Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
4.1k vizualizari
Junior (575 puncte) in categoria Terra-Univers
1 0
Izvoarele la inaltimi mari ("inexplicabile") pot aparea ca urmare a cresterii accidentale a presiunii asupra straturilor de apa freatica aflate la inaltimi mai mici in urma unor fenomene geologice: alunecari de teren, cutremure, activitate de tip vulcanic, infiltratii ale stratului freatic spre regiuni cu temperatura inalta. Stratul de apa freatica poate livra apoi apa in functie de capacitatea initiala si evenimentul ce a generat accidentul, intre cateva saptamani si sute de ani.
0 0
Salut !

Ca sa intelegem mai bine ce zice Addy, sa vizualizam stratul freatic (de fapt sunt mai multe, etajate) ca pe o conducta flexibila. Numai ca ea nu este liniara si dispusa cu un capat la altitudine si unul in ocean, este contorsionata si presurizata de morfologia framantata a straturilor geologice  - urca si coboara, iar unde gaseste o cale de presiune mai slaba in discontinuitati geologice, iese la suprafata ca izvor.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Din cate stiu atuni cand ploua acolo unde exista padure exista si muschi de padure iar in zonele de munte este foarte des si mult mai dezvoltat decat in zonele mai joase. Acest muschi absoarbe apa atunci cand ploua ( si de aceea apa nu se revarsa brusc broducand inundatii decat in zonele unde au aparut drumuri forestiere care sunt ca niste gauri in perdeaua de mushi) si apoi o elibereaza treptat si astfel apar izvoarele chiar si atunci cand este seceta si nu a mai plouat de foarte mult timp.
Novice (109 puncte)
0 0
as  dori sa nu te cred
  la 2200 de metri un izvor de ap[a cristalina si ft rece
  cum ajunge acea apa fara de zapada  sau ploaie
sau asa zisa roua
 si permanenta ei 24 din 24 de ore
   un nargument solit  o galeata de apa   dupa untimp de folosire a apei  sa golit ce alta apa
mai apare
de loc
...