Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
800 vizualizari

Eu, de exemplu, folosesc tasta Spacebar pentru a naviga într-o pagină Web, renunţând la scroll ori să trag de bara din dreapta.

Ce alte shortcuturi folosiţi, care să nu fie foarte uzuale (Ctrl+C, Ctrl+V), pe care ni le-aţi recomanda şi nouă?

Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei
1 0
Ar trebui precizat in intrebare sistemul de operare si, eventual, browser-ul. De exemplu, pentru Firefox exista:

    Spacebar (derulare pagină în jos)
    Shift-Spacebar (derulare pagină în sus)
    Ctrl-F (căutare)
    Alt-N (caută următorul item care îndeplineşte criteriile de căutare)
    Ctrl-D (semn de carte către pagina curentă)
    Ctrl-T (deschide un nou tab)
    Ctrl-K (mergi la caseta de căutare)
    Ctrl-L (mergi la bara de adrese)
    Ctrl+= (măreşte dimensiunea fonturilor)
    Ctrl+- (micşorează dimensiunea fonturilor)
    Ctrl-W (închide tabul)
    F5 (reîncarcă pagina)
    Alt-Home (mergi la pagina de start).

http://www.scientia.ro/tehnologie/35-firefox-tips-and-tricks/100-7-trucuri-mai-putin-cunoscute.html

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Eu mi-am definit scurtături de tastatură pentru a porni o serie de programe utilitare, astfel încît să ajung la ele fără umblat prin meniuri și fără acces la iconițele de pe desktop. Dintre ele, cel mai frecvent folosesc:

- Notepad, pentru notițe sau ca clipboard intermediar pentru texte și numere. Uneori îl folosesc ca loc de editare preliminară (sau chiar finală). Alteori îl folosesc cînd vreau să copiez un text dintr-un loc în altul, dar fără informații despre formatare.

- Calculator (de buzunar), pentru socoteli rapide. Aceleași socoteli le pot face evident și în alte programe, dar utilitarul ăsta e foarte comod, mai ales dacă îl poți scoate la iveală printr-o simplă combinație de taste. Apoi cu ctrl+c și ctrl+v poți să muți rezultatele numerice înspre și dinspre Calculator.

- Character Map, pentru a avea acces la litere mai speciale, pe care nu le am la tastatură. Uneori e mai comod să le copiezi dintr-un text gata scris sau din utilitarul de la Wikipedia, dar Character Map îți permite să și cauți caractere folosind descrierea lor (de exemplu cu "O circumflex" găsești Ô) sau pe categorii.

La fel și alte programe pe care le folosesc foarte frecvent.

Ca să le apelez creez o combinație de taste ca de exemplu ctrl+alt+n (pentru Notepad). Pentru a defini scurtăturile de tastatură găsești și selectezi executabilul (sau o scurtătură a lui) și cu click-dreapta alegi „Properties”; acolo e loc pentru „shortcut key”. E suficient să tastezi combinația care îți place și definirea e gata. Evident, combinația rămîne valabilă pînă la următoarea instalare a sistemului de operare. Dar cum eu fac asta o dată la mulți ani, efortul e neglijabil.

Mai sînt multe alte lucruri care se pot face pentru fluidizarea lucrului, dar probabil le știe cam toată lumea. De exemplu alt+tab și inversa lui, alt+shift+tab, sînt cunoscute, nu? Apoi mai sînt combinațiile din interiorul programelor, din care cîteva sînt aproape universale, cum sînt ctrl+s pentru a salva documentul curent și ctrl+n pentru a crea ceva nou (document, mesaj, pagină etc.). Sau alt+backspace pentru undo.
Expert (12.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
La serviciu dar si acasa utilizez foarte des shortcut-ul "fereastra+D" (fereastra numesc tasta aceea cu logo-ul de la Windows). Cu aceasta combinatie revii instant in Desktop, celelalte programe fiind minimizate in bara de jos. Este foarte util cand ai multe chestii deschise si trebuie sa revii in Desktop sa deschizi ceva nou.
Experimentat (3.6k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Sistemul de operare ar trebui precizat, asa cum a zis si CornelBT, desi banuiesc ca orice raspuns indiferent de sistem ar fi util cuiva.

Eu folosesc Ubuntu si am urmatoarele shortcut-uri (pentru diverse miscari din tastatura, programele le caut in Dash sau le lansez direct din terminal):

-Alt+Shift : schimba limba tastaturii (am nevoie de 2 seturi de engleza, unul pentru lucruri generale iar celalalt special pentru TeX)

-Ctrl+Alt+ (sageti) : clasicul shortcut care schimba spatiul de lucru

-Ctrl + Alt+T : pentru a lansa terminalul

In afara de astea, mai am tot feluri de shortcut-uri inutile pentru majoritatea userilor, dar care ma ajuta in diverse programe pe care le folosesc.
Junior (647 puncte)
...