Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
798 vizualizari
Desigur, răspunsul cer să fie doar orientativ. Mulți ar spune că trebuie să o trăim așa cum credem noi, dar nu întotdeauna așa este și bine (rentabil), de exemplu, eu pot vrea să am o garderobă întreagă de haine din piele și blană, asta însemnând să distrug habitate naturale, care nu mai pot fi refăcute. Mă interesează dacă a scris cineva un articol sau o carte pe această temă, în care să cuprindă îndemne de la oameni de valoare, artiști, preoți, oameni de știință etc. care luați împreună să ofere o conduită medie, din care fiecare să ia ce va vrea (primum non nocere, desigur).
Junior (994 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

O intrebare fundamentala (desi in explicatie amesteci si alte notiuni) - este direct la tinta. Cohorte de filozofi s-au straduit sa raspunda la aceasta intrebare, dar si la alte 2 care formeaza cu prima o succesiune logica:

1. Cine sunt /de unde vin;

2. Cum sa traiesc;

3. Unde ma duc;

La prima si a treia intrebare este foarte simplu de raspuns la inceput de secol 21:

1. Ma trag direct din Originea Universului si sunt o creatie temporara a legilor care guverneaza Universul, expresie a unui echilibru temporar.

3. Ca individ, ma duc acolo de unde am venit, atomii mi se vor risipi in Univers si vor fi reciclati in alte structuri vii sau moarte. Ca specie, evoluez spre complexitatea maxima pe care conditiile locale si legile Universului o permit.

Intrebarea 2 este mai dificila: exista o cale optima in a trai viata ? Sau nu exista asa ceva ? Parerea mea este ca exista un optim natural - dar ca fiinte ganditoare nu este obligatoriu sa-l urmam, omul mai are si alte mobiluri.

Calea naturala este cea pe care o urmeaza toate fiintele din jurul nostru - produc urmasi (cat mai multi) si isi transmit genele. In epoca moderna asta inseamna inclusiv sa le asiguri urmasilor conditii optime de trai, lucru nu tocmai simplu. Este calea pe care o urmam in majoritate in aceasta epoca - cel putin pana cand inmultirea se va face pe cai clasice, in vreo 100-200 de ani vom scapa si de problema asta :) apeland la ingineria genetica.

Ar mai fi si calea inspirationala - te poti dedica speciei prin munca fizica si intelectuala, iar numele tau va ramane gravat in istorie. Genul asta de persoane sunt taxate ca fiind mai excentrici - lucru firesc.

Mai este si calea hedonista - o viata dedicata binelui si placerilor proprii. Specia te va considera o abatere statistica si te va uita, dar ca individ ai putea fi fericit.

N-as considera gresita niciuna din aceste variante, caci "Sunt om si nimic din ceea ce este omenesc nu mi-e strain !"

Senior (8.7k puncte)
0 0
Mersi pt. răspuns! Înțeleg că răspunsul e că nu prea avem un răspuns. Fiecare cum crede el.
2 plusuri 3 minusuri
Destul de dificil, valorile nu exista in realitate , ci doar in mintile noastre. Chiar baza valorilor noastre este nisip miscator, binele si raul sunt o proiectie  si o conventie a umanilor.

amesteci valorile preotilor cu oamenii de stiinta,  nu prea sunt pe acceasi unda .

Potrivit cu revista Nature, n.º 386, pág. 435-436,

93% din membrii academieni nationale de stiinta din USA sunt atei, iar acolo sunt greii lumii in materie de stiinta.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Valorile nu exista in realitate, ci doar in mintile noastre?
Dar efectele lor  asupra noastra exista in realitate?
Si cei 93% nu-si traiesc si ei viata dupa niste norme sau principii care le apara bunastarea fizica, psihica si morala?
Mi se pare ca intrebarea se refera la altceva.
0 1
Am băgat și oamenii mai spirituali în oală, pentru că nu putem fi 100% siguri că ei nu au dreptate, doar că ideile lor nu sunt rațional explicabile și ei nu luptă și nici nu prea au cum să ș-i le demonstreze. Ei doar vor ca noi să credem și gata, totuși pot avea dreptate. O teorie corectă e corectă până când va fi infirmată.
5 plusuri 0 minusuri

Ar trebui să ne trăim viaţa cercetând răspunsul la probleme nerezolvate încă de către semeni. Este cel mai înălţător mod de a-ţi trăi viaţa. Cu întrebarea asta eşti şi tu pe drumul bun. smiley Succes!

Novice (287 puncte)
1 0
Si as adauga : sa traiesti viata cercetand raspunsul la intrebari profunde fara  sa astepti laurii unui premiu, ci punand totul la dispozitia celor care vor sa afle si ei raspunsurile , rodul cercetarii tale.
...