0
"ne este inaccesibila fizica care descrie comportamentul energiei la asemenea valori" De unde si limitarea, poate ca nu prin fizica vei intelege ce inseamna energia cu adevarat.
Nu exista o realitate fizica obicetiva daca ai studia mecanica cuantica noi avem un efect determinant asupra celor mai mici particule cunoscut si ca efectul de observator, iar la nivel macroscopic fenomenul nu este decat amplificat.
Poate cand vom invata sa interactionam cu universul cu totata fiinta(ambele emisfere in cazul de fata) vom intelege ca nu se rezuma totul la matematica si formule din moment ce perceptia se manifesta in limita simturilor disponibile.
Cat despre paranormal, orice nu se incadreaza in tiparele societatii poate fi numit asa din moment ce ne robotizam pe zi ce trece.
Daca ezoterismul este exclus inseamna ca nu am inteles nimic din invataturile stravechi, iar atunci cand nu ne cunoastem istoria suntem condamnati sa o repetam.
Bafta voua scepticilor...
0 0
Iahim nu intinde coarda ("daca ai studia teoria corzilor ai intelege" , sic !). Imi dai un exemplu din fizica - efectul de observator - (a carei explicatie nu este (inca) cunoscuta - da bine ca o stii tu !), si in propozitia precedenta afirmi ca nu prin fizica o sa "intelegem" !

Si tu ca si alti paranormali dai prea mare importanta unui organ imperfect care este creierul unei vietuitoare trecatoare traind pe un bolovan la periferia unei galaxii, una din sutele de miliarde presarate prin acest Univers !
Iar "constiinta" aia de care tot faci caz nu este decat una din functiile organului mai sus amintit, ea are o destinatie mult mai limitata decat iti inchipui, trebuie doar sa ne asigure supravietuirea, in contextul adaptarii permanente la mediu ! Cata vreme sangele ii trimite furaje, dupa aia KAPUT - pamant de flori !

M-am saturat de ifosele antropocentrice ale diversilor "iluminati", carora li se pare ca suntem mai mult decat un bot de carne misunand ici-colo la marginea Universului !

La fel de stupid este recursul la pretinse "vechi invataturi pierdute", stramosii erau niste ignoranti desavarsiti care mureau la 25 de ani pentru ca nu stiau ca trebuie sa se spele ! Ganditi-va la voi, cei de aici, cate stiti voi si cate stie bunicul vostru ? Dar strabunicul ? Dar stramosul de acum 1000 de ani cate stia din cate stiti voi ? Dar nu, e plina lumea de   profeti care ne vorbesc de cunostinte pierdute de acum 5.000 sau 10.000 de ani ! Pai mare parte din aia traiau in pesteri, fratilor ! Si erau o mana de oameni !
Azi studiem obiecte spatiale aflate la 13.000.000.000 de ani-lumina si ne spargem mintea sa rezolvam nici mai mult nici mai putin decat problema genezei Universului necuprins !
0 0
Tocmai datorita ignorantei si efectului de turma le permitem altora sa se ridice peste noi...
"a carei explicatie nu este (inca) cunoscuta" de aici reiese si dependenta noastra de altii, sa-i lasam pe ei sa-si dea cu parerea noi o sa inghitim tot ce ni se spune.
Nu prin fizica o sa intelegem ce e energia cu adevarat, asta am zis, si tot n-ai inteles.
"Pai mare parte din aia traiau in pesteri, fratilor ! Si erau o mana de oameni ! "
Da frate, ridicau piramide, diverse structuri megalitice, aveau cunostinte astronomice si ezoterice...la mintea cocosului.
Cat despre societatea din ziua de azi, se misca pe orizontala, de unde si limitarea.
P.S. : Energia nu poate fi distrusa doar transformata...
0 0
Bun, am retinut si din postarile precedente, te consideri deasupra turmei, un iluminat. Nota bene, stimati colegi !

Piramidele, constructiile megalitice, astronomia, desi impresionante la unele popoare antice, nu au nimic anormal, n-au folosit tehnologii necunoscute acelor vremuri - numai ca au folosit discretionar munca si viata a mii-zeci de mii de oameni, ca doar era sclavagism. Si eu am citit in tinerete tot ce mi-a cazut in mana despre paranormal, si nu m-au convins ca ar fi vorba despre ceva "magic".

Si ce mostra de intelepciune ne-ai trantit la final, tot omul a auzit de legile conservarii !
0 0
Sunt inafara turmei nu vad de ce te-ai simti mai prejos dar daca nu esti impotriva sistemului faci parte din el...
Nu e vorba de paranormal, ci de adevar, daca tot ai auzit de legile conservarii incearca sa le si intelegi cand vine vorba de constiinta umana.
Iluminarea e artificiala, cunoasterea de sine e esentiala.
0 0
"La fel de stupid este recursul la pretinse "vechi invataturi pierdute", stramosii erau niste ignoranti desavarsiti care mureau la 25 de ani pentru ca nu stiau ca trebuie sa se spele ! Ganditi-va la voi, cei de aici, cate stiti voi si cate stie bunicul vostru ? Dar strabunicul ? Dar stramosul de acum 1000 de ani cate stia din cate stiti voi ?"
Gandeste-te ca nu stra strabunicul meu sau al tau a construit piramidele .Da ei erau "prmitivi" dar existau si cei cu multe cunostinte despre acest univers  , care printre altele  au realizat multe constructii care nici in ziua de azi cu tehnologia care pretindem sa o avem nu ne-ar fi deloc usor de realizat.  Nici acum nu s-au schimbt multe. Faptul ca tu crezi   ca acum oamenii sunt mai destepti e doar o dovada de supra apreciere de sine si necunostinta. Intr-adevar acum cam toata lumea trebuie sa aiba o anumita scoala pentru a se integra in societate dar nu asta  ai face pe unii educati  sau destepti . Gandeste-te ca doar acum cateva sute de ani se credea ca pamantul este plat. De ce? pentru ca  oamenii de stiinta ( nu toti) din acele vremuri se credeau destepti si a tot stiutori  iar populatia ai credeau  si cand cineva spunea ca pamantul  de fapt este o sfera era ridiculizat si chiar bagat la inchisoare pentru ca nu se conforma. . In schimb  cand  dovezile au fost coplesitoare , aceste a devenit noul adevar.  Iar in ziua de azi nimic nu e diferit. Daca apare o noua teorie , prin repetitie devine adevar. Nimeni nu sta sa evalueze  daca e ok sau nu. Toata lumea ia informatiile de-a gata ca fiind adevarate daca destula lume crede in ele si apoi le apara strasnic. Pe asta se bazeaza si scoala (cea care formeaza oamenii societatii) : repetitie . Cat de bine bagi in cap niste informatii pentru ca mai apoi sa le regurgitezi pe o foaie de examen fara a te intreba de exactitatea acestora .Acest principiu e valabil pt  toate aspectele  societatii . Iar cand cineva ataca o anumita teorie sau niste principii este ridiculizat si etichetat ca "paralel cu stiinta " .  Acesta este de altfel si scopul  acestei educatii: a ne invata sa inghitim tot ce ni se baga pe gat fara sa ne indoim de ele. Multi oameni de stiinta si nu numai si-au dat seama de acest lucru ( doar daca te uiti la Einstein si Ghandi au o multime de citate care sugereaza acest lucru).  
Nu mai lua informatiile de-a gata ci mai intai verificatile , intrebati-va de exactitatea acestora si apoi , daca este cazul, le acceptati.
1 0
Offf... nu pot sa inteleg de ce va certati atat (unii dintre voi, nu toti) cand, de fapt, poate ca vorbiti despre aceleasi lucruri dar formulate altfel... :( Daca ati mentiona "eu cred ca" sau "din cate stiu/am inteles eu" sau ceva de genul asta, poate nu v-ati mai ataca atat... Adrian are dreptate: ceea ce azi pare un lucru de la sine inteles, in urma cu ceva vreme era ridiculizat (s-a ajuns si la ardere pe rug, pentru unii)...
Stiinta progreseaza; pretul platit este ca, uneori, noile informatii infirma altele vechi de cine stie cat timp, pe care s-a bazat insasi stiinta care a facut noile descoperiri... Nu e usor sa accepti noul, schimbarea; de aceea, mai ales in cercetare, este nevoie de o minte absolut deschisa, lipsita de prejudecati; altfel, interpretarea rezultatelor poate fi foarte afectata si... ghiciti cine are de pierdut... ;)
Truth, din cate stiu eu pana la aceasta ora, exista foarte multe intrebari la care stiinta actuala nu a putut da raspuns (inclusiv la felul in care au fost ridicate piramidele); s-au facut tot felul de presupuneri, de calcule, de imaginare a unor dispozitive de constructie... totusi, inca nu pot fi explicate multe lucruri... Chiar si la aceasta ora, daca ar fi sa construim cu mijloacele moderne acele lucruri care au fost facute cu muuuuult timp in urma, nu este sigur ca ar fi posibil... Ca sa nu mai tinem cont de faptul ca acei constructori nu au beneficiat de toate dispozitivele de care ne putem folosi noi azi...
Cat despre fenomenele paranormale... depinde ce intelegi prin acest cuvant. Apoi... de ce nu te gandesti la ele ca la o aplicatie a cuanticii? Sunt sigura ca, daca vei incerca sa le privesti din acest punct de vedere, ele nu iti vor mai parea deloc imposibile, ci dimpotriva... Incearca... Poate ca ele sunt "in afara normalului" doar in sensul ca nu oricine stie sa stapaneasca tehnica transmiterii informatiei la nivel cuantic... asta nu inseamna ca nu este posibil sa influentezi (prin puterea gandului) desfasurarea unor anumite evenimente, nu? Stiinta insasi o demonstreaza, nu o spun eu!
Va intrebati de ce nu castiga nimeni milionul de dolari? Pai, voi aveti impresia ca daca este cineva care poate determina evolutia lucrurilor, este interesat de DOAR un milion de dolari? Ca e dispus sa se dea in vileag (riscand sa nu mai poata exercita acel control asupra unor anumite lucruri sau chiar mai rau) doar pentru niste amarati de bani? Inseamna ca nu ati inteles ce se poate face, daca poti stapani o astfel de tehnica... Iar cuantica demonstreaza ca ESTE POSIBIL!
Intelegeti de ce afirm ca va certati degeaba, Iahim si Truth? Fiecare dintre voi are dreptate, intr-o anumita privinta; dar, ca sa aveti o imagine de ansamblu cat mai apropiata de adevar, trebuie sa invatati sa puneti laolalta cunostintele fiecaruia dintre voi si va aveti disponibilitatea de a renunta la ce nu este foarte sigur (inca), la tot ce se poate constitui intr-un balast... ;)
2 plusuri 0 minusuri
Energia e o stare a materiei cunoscute sau necunoscute! Daca o particula sau un grup de particule este in stare de miscare, vibratie noi o percepem ca: caldura, radiatie, unda. In definitiv si caldura nu-i decit energie cinetica de vibratie a moleculelor ( particulelor) constituente ale unui mediu. Ideia ca materia se poate converti in energie, are unele necunoscute pentru ca nu se cunoaste nu profunzime structura materiei.  De aceia domnii de la CREN  se chinuie sa descifreze tainele materiei.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Daca urmarea reactiei de combinare intre materie si anti-materie (prin procesul de anihilare despre care se mai vorbea si prin alte topic-uri) este energia pura, de ce nu concluzionati si invers? Din lumina, prin scindarea ei, s-au format materia si anti-materia. Parca scria pe undeva ca ele sunt in cantitati aproape egale (de fapt, ar trebui sa fie egale dar inca nu se stie unde s-a pitit un picut din anti-materie - poate ca, pur si simplu, nu reusim noi sa o detectam)...

Daca mergem pe firul descoperirilor stiintifice (pe care va bazati in afirmatiile voastre), se ajunge - la nivel sub-atomic - la nivelul sub-particulelor care sunt energie (cu sau fara masa). De fapt, materia ar fi forma sub care organele noastre de simt percep aceasta realitate in care traim; organele noastre de simt sunt doar niste dispozitive setate sa receptioneze anumite date, la anumite valori, si sa le interpreteze - cu ajutorul creierului - dandu-le o forma pe care noi o putem percepe; faceti o analogie cu calculatoarele: informatia, transmisa sub forma de biti, este prelucrata si afisata noua (ca imagine, sunet, efecte etc) sub forma sub care noi, oamenii, o putem percepe (calculatoarele au fost concepute din start sa functioneze exact asa). Este vorba despre un fel de proces de compilare (to change - computer programming instructions - into a form the computer can understand and use). Concluzionand: eu zic ca da, materia este o forma de energie.
Junior (950 puncte)
...