Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
759 vizualizari
Junior (575 puncte) in categoria Tehnologie

3 Raspunsuri

7 plusuri 0 minusuri

Salut !

Este un subiect la moda, merita sa trecem in revista cateva idei:

- Vorbind de extractia de gaze si titei, situatia optima (cea clasica) este depistarea unor "pungi" aflate relativ aproape de suprafata solului, pungi care sunt exploatate fara mari complicatii si impact de mediu rezonabil;

- Dar aceste pungi sunt mai rare, situatia MULT mai frecventa este cea in care petrolul si gazele naturale sunt captive in straturi de roci ( de obicei la adancime mai mare, 1500-6000 m). Un exemplu curent este si stratul/straturile de sist, roca dura creata prin presiunea straturilor de roca superioare.

- Dar cum sa eliberam si sa colectam gazul captiv in aceste straturi ? Prin fractionare hidraulica a straturilor de roca - respectiv pomparea unor mari cantitati de apa sub mare presiune. Apar astfel fisuri in stratul de roca, fisuri din care se elibereaza gazul dorit si care este apoi colectat de sonda din straturile imediat superioare mai poroase, numite straturi-rezervor.

Riscuri:

Inainte de a trece la enumerare, sa subliniem care este problema sistematica: aceste zacaminte sunt LARG raspandite iar metoda presupune mutarea frecventa a sondei, caci gazul disponibil dupa un foraj se epuizeaza rapid (1-2 ani !

1. Impact de mediu specific forajelor (amenajari de suprafata, consum de apa, utilizare de adaosuri de substante poluante in lichidul de forare, etc);

2. Pentru ca nu este o tehnica tocmai tintita, prin aceasta metoda apar scapari de gaze in atmosfera, gaze atat toxice pentru vietuitoare cat si vatamatoare prin efect de sera (benzen, toluen, xilen);

3. Contaminarea apei freatice cu compusi organici, metale grele - din cauza crearii fisurilor care produc "mixage" intre straturi;

4. Poluarea apelor de suprafata prin deversarea apei de foraj, inclusiv cu compusi radioactivi.

5. Producerea de cutremure de mica adancime si potentiale riscuri geologice. Este o chestiune controversata, din cate am vazut nu prea e luata in seama serios.

In concluzie, treaba sta cam asa:

-este o mare oportunitate energetica, in conditiile epuzarii pungilor clasice;

- ca orice exploatare de resurse naturale, produce impact de mediu. Cat de mare, depinde de tehnologia utilizata si de limitele impuse de autoritati. 

- e genul de exploatare care se face "pe spinarea" urmasilor. Similar, sunt afectati indeosebi locuitorii zonei de exploatare - noi astialalti suntem de acord cu ea, caci ne convine sa scada pretul la gaze !wink

Senior (8.7k puncte)
0 0
multumesc domnule
e tocmai ce nmi -am dorit sa aflu
1 plus 0 minusuri
Am văzut recent un documentar făcut de BBC acest an: "Fracking. The New Energy Rush". Marea Britanie se află în stadiul incipient al exploatării gazelor de şist.

Filmul explică tehnologia folosită, precum şi riscurile cunoscute privind utilizarea acestei tehnologii. Se bazează pe experienţa americană, deschizătorii de drum în acest domeniu.

- sunt date puţine privind impactul asupra mediului deocamdată, pentru că marile comapanii ţin secrete substanţele chimice utilizate în procesul tehnologic, pe lângă apă. Secretul merge până la absurd, în sensul că doctorii care consulă pacienţi ce pot fi bolnavi pentru că au intrat în contact cu astfel de substanţe au dreptul să afle care sunt doar după ce semnează un contract de confidenţialitate; nu pot spune despre ce e vorba pacienţilor.

- în urma verificării a câteva sute de mostre de apă din locuri diferite s-a constatat că apa este amestecată cu mari cantităţi de gaz. Speciliştii care realizau verificarea spuneau că infiltrările de gaze în pânza freatică au loc din cauza necăptuşirii canalelor de forare. Altfel, gazul de şist nu prea are cum să urce, pentru că este blocat într-o rocă foarte compactă.

- riscul producerii unor cutremure care să fie resimţite de populaţie este foarte mic, deşi este consemnat un astfel de cutremur în anul 2011.
Senior (11.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Tocmai am vazut un film artistic pe tema asta. Se numeste "Promised land".

Din 2012. Cu Matt Damon. Regia: Gus van Sant

 E si o explicatie destul de plastica a tehnologiei la un moment dat in film.

Daca l-ati vazut ori il veti vedea, as fi interesat de parerile voastre pe marginea lui...
Senior (8.1k puncte)
...