Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
894 vizualizari
Louis de Broglie a introdus conceptul dualismului unda-particula.

experimentul cu cele 2 fante releva ca electronul se comporta ca o particula atunci cand este observat, iar functia de unda colapseaza.

Se poate spune ca atunci cand NU este observat electronul " revine" la starea de unda pura (o manifestare de energie)?
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Fizica
1 0
Syntax, nu sunt de acord cu modul in care ai formulat intrebarea si nici cu observatiile. Duce cu gandul la o legenda stupida care circula pe net - cum ca materia si energia interactioneaza cumva cu "constiinta" si se schimba sub imperiul acesteia. Nu este cazul.

Dualitatea corpuscul-unda este un subiect clasic, iti recomand sa citesti articolele de pe Scientia. Am mai dezbatut acest subiect si pe Q&A.

Ex:
http://www.scientia.ro/fizica/50-mecanica-cuantica/293-particula-sau-unda.html
http://www.scientia.ro/fizica/50-mecanica-cuantica/352-electronul-ca-unda-si-particula-experimentul-cu-doua-fante.html
0 0
Multumesc pentru referinte.
Nici eu nu sunt de acord cu explicatiile "mistice". Am incercat sa pun intrebarea cat mai logic si sa folosesc ghilimele pentru a se intelege ca e o observatie dubioasa.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
De exemplu, impulsul unui electron va fi descris de o relatie in genul p=h/lambda, unde lambda e o lungime de unda asociata. Deci da, e o unda. Totusi, din ce am inteles eu, e o unda "probabilistica", in sensul ca interpretarea functiei lui de unda (a patratului modulului, mai exact) e o interpretare in termeni de probabilitate, interpretare acceptata in prezent. E ciudata chestia :)) Strict matematic se lucreaza cu el ca o unda obisnuita.
Junior (533 puncte)
0 0
In acelasi loc m-am impotmolit si eu! :)
Daca o particula se comporta ca o unda atunci comportamentul ei poate fi descris de o functie de unda.
Problema apare in interpretarea fizica a acestei functii.
Interpretarea acceptata este cea  a lui Born care spune ca patratul modului functiei de unda de Broglie reprezinta probabilitatea P ca particula sa se afle in punctul r din spatiu la momentul t.
Deoarece probabilitatea ca particula sa fie gasita intr-un anumit spatiu este egala cu 1 functia de unda trebuie sa indeplineasca conditia de normare.Adica integrala din modulul functiei de unda la patrat pe tot intervalul de variatie a lui x trebuie sa fie finita.
In plus modificarea functiei de unda in timp si spatiu nu ar insemna decat ca se modifica probabiltatea ca particula sa se gaseasca sau nu intr-un anumit spatiu.
Asa cum spune si Truth e stupid sa se afirme ca o particula nu exista doar pentru ca nu e observata.(sau sa existe intr-o anumita "forma" energetica)
4 plusuri 0 minusuri
Problema este simpla daca o privesti dintr-un punct de vedere mai general. "Particula" si "Unda" sunt concepte matematice folosite de oameni pentru a intelege modul de comportament al diferitelor elemente constituente ale mediului conjurator (nu ma refer la element in sensul chimic, ci in sensul de bucata constituenta). Un electron nu este nici particula, nici unda. In anumite cazuri comportamentul electronului este aproximat foarte bine de conceptul de particula, in alte cazuri de cel de unda. In experimentul celor doua fante, in cazul in care nu se incearca "observarea", electronul se comporta similar conceptului matematic de unda. "Observarea" nu face decat sa introduca in sistem un nou element, care constrange electronul sa aibe un comportament care poate fi aproximat mai corect de conceptul de particula.
Novice (289 puncte)
0 0
Efectul gravitatiei asupra luminii! Ii deformeaza traiectoria!
Observarea "deformeaza" comportamentul electronului.(foarte buna explicatia :"nu face decat sa introduca in sistem un nou element, care constrange electronul sa aibe un comportament care poate fi aproximat mai corect de conceptul de particula.")
...