Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
9.8k vizualizari

Contorul ne energie măsoară consumul  şi ne dă la final de lună numărul de kWh. Dar cum face asta?

Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologie

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Orice contor de energie trebuie să facă următoarele două operații:

1. Să înmulțească tot timpul valorile instantanee ale tensiunii și curentului, pentru a obține valoarea instantanee a puterii.

2. Să integreze valorile puterii în timp pentru a calcula energia consumată începînd de la un anumit reper.

Un contor clasic face înmulțirea într-o manieră fizică: atît tensiunea cît și curentul produc separat cîte un cîmp magnetic, iar forța care se exercită asupra discului de aluminiu este proporțională cu produsul dintre cele două. Un magnet permanent apropiat de disc face ca viteza de rotație a discului să fie proporțională cu acea forță, adică deci proporțională cu puterea instantanee. Ca urmare, numărul de rotații este proporțional cu energia consumată.

Contoarele moderne digitale fac operațiile ușor (în principiu), digitizînd două semnale analogice proporționale cu tensiunea și curentul. Cele două numere se înmulțesc și apoi se integrează tot prin calcul digital. Un microcontrolor bun face suficient de bine treaba asta, încît erorile --- de la digitizare, referința de tensiune, baza de timp, frecvența finită a eșantionării, calcule --- să fie foarte mici. În plus consumul propriu al contorului este mult mai mic decît la cele electromecanice. De asemenea, contoarele electronice nu au un prag de detecție (un curent minim), cum au cele electromecanice, ci doar problema digitizării, care e mult mai mică.

Am explicat în mare viteză, dar în ambele cazuri realizarea concretă a contorului e mult mai complexă.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 2 minusuri
in cateva cuvinte, un contor clasic, cu disc de aluminiu, are in interior doua bobine de cupru prin care trece curentul inainte sa fie consumat de instalatia casei. Intre aceste bobine se formeaza un camp magnetic care creaza "curentul Faucault" in discul de aluminiu si il face sa se invarta proportional cu cantitatea de energie consumata.

Pentru curentul faucault sau  curentul eddy >>>>http://en.wikipedia.org/wiki/Eddy_current
Junior (661 puncte)
...