Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
713 vizualizari

Cum se calculează potenţialul gravitaţional pentru un punct din interiorul unei sfere goale şi care are masa distribuită uniform pe suprafaţa sa, ţinând cont că pentru exterior, potenţialul gravitaţional exercitat asupra unui punct aflat la distanţa   este exprimat prin relaţia 

Novice (287 puncte) in categoria Fizica
1 0
După cum probabil știți, forța gravitațională a unui strat sferic subțire și uniform asupra unui punct material din interiorul sferei este zero. Bănuiesc că vreți calculul care ajunge la concluzia asta. Găsiți o demonstrație aici:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/mechanics/sphshell2.html
0 0
Mersi, e concludentă demonstraţia din link.
Eu încercasem să plec de la un aranjament sferic de corpuri punctiforme, de mase egale, ce exercită un potenţial gravitaţional asupra unui corp de probă aflat în interiorul sistemului. E cam acelaşi lucru, dar mai complicat.
0 0
Salut, foarte interesant !
Deci in orice punct din interiorul sferei potentialul gravitational este zero (chiar si pe suprafata interioara), dar imediat pe suprafata exterioara a sferei acesta devine maxim ?
1 0
Da. Dar problema este doar o idealizare. În realitate dacă stratul sferic este infinit de subțire masa lui devine infinit de mică (pentru că densitatea nu e infinită), deci și saltul de greutate la traversarea sferei devine nul.

Dacă stratul are o grosime nenulă, greutatea corpului de probă este zero în orice punct din interior, crește pe măsură ce traversăm grosimea și apoi începe să scadă pe măsură ce ne îndepărtăm de suprafața exterioară.

O altă implicație, cu aplicații concrete, este că dacă avem o sferă plină (o bilă) de densitate uniformă sau măcar variabilă numai pe direcția radială, gravitația în orice punct din interiorul bilei este dată numai de straturile sferice față de care acel punct se află în exterior. Celelalte straturi nu contribuie cu nimic la gravitația din punctul ales.

Ca exemplu vedeți aici trei modele ale gravitației Pămîntului:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:EarthGravityPREM.jpg

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...